Grandiozan kraj godine

Blagdani Tonke i Aljoše Šerića: ‘Nešto sam očito dobro u životu napravio pa sam je i zaslužio‘

Glazbeni par je za sam kraj 2020. rezervirao objavljivanje albuma njihovog benda Pavel, a u razgovoru za Gloria.hr otkrili su kako inače slave blagdane te kako će u njihovom domu dočekati ovaj Božić i 2021.

Oni su ljubavno-glazbeni par koji u svojoj kolekciji ima mnogo hitova, no stvaraju i dalje, Aljoša i Antonia Šerić te njihov bend Pavel upravo je objavio novi album zanimljivog imena "Ennui". Kažu da "Ennui" u prijevodu znači melankolija, zamor od svijeta. "Riječ ‘Ennui’ taman je dovoljno i pretenciozna i lagana, ne opterećuje, fino klizi niz jezik, pa je i nevažno što ljudi ne znaju što zapravo znači, objašnjava Aljoša, a sugerira opuštajuću atmosferu i na albumu", objasnio je Aljoša Šerić. Osim po imenu, ovaj album je poseban jer je osim članova benda na njemu sudjelovalo i orkestar.

Priredili su grandiozan album za kraj ove ne tako grandiozne godine. "Ja sam oduvijek težio što bogatijem zvuku, čak na rubu pretencioznosti. Interna fora u bendu je: daj 'grande', samo 'grande', pristajemo samo na veliko. Naravno, da je i na zvuk albuma utjecala i ova nesretna 2020. upravo zato što smo imali ipak nešto više vremena podrobnije razmisliti o produkciji, aranžmanima, Dalibor Grubačević je raspisao predivne orkestracije i jako smo sretni kako to na kraju zvuči", objasnio je Aljoša.

Pogledajte video

"Većina novog albuma snimljena je u Zadru tijekom jednog tjedna ovog rujna u studiju producenta Jere Šešelje", kazala je Tonka o snimanju albuma. "Zanimljivo je bilo, ponajviše našem producentu Jeri Šešelji koji ih je sve trebao usnimiti i umiksati, još se znoji", našalio se Aljoša. Osim o albumu, s ovim uigranim i skladnim parom smo razgovarali smo o ostatku godine i blagdanima koji su pred nama.

Kako je vama izgledala ova godina, koncerata nije bilo - ali bilo je drugog posla?

Aljoša: Nadam se da smo konačno svi zajedno skužili koliko smo nebitni, pridajemo si na značenju, kao, važni smo i naravno, svijet je tu radi nas, da nam služi, ako nam ne može služiti onda ćemo ga lomiti dok ne popusti. O takvom razmišljanju govorimo u pjesmi koja otvara album: 'Ovako svijet završava' gdje junak te pjesme, promatrajući kraj svijeta postavlja pitanje: A, gdje sam tu ja? Jer, nije fer, još nije napravio ono što je zamislio, nije dobio ono što je zaslužio. Promašeno, egoistično razmišljanje, ne vidim zašto smo bolji ili vrjedniji od kukca balegara na primjer. Pa kao i ti kukci i mi smo gurali uzbrdo, snalazili smo se bez obzira na moguću uzaludnost.

Vi ste i poslovni i bračni par, kako dijelite uloge? Tko je tata-mata doma, a tko u studiju?

Aljoša: Imam sreću da Antonia ima blagi OKP pa stan stalno blista, a i dobro kuha, pa smo i tu namireni, što da kažem, nešto sam očito dobro u životu napravio pa sam je i zaslužio, sigurno nije zbog frizure.

Antonia: Definitivno dobro funkcioniramo. Dijelimo se po poslovima, dogovaramo se o svemu. Aljoša sjajno rješava stvari oko benda, tu je glavni. A ja, iskreno, rješavam što stignem, posao, Luna vrtić, kuhanje pospremanje. Puno je obveza svakog dana no dosta smo složni i skladni.

image
Antonia i Aljoša kažu da su skladan i uigran par.
FILIP GRŽINČIĆ

Kako inače provodite blagdane? Imate li neke svoje rituale?

Aljoša: Već dugi niz godina se na badnji dan negdje tijekom popodneva kod nas okupi cijela ekipa, s djecom nas bude preko dvadeset, jako nam je žao da se ove godine ta tradicija neće održati, a pored toga se na Badnjak već skoro trideset godina nalazim s par prijatelja iz srednje škole, marendamo bakalar, popijemo koji gemišt, ali će, eto ova naopaka 2020. i tu tradiciju zaustaviti. Nema veze, nek vidim Lunin osmijeh dok otvara poklone za Božić i ja ću biti sretan čovjek.

Antonia: Za Badnjak i Božić smo u pravilu svih godina bili okruženi najdražima, prijateljima i obitelji. Ovaj će biti nešto drukčiji, no sigurno ćemo i u tome naći radost i ljepotu.

Koliko vam znače blagdani inače? Kako biste opisali idealne?

Aljoša: Imamo sreću da idealne blagdane već provodimo dugi niz godina, prijatelji na Badnjak, obitelj na Božić, ne bih ništa mijenjao, osim što smo ove godine očito primorani na promjenu.

Antonia: Idealni blagdani su oni u krugu najdražih, kada si svjestan onoga što imaš i zahvalan na istome. To je smisao Božica, mir u srcima i ljubav prema najdražima iskazan kroz druženje, pjevanje, ples, prisjećanje zajedničkih dogodovština, planiranje putovanja, ispijanje finih vina, poklone i dječju viku dok otvaraju iste, te kroz pripremu jela i slastica koja se rade samo jednom u godini.

image
Ove će godine umjesto većeg društva, blagdane provesti u manjem broju.
FILIP GRŽINČIĆ

Zbog svih restrikcija i zabrana - kako planirate provesti Božić, a kako Novu godinu?

Antonia: Božić i Novu ćemo provesti u društvu naše djevojčice Lune, nazdraviti finim vinom, rezati povrće za francusku salatu, prirediti pečenje i puštati božićne pjesme.

Tko kuha specijalitete, kolače, bez čega je nezamisliv Božić i Nova godina u vašoj kući?

Antonia: Obožavam pripremu kolača i keksa, kuhanog vina, ma svega. Jako volim kuhati, pa me neka luda volja obuzme u blagdansko doba. Radim sve, od bakalara do pečenke. Pratila sam božićno izdanje serijala Jamie Olivera pa ću pokušati pripremiti neke, njemu svojstvene, delicije.

Što vam je nadraže što ste od partnera/partnerice dobili na poklon?

Aljoša: Igrica za PlayStation, daleko najbolji poklon.

Antonia: Aljoša me uvijek pogodi s dobrim parfemom.

Linker
18. travanj 2024 13:53