TJEDAN MODE U MILANU

Svi su ludi za sedamdesetima

U slijedu modnih tjedana s pret-a-porter kolekcijama za jesen i zimu 2008./2009., red je stigao i na Milano. Nakon staloženog New Yorka, gdje svake godine počinje predstavljanje kolekcija za sljedeću sezonu, i pomalo avangardnog Londona, gdje uvijek zablista neko novo dizajnersko ime ili manekensko lice, pažnja je usmjerena na talijansku modu punu prštavog seksepila. A ove je godine sve – od klasičnog Armanija do živahnog Moschina i pomalo kičastih, ali uvijek originalnih i maštovitih Cavallija i Dolcea i Gabbane – povezala ista ideja: pokazati da je inspiracija modnom povijesti neiscrpna.

Roberto Cavalli je modelima iz svoje linije Just Cavalli oživio lude sedamdesete te je manekenke poslao na pistu u trapez-hlačama, haljinama zvonastih rukava i šeširima širokih oboda. Hipijevski je dojam upotpunio krupnim privjescima na dugačkim lancima te hrabrim kombiniranjem boja i uzoraka čak i na čarapama: uz karirani, cvjetni i već prepoznatljivi “cavallijevski” leopard-print, među uzorcima se ističe i plamenac – zaštitni znak njegove nove kolekcije.

“Živjela kraljica”, poručio je modni dvojac Domenico Dolce i Stefano Gabbana kolekcijom za svoju liniju D&G, ističući britansku kraljicu, koju je britanski Vogue proglasio najbolje odjevenom osobom 2007., kao svoju modnu ikonu. A na njezin prepoznatljiv styling za piknike podsjetile su marame, koje su manekenke vezale ispod brade – a neki su se prisjetili i bake Slavice, koja se u sklopu emisije Koledžicom po svijetu Roberta Knjaza lani također prošetala milanskom modnom pistom. U svakom slučaju, kraljice ili bake nosit će široke suknje uz visoke čizme i duge pletene veste, a dizajnerski je dvojac svoju inspiraciju upotpunio s mnogo kariranog uzorka – čak i na večernjim haljinama, koje kombinira sa šubarama kakve nose pripadnici mongolskih plemena. Time su potvrdili da je danas dopušteno kombinirati baš sve i svašta.

Giorgio Armani, talijanski kralj minimalizma, prikazao je jednostavne crne kreacije, ali i haljine s cvjetnim uzorcima i resicama koje su u kolekciju unijele malo divljeg, gotovo ciganskog romantizma. Još je više pozornosti privukla njegova kolekcija Emporio Armani u kojoj je širokim hlačama visokog struka (od smeđeg baršuna i vunenog tvida), koje se nose uz cipele niskih potpetica i uske kratke jaknice, pokazao kako i muški krojevi mogu uljepšati žensku siluetu. No, večernji su mu modeli sve samo ne smireni: na pisti su, naime, blještale male crne haljine od svile urešene metalnim zakovicama i kombinirane sa srebrnim sakoima, jasno odajući kreatorovu inspiraciju diskomodom iz 80-ih.

U inat Talijanima, na milanskom je modnom tjednu, kao jedna od najboljih, iskočila kolekcija britanske modne kuće Burberry Prorsum na čelu s dizajnerom Christopherom Baileyem. Skupe tkanine poput svile, kašmira i baršuna, topla jesenska paleta boja od smeđe, maslinastozelene, smaragdne i purpurne, uz dašak zlatne, te krojevi kaputa i haljina koji naglašavaju volumen, stvorili su novu estetiku. Ručno rezana koža i šifon izgledali su poput perja, a manekenke su u kreacijama upotpunjenima masivnim ogrlicama i debelim srebrnim narukvicama sa šiljcima izgledale poput vitezova spremnih za boj. Voluminoznim kreacijama u zanimljivim kombinacijama boja i s mnoštvom ručnog rada, dizajner Christopher Bailey odredio je nove smjernice modne kuće Burberry Prorsum i zasluženo izmamio jedan od najduljih aplauza na milanskom Tjednu mode.

Helena Štahan

Linker
13. svibanj 2024 12:18