Jamie McCarthy/Getty images/Profimedia
Sudar ega

Edward Enninful napušta uredničku fotelju Voguea: Mora li otići zbog ‘nuklearne‘ Anne Wintour?

Prvi muški i crni urednik britanskog Voguea u uredničkom je mandatu predstavio transrodnu manekenku, objavio muškarca na naslovnici te napravio cover sa ženama s invaliditetom. Uključivost nije baš kvaliteta koja se pripisuje moćnoj Anni Wintour, a čini se da je Enninfulu presudila ambicija da zasjedne na njeno mjesto.

Prvi muški i crni urednik britanskog Voguea u uredničkom je mandatu predstavio transrodnu manekenku, objavio muškarca na naslovnici te napravio cover sa ženama s invaliditetom. Uključivost nije baš kvaliteta koja se pripisuje moćnoj Anni Wintour, a čini se da je Enninfulu presudila ambicija da zasjedne na njeno mjesto.

Ako je itko imao ono što je potrebno da s trona sruši legendarnu Annu Wintour, onda je to Edward Enninful, smatrali su mnogi u modnoj industriji nakon što je Enninful, poslije imenovanja na glavnouredničko mjesto britanskog Voguea, iznio svoju viziju najglamuroznijeg magazina na svijetu. Raznolikost i promjena iznutra krilatice su tog 51-godišnjaka, prvog muškog i crnog urednika britanskog Voguea, u čijoj je petogodišnjoj vladavini prvi puta predstavljena transrodna manekenka, sve traženiji glumac Timothée Chalamet bio je prvi muškarac na naslovnici, a prošlog je mjeseca na naslovnici objavljeno pet žena s invaliditetom, među njima i glumica Selma Blair koja boluje od multiple skleroze, a naslovnica je objavljena i na Brailleovom pismu. No, uključivost nije baš kvaliteta koja se pripisuje 73-godišnjoj Wintour, urednici američkog Voguea, direktorici sadržaja i umjetničkoj direktorici kuće Condé Nast te globalnoj uredničkoj direktorici Voguea. Ne kaže se bez razloga da je ona bila inspiracija za lik opasne Mirande Priestly u knjizi i filmu „Vrag nosi Pradu”, piše Daily Mail.

Borba za moć

Enninful je, navodno, u početku bio njezin štićenik, pa iako nije odobravala sve njegove inovacije, neke je uvrštavala u magazin. Neki misle da je to bilo manevriranje, jer vremena se ipak mijenjaju, pa bi bilo prirodno očekivati da će i Anna biti prisiljena napraviti mjesta mlađem pretendentu na prijestolje. On unutar tvrtke nije ni tajio ambicije – kako je pisao The Mail on Sunday, prijetio je ostavkom ako ne dobije Wintouričin posao do kraja prošle godine. To se, naravno, nije dogodilo, pa njegova najava da odlazi na novu, globalnu, poziciju unutar Condé Nasta izgleda kao da je bacio ručnik. „To je bila borba za moć... i on je izgubio”, rekao je upućeni izvor.

image

Dani sloge: Anna Wintour i Edward Enninful snimljeni 2019.

STEVE VAS/ZUMA PRESS/PROFIME STEVE VAS/ZUMA PRESS/PROFIME

Daleko od promaknuća

„Edward je svoju novu viziju suprotstavio staroj i izgubio. Postoje izvještaji o žestokim svađama između njih dvoje, a sve je dodatno uzavrelo jer je Enninful planirao Vogue učiniti rodno neutralnim. To je bilo previše”, otkrio je izvor. Upućeni su smatrali Enninfula jedinom stvarnom prijetnjom moćnoj Wintour, koju zovu i „Nuclear Wintour”, no svojevremeno je izvor otkrio kako ona zapravo nikada nije Enninfula smatrala kvalificiranim za tu ulogu. S druge strane, još se od 2018. spekulira da će Enninful preuzeti položaj Wintourove kada ona ode u mirovinu. No, on je izjavio da „ne želi Annin posao” i da je o tome s njom razgovarao.

U petak je suhim birokratskim jezikom objavljeno kako Enninful prelazi na „novouspostavljenu poziciju uredničkog savjetnika britanskog Voguea i globalnog kreativnog i kulturnog savjetnika Voguea”. Te riječi ne otkrivaju ništa o možebitnim sukobima iza kulisa, no poznato je da je Enninful već dugo frustriran jer je morao odbijati unosne projekte, među ostalim i suradnju sa suprugom, redateljem Alecom Maxwellom, zbog potencijalnog sukoba interesa. Odlaskom s uredničkog mjesta mogao bi biti oslobođen takvih stega. Ipak, iako zvuči dobro, nova je pozicija daleko od promaknuća, rekao je insajder. „Imao bi veće šanse preuzeti Annin položaj da je ostao na starom mjestu. Baza njegove moći je smanjena”, smatra izvor. Izdavač Condé Nast ranije je oštro negirao tvrdnje o sukobima između Wintour i Enninfula.

image

Ona gleda naprijed, on u stranu - Anna Wintour i Edward Enninful na Givenchyjevoj modnoj reviji 2021.

LAURENT VU/SIPA PRESS/PROFIMEDIA LAURENT VU/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

U svijetu mašte

Modni kreativac rođen u Gani doselio se u Veliku Britaniju s obitelji kad je imao trinaest godina. Majka mu je bila krojačica, pa je s njom izrađivao odjeću, crtao modele, prepravljao i šivao, ali nije to mogao zamisliti kao karijeru. „Odrastao sam sa šestero braće i sestara, cijelo vrijeme smo se igrali zajedno i živio sam u svijetu mašte, poput većine kreativnih ljudi”, rekao je. Nije puno znao o modnom svijetu, sve dok ga jednog dana u podzemnoj željeznici nije primijetio stilist Simon Foxton koji je radio za kultne časopise i-D i Arena. Već s osamnaest godina Enninful je postao modni direktor za i-D, a 2006. modni urednik američkog Voguea. Poslije je prešao u W te konačno u britanski Vogue 2017. godine. Danas prijateljuje s mnogim moćnim i slavnim osobama, primjerice, Donatellom Versace, Marcom Jacobsom, Iman i Rihannom.

Ipak, njegov uspjeh ne može se uspoređivati sa svime što je napravila Anna Wintour koja je urednica još od 1988. „Tko zna koliko će još godina biti glavna? Jedno je sigurno - za razliku od Edwarda, ona se neće seliti u skorije vrijeme”, zaključio je izvor.

Linker
27. travanj 2024 02:08