TUŽBA ZA HUMANITARKU

Vojvotkinji od Yorka prijeti 20 godina turskog zatvora

Vojvotkinji od Yorka (52), rođenoj pod imenom Sarah Ferguson, prijeti više od dvadeset godina zloglasnog turskog zatvora dokaže li tamošnje tužiteljstvo da se britanska plemkinja ogriješila o zakon koji zabranjuje snimanje djece bez privole, što je Sarah učinila za posjeta turskim sirotištima.

Dokumentarni film “Vojvotkinja i kćeri: Njihove tajne misije” nastao 2008. godine u produkciji ITV-a otkriva, naime, teško stanje sirotišta pod državnom upravom u kojima su smještena djeca s poremećajima u razvoju. Odmah po prikazivanju film je užario diplomatske linije dviju zemalja, a Turska je vojvotkinju optužila za provođenje ciljane političke kampanje protiv njenog ulaska u Europsku uniju. Glasnogovorništvo Sarah od Yorka odbacilo je optužbe rekavši da je riječ bila o novinarskom istraživanju, premda se mora primijetiti da je referiranje na tursku težnju za ulaskom u zajednicu europskih naroda u filmu ipak iznimno često. Scotland Yard je vojvotkinju od Yorka nakon pojave filma izvijestio kako se od nje očekuje suradnja, ali službena tužba podignuta je tek jučer i temelji se na kršenju privatnosti petero mališana. Datum početka suđenja još nije određen.

Prilikom posjeta sirotištu Saray pokraj Ankare vojvotkinja poznata po svojeglavosti kako u privatnom životu, tako i u humanitarnom radu prerušila se uz pomoć crne perike i tako dobila pristup instituciji. Zatekla je djecu zavezanih ruku te mališana koji je polegnut u hodniku pokušavao uhvatiti koju zraku sunca, budući da ga zaposlenici nisu izvodili na otvoreno. Turske vlasti kasnije su postupke pravdale navodima kako je riječ o nasilnoj djeci. Zatečenim stanjem šokirana je i do suza ganuta bila i mlađa vojvotkinjina kći Eugenie (21), s kojom je Sarah prethodno posjetila i sirotište u Istanbulu.

– Bila sam užasno ljuta. U vrevi kozmopolitskog velegrada i popularne turističke destinacije čovjek ne može pojmiti postojanje takvih mjesta. Iskustvo mi je otvorilo oči – priznala je Eugenie.

Upozoravamo da su snimke mjestimično vrlo potresne.

Otočko pravosuđe odbilo je nakon podizanja tužbe svojim turskim kolegama pružiti daljnju pomoć, pa je jasno da Sarah od Yorka neće biti izručena, iako Velika Britanija s Turskom od 1957. godine ima ugovor o ekstradikciji koji predviđa izručenje u slučaju zločina kažnjivih u obje zemlje. Postupak vojvotkinje od Yorka u Britaniji se, međutim, ne smatra kršenjem zakona.

Linker
19. travanj 2024 19:16