održiva moda

Gucci predstavlja drugačiju perspektivu: Stiže nova verzija kultne Horsebit torbe iz 1955.

Poznata pjevačica Billie Eilish u novoj kampanji nosi Gucci "Horsebit" torbu, ali ovog puta napravljena je od održivih materijala.

Novi kreativni direktor Sabato De Sarno prošlog je mjeseca predstavio svoju novu kolekciju, ali i novi kodeks modne kuće. Naime, torba "Horsebit" iz 1955. godine napravljena je u novom ruhu - izrađena je od Demetre, veganske alternative za kožu koju razvija Gucci. Modna kuća izdaje dva izdanja torbe - jedan u crnoj boji i u verziji s monogramom, koja također sadrži certificiranu konoplju i reciklirani najlon.

Prva osoba koja se može pohvaliti tim modelom je pjevačica Billie Eilish koja je zaštitno lice njihove kampanje za redizajnirani mode, a odličan je odabir jer je jedna od zagovornica zaštite okoliša.

"Čast mi je što sam dio Guccijeve evolucije u stvaranju novih trendova", izjavila je Billie za Vogue.

Materijal Demetra je 77 posto biljnog podrijetla, a sastoji se od mješavine viskoze i drvene kaše te plastike od kukuruza - što znači da njegova proizvodnja manje utječe na okoliš. "Horsebit" torba je prvi model na koji je kuća Gucci primijenila svoj veganski materijal, ali nije prvi njihov proizvod. Naime, 2021. godine predstavili su tenisice napravljene od alternative koži te i dalje rade na širenju upotrebe tog materijala i na drugim proizvodima.

Gucci nije jedini luksuzni brend koji istražuje veganske alternative za kožu. Godine 2021. Hermes se udružio s MycoWorks kako bi lansirali svoju Victoria shopper torbu, a materijal je bio na biološkoj bazi, napravljen od micelija gljiva. U međuvremenu, Stella McCartney je također radila na nizu inovacija, među kojima je torba Mylo koja je također napravljena od micelija. Ipak, zbog nedostatka sredstava došlo je do problema u izradi daljnjih materijala. Međutim, modna kuća Gucci ističe da se to njima neće dogoditi jer oni imaju materijale koji su široko dostupni te se ne suočavaju s izazovima kao i druge modne kuće.

Linker
12. travanj 2024 07:39