EUFORIČNA EUROPA

Pobjedom Švedske završio Eurosong 2012

Sinoć je u glavnom gradu Azerbajdžana Bakuu pred više od 20 000 ljudi održano finale 57. natjecanja za pjesmu Eurovizije, Eurosonga kako ga se u novije vrijeme uobičajilo zvati. Pobjednu je odnijela švedska predstavnica Loreen s pjesmom “Euphoria”, potvrdivši status favorita koji joj je dodijeljen uoči natjecanja. Za svoj nastup ubilježila je 372 boda europskih žirija i publike, postigavši time drugi najbolji rezultat u povijesti (iza Alexandera Rybaka s pjesmom “Fairytale” 2009).

Posljednje večeri ovogodišnjeg natjecanja nastupilo je 26 zemalja, a najbolji rezultat među sastavnicama bivše Jugoslavije ostvario je Željko Joksimović za Srbiju s pjesmom “Nije ljubav stvar”, plasiravši se na treće mjesto, odmah iza omiljenih ruskih babuški s “Party for Everybody”.

Kako se i očekivalo, hrvatski žiri i publika najveći su broj bodova dodijelili susjedima, uklopivši se u trend koji je i ostatak Europe uglavnom nastavio slijediti. Iz zagrebačkog studija rezultate domaćeg izbora priopćila je Nevena Rendeli.

Na uistinu spektakularnoj sceni novosagrađene Crystal Hall u Bakuu izredalo se nekoliko potencijalnih ljetnih hitova, poput pjesama Grčke i Cipra, no izboru “Euphorije” za najbolju ovogodišnju pjesmu doista se ništa ne može prigovoriti.

Linker
18. svibanj 2024 00:41