DREVNI RITUALI

Natali Dizdar - opuštena i njegovana poput sultanija

Ni skupocjen nakit, ni raskošne haljine od svile i kadife, ni ‘vojska’ služavki ne bi mogli natjerati Natali Dizdar da se odrekne slobode i prepusti na milost i nemilost jednom muškarcu. No, 28-godišnja pjevačica na nečemu ipak zavidi ženama u haremu, čiju borbu za naklonost sultana pratimo u serijalu ‘Sulejman Veličanstveni’ – svakodnevno su uživale u opuštajućim ritualima u hamamu. Otkako je, naime, bila u turskoj kupelji Hotela & Spa Iaderi u Petrčanima pokraj Zadra, shvatila je da život u zlatnom kavezu sultanija Hurem i Mahidevran ima i prednosti.

– Za hamam sam čula i ranije, no zapravo nisam znala što boravak u njemu znači. Uostalom, i gdje bih to saznala? Ovaj u Hrvatskoj otvoren je nedavno, a u Istanbulu sam bila samo jedan dan, kad sam se lani vraćala s Tajlanda. Stigla sam tek ‘protrčati’ kroz njegovo središte i probati odlične baklave – kaže Natali Dizdar, koju je boravak u turskoj kupelji podsjetio na vrijeme kad ju je mama kupala i njegovala.

Ovaj put bila je u rukama majstorice hamama (muški majstor zove se tellak), koja ju je provela kroz drevne rituale – slične onima iz grčkih i rimskih kupelji te finske saune.

– Turska kupelj se – govori Natali Dizdar – razlikuje od svega što sam dosad probala, a najviše mi se svidjela masaža dok sam ležala ispod ‘brda’ pjene od sapunice. Tretman ću sigurno ponoviti, to više što sam nakon njega opuštena i poletna pa bi mi to moglo biti odlična priprema za dva važna koncerta, 22. studenoga u zagrebačkom klubu Sax te idući dan u Beogradu, na kojima ću pjevati hitove s dva studijska i jednog live albuma. Damir Leljak

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Detaljni opis opuštajućeg rituala turske kupelji te savjete kako se uresiti nakitom isnpiriranim nakitom kakav je Sulejman darrivao svojim sultanijema potražite u tiskanom izdanju Glorije (br.932) ili se pretplatite na PDF izdanje .

Linker
18. travanj 2024 05:34