NICOLAS QUESNOIT

Ples me vodi kroz život

Ono što već godinama nije uspjelo nijednom Hrvatu, 29-godišnji Francuz Nicolas Quesnoit napravio je u samo sedam tjedana: iz subote u subotu, osvajajući sa svojom partnericom Zrinkom Cvitešić žiri i gledatelje HTV-ovog showa Ples sa zvijezdama, tako je popularizirao engleski valcer, sambu, tango i jive da je Hrvatska naprosto poludjela za standardnim i latinoplesovima. Na plesne škole vlada navala kao prije pedeset godina, a u njegovom Plesnom centru Zagreb nema slobodnog mjesta sve do – travnja. I stoga, unatoč uspjehu, Nicolas nema vremena za odmor: jutro nakon pobjede u HTV-ovom showu, otputovao je u Banju Luku, gdje u klubu Gemma podučava latinoameričke plesove, poduku daje i u Sarajevu…

– Ples je užitak za tijelo i za dušu, pa ja tako uživam cijelim svojim bićem – kaže Nicolas, čiji su ushićeni izraz lica i lakoća kojom se kreće na podiju naprosto zarazni. Ples ga je, kaže, vodio kroz život, a prije šest godina mu i promijenio život. U ožujku 2001., naime, upoznao je svoju buduću plesnu i životnu partnericu Kseniju Pluščec i doselio se u Zagreb.

Zvijezde su stigle

– Prije toga sam četiri godine živio u Londonu, gdje sam danju radio kao čuvar terena za golf, a uvečer u plesnim studijima trenirao za profesionalne nastupe. Kako sam ondje "prerastao" sve svoje dotadašnje partnerice, moj mi je engleski učitelj plesa, Richard Porter, preporučio novu. Bila je to Ksenija, njegova bivša učenica – priča Nicolas, koji dotad nije ni znao gdje se točno nalazi Hrvatska, niti je ikad prije vidio djevojku s kojom je imao ozbiljne planove, no hrabro je krenuo u avanturu. – Mislim da je bila razočarana kad me ugledala na zagrebačkom aerodromu: očekivala je visokog, markantnog tipa, a pojavio sam se ja, ovako sitan i dječjeg izraza lica – prisjeća se Nic, kojem se zato Ksenija svidjela na prvi pogled, a potpuno ga je osvojila kad ga je kao cimera primila u svoj prostrani stan u središtu grada. Od prvog dana krenuli su žestoko: za nastupe su vježbali najmanje šest sati, uz to davali i satove plesa, od čega su se uzdržavali.

– Od svih natjecanja na kojima smo sudjelovali i osvajali nagrade, najviše pamtim ono u Nicovu rodnom gradiću Lilleu 2002. Ne zbog trećeg mjesta koje smo osvojili, nego zato što smo se ondje prvi put poljubili – govori 32-godišnja Ksenija Pluščec, koju su TV gledatelji također imali priliku upoznati, kao plesnu partnericu meteorologa Zorana Vakule.

Nastupi pod hrvatskom zastavom

Iste godine kad su postali ljubavni par, Ksenija i Nicolas osnovali su Plesni centar Zagreb, u kojem danas, osim njih, radi još 11 učitelja. Uz to, sudjelovali su i pobjeđivali na brojnim europskim natjecanjima, a najponosniji su na svoj plasman na US Openu 2004. na Floridi, kad su u konkurenciji 60 parova osvojili sedmo mjesto. I sve su to "odradili" pod hrvatskom zastavom – jer je prema propozicijama dovoljno da barem jedan partner ima putovnicu države za koju nastupaju. Otprije četiri mjeseca, doduše, i Nicolas ima domovnicu: kad je podnosio molbu za državljanstvo, naveo je sve nagrade koje je osvojio za Hrvatsku, a zbog zasluga u promicanju naše kulture za njega se zauzeo Hrvatski športski plesni savez. Zbog Plesa sa zvijezdama proteklih tjedana patio je Ksenijin i njegov privatni život, no sada će, kaže Nicolas, sve to nadoknaditi.

– Naviknuli smo po cijele dane biti zajedno, pa je ova razdvojenost još više ojačala našu ljubav. Zaručeni smo od Badnjaka 2003., a sad smo definitivno odlučili: vjenčat ćemo se do kraja godine. I to u Zagrebu – odlučan je budući hrvatski zet, rođen u francuskom gradiću Lilleu, u kojem žive njegovi roditelji – Dominique i Dominique Quesnoit, frizerka i umirovljeni mehaničar – i sestra Angelique, dok je brat Benjamin prometni policajac u Dunkerqueu.

– Talent za ples naslijedio sam od roditelja: tata se u mladosti bavio umjetničkim klizanjem, a mama je nesuđena balerina. Oni su me kao šestogodišnjaka upisali u plesnu školu, i nisu mi dopustili da odustanem ni kad sam bio u najvećim krizama. Ipak, htjeli su da imam još jedno zvanje, ako bih zbog kakve ozljede morao prekinuti s plesom. A kako mi je vrtlarenje od djetinjstva hobi, završio sam dvogodišnji Institut za agronomiju i hortikulturu u Genechu, gradiću pokraj Lillea – priča Nicolas, koji se s roditeljima čuje redovito telefonom, a vide se nekoliko puta godišnje.

– Triput su nas posjetili u Zagrebu, mama je bila i na izletu u Zagorju, i jedino mi je žao što ih nisam stigao odvesti na more – priča Nicolas, a Ksenija dodaje kako joj je žao što ne govori francuski pa ne može komunicirati s njegovim roditeljima. No, zato je Nic, unatoč svim jezičnim barijerama, odavna osvojio njezine roditelje – umirovljenu trgovkinju Ankicu i umirovljenog keramičara Slavka Pluščeca – pogotovo kad je pred njima kleknuo i zaprosio njihovu kćer jedinicu.

Volim Zagreb

– Ksenija me osvojila ljepotom, pameću, jakim karakterom i dobrom dušom – kaže plesač, kojeg srce veže i za rodni grad njegove zaručnice. – Zagreb ima sve što želim: dovoljno je velik da pruži sve što urbanom čovjeku treba, a opet dovoljno mali da zadrži toplinu. Svi su tu veoma ljubazni, a obožavam piti kavu na "profinjena i mirna mjesta" poput kavane hotela Dubrovnik ili u baru hotela The Regent Esplanade – kaže. Nicolasu je trebalo dosta vremena da nauči hrvatski jezik, a i danas "zapinje" u izgovoru riječi koje počinju sa "š" te nerijetko brka rod, broj i padež. "Zrinka, od tvoja usta ne želim čuti – ne mogu", rekao je svojoj partnerici u Plesu sa zvijezdama, a o Michaelu Jacksonu, svojem plesnom uzoru iz djetinjstva, izjavio je pred kamerama: "Slušao sam njena pjesma i gledao dok je plesala u spotu". Vječni romantičar, obožava glazbu, a u posljednje je vrijeme "opsjednut" argentinskim tangom Astora Piazzolle. Od hrvatskih glazbenika najviše cijeni Ninu Badrić, Gabi Novak i Olivera Dragojevića, kojeg smatra velikim majstorom. – Ako ne razumijem koju dalmatinsku riječ – kaže – Ksenija mi je prevede. Glazba je poput plesa i bitno je za nju imati osjećaj!

Marijana Marinović

Linker
03. svibanj 2024 12:34