SUSANNE KLATTEN

Ucjena godine

Ljubavi željna Susanne Klatten (46), najbogatija Njemica i 68. na Forbesovoj listi najbogatijih na svijetu, skupo je platila vruće noći u zagrljaju svog ljubavnika Helga Sgarbija (41), Švicarca talijanskog podrijetla koji je, pokazalo se, bio najobičniji žigolo, prevarant i ucjenjivač.

Nakon desetomjesečne istrage, policija je potkraj listopada objavila da su u Austriji uhitili Helga Sgarbija i njegova partnera, talijanskog hotelijera Ernana Barrettu (63), zbog osnovane sumnje da su zaljubljenoj Susanni Klatten na prijevaru uzeli sedam i pol milijuna eura te ucjenom pokušali iznuditi još 40 milijuna eura. Susanne Klatten, čije se bogatstvo procjenjuje na 7,8 milijardi eura, praunuka je Ghuntera Quandta, osnivača BMW-a, kojeg povijest pamti i po tome što mu se prva supruga Magda nakon razvoda preudala za zloglasnog šefa nacističke propagande Josepha Goebbelsa.

Kad joj je bilo 16 godina, Susanne je umalo postala žrtva otmice koju je policija u zadnji čas spriječila. Od tada je svoj identitet počela skrivati kao zmija noge i često se koristila pseudonimom Susanne Kant. Quandtova nasljednica, kojoj su glavni izvor prihoda poveliki dioničarski udjeli u BMW-u i kemijskom gigantu Altani, diplomirala je marketing i menadžment na Buckhingamskom univerzitetu i radila u Dresdner banci te konzultantskoj kući McKinsey sve do 1997., a onda je postala članica nadzornog odbora BMW-a. U međuvremenu se 1990. udala za BMW-ova inženjera Jana Klattena kojem se na početku veze također predstavljala kao Susanne Kant, pa jadan nije imao pojma da hoda sa ženom koja posjeduje 12,5 posto BMW-a. Susanne i Jan izrodili su troje djece i živjeli veoma diskretno, kako to i priliči obitelji s toliko novca i ugleda, no u braku im očito nešto nije štimalo.

Tajna sobe 629

Sredinom prošle godine, na šanku bara u jednom monegaškom hotelu, Susanni je prišao naočit, šarmantan muškarac koji joj se predstavio kao specijalni vojni izaslanik kojeg zbog toga što govori nekoliko jezika stalno šalju u zaraćene zone. Bio je to Helg Sgarbi, koji zaista govori osam jezika i nekoć je zaista bio časnik švicarske vojske, ali u trenutku kad je prišao naivnoj bogatašici bio je tek istureni operativac dobro organizirane bande specijalizirane za čerupanje zlatnih koka. Susanne je povjerovala Helgovoj priči i brzo pala na njegov šarm, a stvari su se dalje odvijale kao na filmu.

Budući da se Susanne Klatten sa svojim ljubavnikom uglavnom nalazila po luksuznim hotelima u Monacu, Italiji i Njemačkoj, nije teško pretpostaviti što su radili u hotelskim sobama, no sirota bogatašica nije znala da je u tim trenucima sreće, u kojima je toliko uživala, potajice snimaju. Svaki put kad bi Susanne i Helg rezervirali sobu u nekom hotelu, susjednu sobu rezervirao bi Ernano Barretta koji se nije odvajao od videokamere.

Kad bi par zagrljen šetao ili lijegao u krevet, Barretta je bio spreman da to negdje iz prikrajka snimi. Nedugo nakon što se Susanne Klatten upustila u avanturu s Helgom Sgarbijem, primijetila je da je njezin ljubavnik naglo postao veoma neraspoložen i to ju je zabrinulo. Na jedvite jade nagovorila ga je da joj se povjeri, a ovaj joj je ispričao priču koja će vje­rojatno ući u sve antologije lopovluka i prijevare. Rekao joj je da mu se na putovanju u Americi dogodila prometna nesreća u kojoj je stradalo dijete iz jedne italoameričke mafijaške obitelji koja sada od njega traži milijunsku odštetu. Ako im ne plati, ode mu glava.

Susanne je u to povjerovala i u rujnu 2007., u garaži minhenskog hotela Holiday Inn, Sgarbiju je kao krajnji dokaz svoje ljubavi predala torbu nakrcanu sa 7,5 milijuna eura, sve u apoenima od 200 eura. Taj emocijama nabijen čin potom su okrunili odlaskom u sobu 629 u istom hotelu. Dakako, Ernano Barretta, kojeg u Italiji poznaju i kao vođu sekte koja propagira slobodnu ljubav, već je spremno čekao sa svojom kamerom. Susanne Klatten je minus na računu od 7,5 milijuna eura ipak natjerao da počne zrelije razmišljati o svojoj vezi s Helgom Sgar­bijem i nedugo nakon epizode u Holiday Innu odlučila je zatvoriti to uzbudljivo poglavlje svog života. Helg je naizgled mirno primio njezinu odluku o raskidu, vjerojatno zato što je tada već naveliko trošio olako zarađen novac kupujući luksuzne automobile poput ferrarija, lamborghinija i rolls roycea te vile u Egi­ptu i Hrvatskoj.

No, Helg i njegova banda, u kojoj je aktivno sud­jelovala i Helgova supruga Franziska (40) te Barrettina supruga Beatrice (60) i njihovo dvoje djece – sin Marcello (32) i kći Clelia (35) – vjerovali su da od Susanne mogu dobiti još i više ako je ucijene objavljivanjem kompromitirajućih snimaka. U prosincu 2007. poslali su joj pismo u kojem traže još 40 milijuna eura priprijetivši joj da će inače objaviti videomaterijal što ga je snimio Barretta. U pismu je bio i DVD kojim su potkrijepili svoj zahtjev. Mjesec dana je Susanne Klatten proživljavala pravi pakao razmišljajući što da napravi a da ne upropasti ugled dinastije Quandt, i na kraju je ipak donijela ispravnu odluku: sve je prijavila policiji.

U dogovoru s policijom ucjenjivačima je 14. siječnja ove godine zakazala sastanak u Tirolu, obećavši da će im donijeti novac. No umjesto novca, Sgarbi i Barretta dobili su lisičine. Helg Sgarbi, koji na suđenje čeka u zatvoru u Nje­ma­čkoj, nastavio je izmišljati nevjerojatne priče. Sada se brani da je Susanni Klatten smjestio kako bi naplatio patnje svog djeda, poljskog Židova koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio primoran na ropski rad u BMW-u.

Činje­nica je da su Quandtovi u to vrijeme bili bliski s nacistima i da su njihove tvornice opskrbljivale njemačku vojsku, ali ta činjenica neće pomoći Helgu Sgarbiju i njegovoj bandi za koju se već zna da je prije Susanne Klatten na sličan način opelješila još barem četiri bogatašice.

Nevio Pintar

Linker
28. travanj 2024 15:03