Instagram
NE KOŠTA NIŠTA

UDRI BRIGU NA VESELJE 5 razloga zašto je smijeh najbolji lijek

Smijeh, zapravo puno smijeha, pomaže u bržem oporavku od mnogih bolesti te je izvor pozitivne energije za ljudski organizam. Donosimo vam pet dobrih razloga da sljedeći put ne propustite komediju na TV-u ili zabavan izlazak s dobrim društvom.

Jeste li znali da u iskrenom smijehu sudjeluje više od tristo različitih mišića dijafragme, lica, trbuha, leđa, nogu i ruku. Disanje pritom dostiže brzinu i do 100 km na sat, a podiže se i frekvencija srca, koja može dosegnuti 120 otkucaja u minuti.

Sve to blagotvorno utječe na ljudski organizam te izaziva mnogobrojne pozitivne učinke:

Smijeh troši kalorije

Znanstvenici tvrde da se s 10 do 15 minuta glasnog smijeha na dan može potrošiti 10 do 40 kalorija. Za one koji su redovito smiju, to je jednako otprilike 2 kilograma na godinu.

Smijeh je dobar za mišiće trbuha

Smijeh je oblik tjelovježbe i može biti od velike pomoći vašim trbušnjacima. Doza iskrenog smijeha ima isti efekt na mišiće trbuha kao i neke klasične vježbe, poput trbušnjaka.

Smijeh povećava prag tolerancije na bol

Smijeh s prijateljima značajno povećava prag tolerancije na bol i to zbog povećane količine endorfina koji se za vrijeme smijeha oslobađa u organizmu.

Smijeh je dobar za krvne žile

Smijeh ima povoljan učinak na krvne žile jer ih gotovo u potpunosti opušta, a stezanje i opuštanje dovodi u pravilan ritam, što može djelovati preventivno na mnoge kardiovaskularne bolesti te nastanak srčanog ili moždanog udara.

Smijeh jača imunitet

Smijeh je učinkovit protiv stresa te jača aktivnost stanica imunološkog sustava koje štite od virusnih infekcija i nekih vrsta raka. Uz to, smijeh razgrađuje hormone stresa; adrenalin i kortizol, pa na taj način opušta čitav organizam.

Linker
17. travanj 2024 00:06