Novi smjer

Za nekoga otpad, za modnu industriju zlato: Odjeća iz epruvete trend je budućnosti

Od korijena gljive, lišća ananasa i kore naranče nastaju zamjene za pamučne i poliesterske materijale te kožu čija proizvodnja nije ekološki održiva.

Premda u kolekcijama odjeće i dodataka poznatih modnih kuća najveću pažnju izazivaju krojevi, boje i uzorci, istinska se revolucija u odijevanju ne odvija u dizajnerskim ateljeima, već u laboratorijima biotehnoloških tvrtki koje se bave istraživanjem tehnološki naprednih materijala.

image
Materijali budućnosti od kojih će se raditi odjeća i obuća.
CLAYTON COTTEREL

Tako, primjerice, njemački AMsilk proizvodi niti nalik svilenima uz pomoć genetski modificiranih bakterija s paukovim DNA-om, japanski Spiber bavi se proizvodnjom materijala postupkom fermentacije iz voća i povrća, dok izraelski Algalife proizvodi vlakna iz morskih algi.

Iako zvuči kao znanstvena fantastika, nije riječ tek o znanstvenim izletima u ekstravaganciju namijenjenu bogatoj klijenteli koja je konstantno u potrazi za jedinstvenim predmetima, već o materijalima koji će u skoroj budućnosti zamijeniti pamučne i vunene.

Njihova proizvodnja, naime, zahtijeva značajni utrošak ionako ograničenih prirodnih resursa: zbog sadnica pamuka i ispaše ovaca krče se šume, što narušava prirodnu ravnotežu, u obradi tih materijala troše se enormne količine pitke vode, a njihova dorada brojnim kemikalijama truje okoliš; o proizvodnji kemijskih vlakana poput poliestera koji se dobiva preradom nafte ne treba posebno ni govoriti.

Modni divovi sve više ulažu u održivu modu

Stoga su partneri bio-tech tvrtki velike modne korporacije koje žele imati “zeleni” imidž te na vrijeme osigurati pristup novim materijalima. Modni konzorcij Kering, u čijem su vlasništvu kuće Gucci, Saint Laurent i Balenciaga, partner je američkoj bio-tech tvrtki Bolt Thread koja je početkom listopada predstavila Mylo, materijal nalik koži dobiven iz micelija, vegetativnog dijela gljive.

image
Tenisice od gljive kombucha koju su proizveli studenti škole Central Saint Martins u Londonu.
PROFIMEDIA

Švedska tvrtka H&M nedavno je predstavila elegantne čizme od umjetne kože Vegea koju istoimena biotehnološka tvrtka proizvodi fermentacijom tropa ostalog nakon tiještenja grožđa u procesu proizvodnje vina te sunčane naočale od materijala Made of Air nastalog preradom biljnog otpada.

Kako žive biljke u procesu fotosinteze apsorbiraju CO2 iz atmosfere, ovaj se materijal klasificira kao ugljik-negativan i pozitivan za okoliš jer apsorbira više ugljikova dioksida odgovornog za zagrijavanje atmosfere nego što ga proizvodi.

Britanska dizajnerica Stella McCartney, koja kreira isključivo veganske i ekološki prihvatljive kolekcije, surađuje s nizom tvrtki čiji su materijali proizvedeni iz biootpada s plantaža i iz prerađivačkih pogona, kao što je Pinatex iz lišća ananasa ili Totomoxtle od stabljika i klipova kukuruza. Jedna od njenih najpopularnijih kreacija - torba Falabella - izrađena je pak od materijala premazanog prerađenim biljnim uljem.

image
Torba britanske dizajnerice Stelle McCartney od umjetne kože dobivene preradom biljnog ulja.
STELLA MCCARTNEY VIA BESTIMAGE /PROFIMEDIA

Na popisu njenih suradnika je i britanski Faber Futures koji razvija tehnologiju bojenja tkanine pomoću mikroorganizama - da bi odjevni predmet bio u potpunosti ekološki, svaka faza u njegovoj proizvodnji mora biti neškodljiva za okoliš. Stoga je poznato modno sveučilište Central Saint Martins u Londonu lani uvelo specijalizaciju u biodizajnu čiji su polaznici, među ostalim, proizveli materijal iz gljive kombucha koji je jači od čelika i otporniji od Kevlara (materijala za izradu neprobojnih prsluka), kao i materijal Immunotex koji štiti od zaraze mikrobima i bakterijama.

I Hrvatska nudi inovacije u modi budućnosti

Na području istraživanja “zdravstveno blagotvornih” materijala ističe se i zagrebački Tekstilno-tehnološki fakultet čiji je tim osmislio jaknu sa senzorom koji regulira tjelesnu toplinu, kao i model s elektroničkim uređajem koji osobama oboljelima od demencije signalizira kad moraju popiti lijek.

image
Jakna od lišća ananasa slovenske dizajnerice Matee
Benedetti.
PROFIMEDIA

Sportska odjeća američke marke Buki sašivena je od tkanine s kolagenom koja štiti, hidratizira i njeguje kožu, čarape marke Sensoria signaliziraju (pre)opterećenost pojedinih dijelova stopala, a brend Under Armour ima trenirke i sportske majice od materijala koji sprečavaju razvoj mikroorganizama na dijelovima tijela izloženima znojenju te liječe upalu mišića.

No, značajan doprinos očuvanju okoliša daju i brendovi koji koriste reciklirane materijale, prije svega poliester dobiven preradom plastičnih vrećica i plastičnog otpada iz mora i oceana.

Tvrtka Adidas od takvog je recikliranog poliestera 2017. proizvela milijun pari tenisica, godinu kasnije već pet milijuna, lani se broj popeo na 11 milijuna, dok će ove godine, prema procjeni, prodati između 15 do 20 milijuna pari tenisica od reciklirane plastike. No, ove brojke ne svjedoče samo o odgovornosti i osviještenosti modnih brendova već i modnih konzumenata.

image
Tenisice marke Adidas od veganskih i recikliranih materijala.
PROFIMEDIA

Na njih su utjecala i specijalizirana modna događanja kao što su Tjedan mode u Kopenhagenu s ekološki održivim modnim kolekcijama, sajam veganske mode u Los Angelesu te The Green Carpet Fashion Award, nagrada tvrtke Eco-Age u vlasništvu filmske producentice Livije Firth, supruge britanskog glumca Colina Firtha, koju dodjeljuje “najzelenijim” brendovima i dizajnerima.

image
Pronađite na svim većim kioscima!
DIZAJN NASLOVNICE: TOMISLAV BOTIĆ.

Kako biste bili u korak s najnovojim trendovima, ne propustite specijalno izdanje Gloria Trendovi po cijeni od 20 kuna! Dar čitateljima je božanstvena Afrodita kremu za ruke.

U specijalnom izdanju Gloria Trendovi 2021., između ostalog, čitajte i ove teme:

  • Svemirska utrka Elona Muska i Jeffa Bezosa
  • Promjene u muško-ženskim odnosima u doba pandemije
  • Poznati govore kako im se život promijenio zbog pandemije
  • Vodič za seksualni wellness
  • Rušenje tabua o menstruaciji
  • Novi uzori u svijetu mode i ljepote
  • Dizajn novog doba
  • Novi trendovi u putovanjima
  • Sve za pripremu gozbe u vlastitom domu
Linker
18. travanj 2024 18:28