NOVI OKUSI

Renata Sabljak: Volim eksperimentirati u kuhinji

Iako se u jelu nikad nije štedjela, Renata Sabljak uspjela je do svoje 34. godine sačuvati izrazito vitku liniju. Tajna je, kaže glumica i pjevačica zagrebačkog kazališta Komedija, u njenoj stalnoj aktivnosti, u jurnjavi između proba, predstava i vrtića, te trčanju za trogodišnjim blizancima Lukom i Bornom. Sa živahnim i zahtjevnim klincima provodi svaki slobodni trenutak (suprug radi kao ugostitelj na moru), a ostatak vremena je u matičnom kazalištu, u kojem trenutačno nastupa u dva mjuzikla, “Jalta, Jalta” te u obnovljenoj “Aidi”.

– U kazalištu sam uvijek dva sata prije početka predstave pa mi se često dogodi da ne stignem jesti. Najvažnije mi je da su moji dečki siti, a ja onda pojedem nešto “s nogu”. Znam da to nije dobro. Otkako sam postala majka, nastojim uvesti reda i u svoju prehranu, ali to mi baš ne uspijeva – priznaje Renata Sabljak, koja je prve kulinarske korake napravila uz baku Tinu. Još pamti okus i miris bakinih štrukli, u kojima se “davila”, a u njezinoj se obitelji i danas prepričava kako su njih dvije prvi put zajedno radile kakao kocke.

– Izvadile smo kolač iz pećnice – priča – stavile ga na štednjak, a baka mi je pokazivala kako se pikanjem čačkalicom provjerava je li biskvit iznutra pečen. No, niti jedna od nas nije opazila da je na štednjaku ostao uključen plin. I za petnaestak minuta, kroz rupice koje smo napravile čačkalicom, počeo je izlaziti dim, a miris zagorjelog biskvita ispunio je kuhinju. Baka si nije mogla oprostiti što je zbog njezine nepažnje propao moj prvi kolač, a ja sam, kad je o kuhanju riječ, ostala jednako “spretna” – svako malo nešto zabrljam.

Kako zbog obveza u kazalištu ne stigne kuhati preko tjedna, Renata Sabljak je obveze u kuhinji prepustila mami Sandi, čijoj vještini, kaže, ne može konkurirati. Ipak, ni zvijezdi Komedije nije to mrska aktivnost: najradije pripravlja prave domaće juhe, ali i kompliciranija jela, poput parfea od gusje jetre s grožđem, koji je prvi put jela u zagrebačkom restoranu Marcellino, a drugi put se vratila – po recept.

– Nisam ni sanjala da su bobe grožđa tako slasne kad se malo preprže. Jelo mi je uspjelo od prve, a moji prijatelji kažu da kuham dobro i da sam suviše samokritična. Kolega Ervin Baučić, koji je pravi majstor u kuhinji, obećao je da će me podučiti i otkriti male tajne koje će mi olakšati kuhanje. Ali, ja bih radije samo gledala dok on kuha! Zapravo sam perfekcionist u svemu i možda zato nikad nisam posve zadovoljna onim što priredim – objašnjava Renata Sabljak, dodajući da osobito uživa u serviranju i dekoriranju jela te postavljanju stola.

Iako njena mama, koja svaki dan dolazi iz Strmca Samoborskog k njima u Zagreb, odlučuje što će se kuhati, za nabavu namirnica zadužena je Renata. Stoga nerijetko na posao u Komediju dolazi s vrećicama punim voća i povrća s obližnje tržnice Dolac. A kako odabir ovisi o njenoj trenutačnoj inspiraciji, o tome što joj se taj dan svidjelo na štandovima, kući rijetko kad donese sve ono što je njezina mama naručila.

– Ona uvijek isplanira što će kuhati, a ubrzo je shvatila da želi li to realizirati, mora sa sobom donijeti sve što joj treba. Ona je kuharica “starog kova” koja radi predivna domaća jela, a ja volim eksperimentirati i ne živciram se ako mi nešto nedostaje. To se, doduše, osjeti i u loncu, ali, u konačnici, i jelo spravljeno uz “zamjenske” namirnice uvijek ispadne ukusno. I dečki i ja uvijek tanjure ispraznimo do kra­ja. A meni je najvažnije da su oni siti i zadovoljni – kaže Renata Sabljak

Snježana Dragojević Harapin

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Sve recepte Renate Sabljak pročitajte u tiskanom broju Glorije (br.881) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
17. travanj 2024 16:39