Andy Rogers / Flickr
UMANJITE ŠTETNI UTJECAJ CIGARETA

Prehrana za pušače

Jasno da je pušenje navika koja šteti i izrazito negativno djeluje na ljudski organizam te zdravlje u cijelosti. Međutim, to ne sprječava mnoge ljude da unatoč brojnim upozorenjima i dalje ustraju u ovisnosti koja godišnje odnese velik broj ljudskih života. Zato, dobro je znati koje vam namirnice mogu pomoći u djelomičnom saniranju štete nastale uslijed pušenja.

Osim što smanjuje kapacitet pluća, jedna cigareta u tijelo unosi tisuće otrova i oduzima organizmu neophodne vitamine. Iako su pušači većinom upoznati sa štetnostima pušenja – i dalje ne odustaju.

Ukoliko pripadate toj skupini, pokušajte izbalansirati ostale životne navike, prije svega prehranu, i omogućite organizmu da održi svoju vitalnost i zdravlje koliko god je to moguće.

Jetri, baš kao i plućima, cigareta jako smeta, posebice zato jer na razgradnju cijanida iz duhanskog dima mora potrošiti sve zalihe vitamina B12. Dio tih zaliha možete nadoknaditi cjelovitim žitaricama, krtim mesom i ribom.

Kupus, klice, mrkva, kelj, špinat i kupus trebali bi biti redovito na jelovniku pušača, a uz mnoštvo različitog voća posebnu pažnju biste trebali obratiti na sljedeće:

Hranu bogatu vitaminom C: dinja, sok od naranče, mango, brokula i kelj.

Hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama: masna riba poput tune, soja, ekstra djevičansko maslinovo ulje, orašasti plodovi i sjemenke.

Zeleni čaj: barem jedna šalica na dan.

Linker
29. travanj 2024 10:43