iulia.pironea /Flickr
ŽIVOTNA SVAKODNEVNICA

Otkrivena formula sreće

Ljudi cijeli svoj život provedu u potrazi za srećom. Neki se trude sami stvoriti okolnosti za svoje mjesto pod suncem, dok drugi čekaju da im život podari sretne okolnosti. Najpoznatije domaće autorice i psihologinje Dubravka Miljković i Majda Rijavec u svojoj knjizi Tri puta do otoka sreće otkrile su sve tajne sreće pa čak i formulu kako doći do nje.

Mislite li da ste kovač svoje sreće ili da sreća ovisi o vanjskim okolnostima – u pravu ste. Za sreću je potrebno oboje.

Dubravka i Majda u svojoj knjizi tumače kako je sreća djelomice determinirana naslijeđem, genima i okolinom, ali da je ipak veći dio nje isključivo pod našim utjecajem. O čemu razmišljate, kakvi su vam dnevni rituali te koliko ste odlučni i disciplinirani – mogu biti odlučujući faktori za sreću. Sreća dakle nije samo igračka sudbine, nego ju svojim radom i trudom možete zaraditi.

Psiholog Martin Seligman, s druge strane, došao je do formule koja mnogima zvuči smislenije od bilo koje druge teorije o sreći:

S = OP + S + V

S – trajna razina sreće.

OP – osobna predispozicija za sreću (naslijeđe, osobni termostat, navike, uspoređivanje s drugima) i ona iznosi 50 posto.

S – situacija ili okolnosti u kojima se nalazimo iznose 10 posto.

V – faktori koji su pod našom voljnom kontrolom doprinose sa čak 40 posto.

Linker
24. travanj 2024 19:13