Pročešljali smo je u potrazi za dezićima koje možemo naći na hrvatskom tržištu, sa jednim jedinim kriterijem: da ima ocjenu minimalno 19/20.

 PR MELVITA
CLEAN BEAUTY

Bez crvenog kartona: Ovo je 6 dezića koji su prošli test kvalitete

Ovo su dezodoransi koji su prošli test INCI Beauty i mogu se kupiti u Hrvatskoj.

Pronaći dobar dezić nije lak posao. Potrebno je pročešljati stotine metara polica po parfumerijama, drogerijama, robnih kuća i duty-free shopova diljem svijeta kako biste pronašli onaj koji vam odgovara.

Zapravo imate dvije opcije: prva je isprobavati po metodi trial & error dok ne nađete onaj koji vam odgovara, ili po preporuci osobe kojoj vjerujete. Ipak, kada nekoga pitate za savjet, ne znate koji taj osoba ima tip kože, je li manje ili više sklona znojenju, kakve deziće voli, i koji su njezini kriteriji i životni stil.

A imate i treću opciju, koja vam neće otkriti koji je najbolji dezić na svijetu (da znamo, rekli bismo vam), ali možete doznati koji nije štetan za vaše zdravlje.

INCI Beauty jedna je od vodećih aplikacija za skeniranje kozmetičkih proizvoda u Europi, čiji je cilj ocijeniti proizvode od 0 do 20 po kriteriju jesu li dobri za naše zdravlje ili ne, i ovisno naravno kakve sastojke ima u sebi. Svaki sastojak je identificiran sistemom boja: zelena, žuta, narančasta i crvena. Načelo je da što je crvenija boja, to je sastojak kontroverzniji, i obrnuto, što je zelenija boja, to je manje kontroverzan.

Primjerice, ako neki dezić sadrži aluminijeve soli, za koje se sumnja da mogu prouzročiti rak dojke ili čak Alzheimerovu bolest (što nije dokazano, zato kažem "za koji se sumnja"), INCI Beauty će ga ocijeniti s jednim "crvenim kartonom".

Ako pak sadrži citronellol, što je sintetska molekula koja miriše na citruse, dobit će jedan "žuti karton" jer spada u Europskoj uniji u kategoriju reguliranih alergena, što znači da neke osobe mogu biti alergične na njega. Ako nema niti jedan kontroverzni sastojak, dobit će samo zelene kartone, što znači da će njegova ocjena biti 20.

No umjesto da sami surfate aplikacijom (koju možete skinuti i na svoj smartphone), pročešljali smo je u potrazi za dezićima koje možemo naći na hrvatskom tržištu, s jednim jedinim kriterijem: da ima ocjenu minimalno 19/20 i ovo je 6 dezića koje smo pronašli.

image

Florame Deo krema aloe vera, 50g 10,19€. INCI Beauty ocjena: 20/20

PR
image

Lavera Neutral deo roll-on, 50 ml 7€. INCI Beauty ocjena: 19,4/20

PR
image

Immortella Sensitive prirodna deo krema, 50 ml 7.50€. INCI Beauty ocjena: 20/20

PR
image

Agent Nateur Holi (stick) Nº3 deodorant, 50ml 31.85€. INCI Beauty ocjena: 19,8/20

PR
image

Olival Čajevac Prirodni deo stick, 40g 5,96€. INCI Beauty ocjena: 20/20

PR
image

Melvita Nježni dezodorans za osjetljivu kožu, 50 ml 13,80€. INCI Beauty ocjena: 19,8/20

PR
Linker
18. travanj 2024 10:38