Veliko Glorijino istraživanje

‘Ako o seksu ne mogu otvoreno razgovarati sa svojim prijateljima, kakvo je to onda prijateljstvo?‘

Zvuči nevjerojatno, no žene u našem društvu i 2022. godine rijetko otvoreno pričaju o seksualnim fantazijama iz bojazni da ne budu stigmatizirane, iako mnoga istraživanja dokazuju da su maštanja vezana za užitak i zadovoljstvo iznimno važna za zdrav seksualni život. Gloria je u suradnji s Filozofskim fakultetom na ovu temu pokrenula veliko istraživanje u koje su se uključile i mnoge poznate Hrvatice. Među njima je i HRT-ova urednica Uršulja Tolj za koju seksualne fantazije nisu tabu tema.

Je li u tvojoj okolini seks i tema seksualnih fantazija tabu ili otvoreno o tome razgovarate?

Budući da ja otvoreno razgovaram o seksu, većina se mojih prijateljica prilagodila tome. Tek sam naknadno shvatila, a dobila sam i potvrdu nekih od njih, da su žene rijetko toliko otvorene. Meni je to glupo. Ako ne mogu sa svojim prijateljicama razglabati o seksu, kakvo je to prijateljstvo?

S kime dijeliš svoje fantazije?

Hm.. fantazije. Pa, ok, to je možda ipak malo uži krug ljudi, a najefikasnije je fantazije dijeliti s partnerom.

Sudjelujte u istraživanju

Drage čitateljice, ako već niste, ispunite anonimni upitnik i sudjelujte u velikom Glorijinom istraživanju o seksualnim fantazijama koje provodimo u suradnji s Filozofskim fakultetom.

Kako reagiraju sugovornici kad se dotaknete te teme?

Neki se samo smiju, drugi prvo ostanu malo začuđeni, ali svi se vrlo brzo prilagode i otvore jer je moj pristup takav. Zapravo bi trebalo biti normalno razgovarati o tome.

Čitajte i: Kad pričamo o seksu, pričamo o kvaliteti, kvantiteti i o pustim željama, otkrila nam je Nevena Rendeli Vejzović

Misliš li da je otvoreni razgovor o seksu, kao što je razgovor o seksualnim fantazijama, još uvijek tabu u našem društvu?

Izgleda da je. Meni nije, ali je očito da neki ljudi uopće o tome ne razgovaraju. Ja čak i s moje dvoje djece, koji su danas mladi ljudi, pričam o svemu što ima veze s odnosom između dvoje ljudi, naravno koliko mi to oni dopuštaju. Stalno im naglašavam da sam tu za sve što ih zanima. Čak sam im i pričala o mojim prvim simpatijama i ljubavima. Mislim da je jako važno s djecom što ranije početi pričati o seksualnosti jer će tako jednog dana, kad odrastu, imati zreliji i odgovorniji stav prema intimnim odnosima. I istraživanja potvrđuju da društva u kojima su mladi bolje educirani o ovoj temi, imaju manje neželjenih trudnoća i problema sa spolnim bolestima.

O čemu tvoje prijateljice najčešće pričaju kad pričate o seksu?

O seksu pričam i s muškim prijateljima, ne samo s prijateljicama. Dotaknemo se svega, od izvedbe i zadovoljstva do tjelesnih karakteristika. No, bez emocija se nema o čemu pričati.

Linker
12. travanj 2024 10:40