LJUBAV U ZALEĐU

Bračni brodolomi ‘zlatne generacije‘ nogometaša: Osmero njih se razvelo, sreću su pronašli s uglavnom mlađim partnericama

Slavna generacija Vatrenih sa Svjetskog prvenstva ‘98. postavila je jedan neslavni rekord: čak devet ih se razvelo, a većina je pronašla sreću u drugom braku.

Drugim brakom, u koji je nedavno uplovio sa 17 godina mlađom ekonomisticom Ivanom Mišurom, hrvatskom Miss Universe iz 2014., nekadašnji nogometni as Goran Vlaović (48) pridružio se povećem timu Vatrenih koji su se razveli pa ponovno oženili. Iz slavne generacije koja je zablistala na Europskom prvenstvu u Engleskoj 1996., a dvije godine kasnije osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, razveli su se, naime, Dražen Ladić, Slaven Bilić, Mario Stanić, Igor Štimac, Alen Bokšić, Zoran Mamić i Zvonimir Boban.

image
Iako već 14 godina razvedeni, legendarni golman Dražen Ladić i bivša supruga Spomenka preklani su s kćerima Sarom i Sandrom otvorili restoran u Zagrebu.
MARKO MIŠČEVIĆ/CROPIX

Najstariji od njih, legendarni golman Dražen Ladić, sa suprugom Spomenkom proveo je 18 godina u braku, a njihov razvod bio je vrlo civiliziran, bez ružnih riječi i blaćenja po novinama. Ostali su u odličnim odnosima, štoviše preklani su s kćerima u Zagrebu otvorili restoran Tajer s međimurskim specijalitetima. Vrlo diskretan i samozatajan uvijek je bio i Slaven Bilić (52), koji se u 38. godini razveo od supruge Andrijane, profesorice na Pravnom fakultetu u Splitu.

image
Slaven Bilić s prvom suprugom Andrijanom i sinom Leom 1997.
MATKO BILJAK

Nitko nije mogao naslutiti da imaju problema u braku, u kojem su rođeni sin Leo i kći Alani, stoga je njihov razvod 2007. za sve bio u najmanju ruku - iznenađenje. Godinu kasnije Bilić je za posjeta Robertu Prosinečkom na Krku upoznao novu ljubav, petnaest godina mlađu Ivanu Đeldum. U javnosti su se prvi put zajedno pojavili 2009., a Ivana ga je pratila tijekom svih njegovih inozemnih trenerskih angažmana te mu rodila tri kćerkice.

image
Slaven Bilić sa životnom partnericom Ivanom Đeldum, s kojom ima tri kćeri.
DAVOR MATOTA/CROPIX

Mario Stanić (49) s prvom suprugom Adisom pokušao se vjenčati čak pet puta. Naime, iz Sarajeva je u Zagreb došao ratne 1992., potom je prelazio u druge klubove u Španjolskoj, Portugalu, Belgiji, Italiji i Engleskoj - i svaki put kad bi uspio dobiti dokumente za vjenčanje, preselio bi se u drugu sredinu pa je trebalo vaditi nove. Možda je to bio znak da to nije pravi izbor, ali ipak se oženio - i vrlo brzo razveo. Na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj ‘98. već je bio “singl”. Ljubav njegova života je Dragana, bivša rukometašica iz Mostara, u koju se zagledao kad je imala samo 17 godina. Vjenčali su se 2001., imaju skladan brak i ona mu je najveća potpora u njegovim brojnim poduzetničkim projektima.

image
Mario Stanić i supruga Dragana, u koju se zaljubio kad joj je bilo 17 godina - nakon što mu je propao prvi brak.
MAJA JUROVIĆ/CROPIX

Igor Štimac i njegova prva supruga Suzana Žunić, oboje karakterne i kvalitetne osobe, jednostavno nisu bili kompatibilni. “Draga, vjeruješ li više vlastitim očima ili meni?” rečenica je koja se često citira u nogometnim krugovima kad se spomene Igorovo ime. Naočit, elokventan, vrlo emotivan i iznimno obrazovan nogometaš uvijek je bio privlačan ženama, a njegova Suzana, koja je 1988. postala Miss Jugoslavije, slijepo mu je vjerovala. No, nakon 18 godina i troje djece njihov se brak raspao.

image
Igor Štimac mlad se oženio Suzanom Žunić, s kojom je u 18 godina braka dobio troje djece.
JAKOV PRKIĆ/CROPIX

- Dok sam bila s Igorom, naslušala sam se komentara kako sam slijepa i gluha pored zdravih očiju i ušiju. Govorili su mi da vjerojatno ništa ne razumijem kad sam i dalje s njim, a neki su me žalili - izjavila je Suzana Štimac svojedobno za Gloriju.

- Mnogi oko mene nisu mogli shvatiti zašto se ne rastanem, osuđivali su me iako nisu znali pravu istinu niti koliko je teško raskinuti brak u kojem su djeca. Pogotovo djeca koja su u pubertetu i koja mogu biti povrijeđena.

Unatoč njenim naporima brak nije opstao. Suzana je kasnije pronašla sreću s košarkaškim trenerom Damirom Milačićem, a Igor s bivšom manekenkom Lanom Bucat, s kojom je dobio dva sina. No, nikad nije zaboravio na svoje roditeljske obaveze pa njegova bivša supruga kaže da njihov sin i dvije kćeri imaju najboljeg i najbrižnijeg oca.

image
Poslije je sreću pronašao s bivšom manekenkom Lanom Bucat, koja mu je rodila još dva sina.
SAšA BURIć/CROPIX

Od svih svojih suigrača iz reprezentacije najduže je u braku izdržao Zvone Boban (52) - punih 27 godina. Nakon što su on i supruga Leonarda posvojili četvero djece te nakon dugog čekanja dobili i biološku kćer, činilo se da im je život bajka, no ove je godine to postala priča s tužnim svršetkom. Proljetos su objavili da više nisu zajedno, a početkom ljeta pojavile su se fotografije s Brača na kojima je Zvone u društvu 19 godina mlađe stomatologinje Marijane Gikić.

image
Njihova bajka pretvorila se u priču s tužnim svršetkom: proljetos su se razveli nakon 27 godina braka, u kojem su posvojili četvero djece i dobili jednu biološku kćer.
SASA BURIC

Vrlo često nogometaši se žene vrlo mladi, jer je i njihovim klubovima u interesu da imaju sređen obiteljski život, a ne da noći provode u izlascima i tulumarenju. Puno toga im je nedostupno i zabranjeno - katkad i igranje tenisa ili skijanje - da se ne bi ozlijedili ili “probudili” boljke s kralježnicom.

Ni sunce im nije prijatelj jer im crpi snagu. Na ljetovanje mogu samo u pauzi od kraja prvenstva do početka novih priprema, a opuštaju se i u kratkom periodu oko Nove godine - kada se u pravilu i žene, jer jedino tada mogu organizirati vjenčanje. No, klub je uvijek na prvom mjestu: može ti umrijeti otac, srušiti se kuća, žena završiti u bolnici, ali na terenu se to ne smije osjetiti. Na sve to njihove partnerice ili supruge moraju biti spremne.

image
Stipe i Angela Pletikosa
CROPIX

Isprva i jesu, ali s godinama se nakupi nezadovoljstva zbog samoće, vlastite neispunjenosti i želje za drukčijim životom. Supruga jednog našeg vrhunskog nogometaša jednom je zavapila da bi i ona, poput svojih prijateljica, rado s njim i djecom u nedjelju otišla na izlet. No, on joj uz najbolju volju nije mogao ispuniti tu želju jer je u njegovu poslu nedjelja najvažniji dan - kad se igraju utakmice. Problemi postaju još naglašeniji kad nogometaš u najboljim godinama i u naponu snage odlazi u igračku mirovinu. Ne snađu se svi odmah, nedostaju im publika, tapšanja po ramenu, nešto u čemu bi se opet pronašli, a uvijek se nađe i neka atraktivna djevojka koja želi slušati i uz koju se osjećaju mlađi, poželjni, spremni ostaviti sve i početi ispočetka...

Čitajte i: Detalji vjenčanja iz snova Gorana Vlaovića i Ivane Mišure: 'Najvažniji su naši osjećaji'

Unatoč svim tim izazovima ima i onih koji su uspjeli sačuvati brak. Stipe Pletikosa i njegova supruga Angela osamnaestu bračnu godišnjicu proslavili su na najljepši mogući način - rođenjem šestog djeteta! Na svojem zajedničkom putu posvećeni su isključivo obitelji, žive u vjeri i daleko od očiju javnosti. Robert Jarni i njegova supruga Sandra u skladom su braku 31 godinu, a upoznali su se pet godina ranije, kad je Jarni došao u Hajduk. I Dario Šimić (45) dobro je odabrao kad je zaprosio svoju suprugu Jelenu, s kojom ima četiri sina. Ali, kaže, nema jedinstvenog recepta za sretan brak.

image
Robert i Sandra Jarni
DUJE KLARIC/CROPIX

- Nema čarobne formule - govori Dario Šimić, nekad slavni stoper Intera, Milana i hrvatske nogometne reprezentacije, a danas uspješan poduzetnik.

- Puno je faktora o kojima to ovisi, no najvažniji su prilagodba i razumijevanje. Dođu teški trenuci, neke stvari treba i oprostiti, nekima se prilagoditi. Najlakše se rastati, treba se boriti da brak opstane. Ja sam obiteljski čovjek i meni brak odgovara, ali mislim da svatko želi imati nekoga uz sebe, kome je važno ono što je i njemu važno... Svakome se u današnje vrijeme može dogoditi razvod i mislim da se nogometaši po tome ne razlikuju od drugih parova i statistike, samo što su eksponiraniji pa se o njihovim razvodima više piše.

Zašto se nogometaši rano žene?

Ljubica Uvodić Vranić, psihologinja i voditeljica Udruge za unapređenje obiteljskog života “Petkom u pet”, autorica knjige “Avantura osobne promjene 3” posvećene razvedenim roditeljima, objašnjava zašto se nogometaši žene mladi te zašto je nekima drugi brak uspješniji.

Čitajte i: Pobjednička kombinacija Roberta Jarnija! Gledatelji ga pitali gdje je kupio sako, on samozatajno kaže: 'Ostat će tajna'

- Nogometašima, ali i nekim drugim uspješnim sportašima, životne okolnosti pružaju uvjete za udoban samostalan život već u ranoj mladosti. Kad trebaju birati hoće li otići 500 ili 1000 kilometara daleko od kuće sami ili s lijepom mladom suprugom, koja će biti uz njih u slobodno vrijeme ili dok se oporavljaju od sportskih ozljeda, jasno je što će odabrati. Mlada osoba raste i razvija se, mijenja stavove i interese, stječe iskustvo pa na iste stvari gleda na jedan način u dvadesetima, a na posve drukčiji u tridesetima. Izbori prijatelja i partnera se mijenjaju onoliko koliko se mijenjaju oni koji ih biraju. A svoje bivše odnose lakše reguliraju ljudi koji nisu pod ekonomskim pritiskom. Uvijek se sjetim šale, a možda i u toj šali ima barem pola istine: “Otišao bih ja, ali kako podijeliti trokrilni ormar!?” Kad imaš dva trokrilna ormara, u dva stana, možda je dilema manja. Svaki treći brak se rastavlja pa je u takvom društvu lakše to učiniti. Partnerski odnosi su fine, suptilne, a nekad i neuhvatljive veze koje nije uvijek lako razumjeti ni sudionicima te priče, a kamoli promatračima.

Čitajte i: Doznali smo sve o fatalnoj Marijani Gikić: Nova ljubav Zvone Bobana ima velike planove, a on je potpuno podržava!

Linker
15. travanj 2024 02:46