dirljiv angažman učenika

Da glazba u Sisku ne utihne! Ravnatelj Glazbene škole Frana Lhotke: ‘Svima nam je bila drugi dom‘

Nakon što su se učenici i profesori iz Glazbene škole Frana Lhotke angažirali da bi skupili sredstva za obnovu njihove teško oštećene zgrade, ravnatelj Tomislav Ivšić za Gloria.hr otkriva koliko je dirnut zbog zajedništva i želje da glazba u gradu nikada ne utihne.

"Svima nama je ta škola bila drugi dom i nakon potresa sam vidio veliku tugu ne samo kod učenika i profesora već i kod velikog broja Siščana. Naša škola daje veliki doprinos kulturnim događanjima u našem gradu i šire", rekao je u razgovoru za Gloria.hr ravnatelj Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku nakon što je pokrenuta Crowdfunding kampanje za njenu obnovu.

Mlada Sara i kolege održali koncert na ruševinama svoje škole: Vratimo glazbu u Sisak i Petrinju i u dječje ruke!

Predivna nekadašnja sinagoga bila je biser sisačke arhitekture i nalazi se u vlasništvu Republike Hrvatske te je zaštićeni spomenik kulture. O samoj obnovi će se još oglasiti ministarstvo kulture i konzervatorski zavod. Koliko će trajati sama obnova, ostaje vidjeti, no, priča nam ravnatelj Tomislav Ivšić, trenutno su u potrazi za alternativnim prostorom - kako glazba u Sisku ne bi utihnula dok se njihova velebna zgrada vraća u životu.

Glazbena škola Frana Lhotke osvajala je na državnim i međunarodnim natjecanjima silne nagrada, godišnje i preko 50, napominje ravnatelj.

"Sudjelujemo u svim važnijim kulturnim događanjima. Iz naše škole brojni učenici su nastavili obrazovanje na fakultetima te su neki ostvarili i međunarodne karijere. Mnogi su se nastavili amaterski baviti glazbom i daju veliki doprinos našem društvu. Voditelji su zborova, KUD-ova, pjevaju i sviraju u istima...", priča Ivšić o ulozi sisačke glazbene škole.

Osobno, pokušavam biti pozitivan i širiti takvu energiju oko sebe. Vjerujem da će se za sve naći neko rješenje.

Potres u njegovom gradu i kraju silno ga je uznemirio i rastužio. "Moja obitelj i ja smo dobro, pretrpjeli smo samo manja oštećenja. Primjećujem, nažalost, da se mnogi teško nose s ovom situacijom i automatski onda taj strah i tjeskobu prenose na svoju djecu. A ja, kao što sam rekao, pokušavam biti pozitivan, svoj strah pred djecom skrivam, govorim, a i vjerujem u to da poslije kiše mora zasjati sunce. Oporavak sigurno neće biti ni lak ni brz", zaključio je Tomislav Ivšić, dirnut zbog sve pozornosti i ljubavi koju njegova škola prima ovih dana.

image
Učenici škole okupili su se kako bi snimili video za potrebe Crowdfounding kampanje.
GORAN MEHKEK/CROPIX

Podsjetimo, ekipa iz Glazbene škole Frana Lhotke pokrenula je kampanju "Zajedno za glazbenu" na platformi GoGetFunding, a njihovi učenici čvrsto su ih podržali te su jučer ispred svoje zgrade, usred snijega, zasvirali za snimanje videa kojim se predstavila kampanja. "Cilj je skupiti 200.000 eura. Kampanja će trajati od 11. siječnja do 28. veljače i nadamo se da ćete se uključiti donacijama i pomoći da vratimo glazbu u dječje ruke i u cijeli naš kraj", kazali su iz škole. Svi koji žele donirati za obnovu glazbene škole to mogu putem ovog linka.

Linker
15. travanj 2024 05:36