SONJA ŠARUNIĆ

Naočale u - oku

Skidanje dioptrije je lakše nego odlazak frizeru – kaže Sonja Šarunić, 54-godišnja urednica i voditeljica na radiju Antena Zagreb.

U to se uvjerila u ordinaciji poznatog zagrebačkog oftalmologa Nikice Gabrića: u samo deset minuta vlasnik Poliklinike Svjetlost ugradio joj je multifokalne leće i zauvijek je riješio urođene kratkovidnosti i staračke dalekovidnosti.

Naime, osim što je dioptriju od minus pet skinula na nulu, ona je tim postupkom riješila i problem naočala za čitanje, koje postaju potrebne većini ljudi nakon 45. godine života.

– Sad mi je žao što se operaciji nisam podvrgnula ranije – govori Sonja Šarunić, koja je od 17. godine nosila leće. Njihovo svakodnevno stavljanje i skidanje bilo joj je, priznaje, pravo mučenje. O operaciji je razmišljala nekoliko posljednjih godina, skupljajući hrabrost.

– Nikica Gabrić i ja poznamo se godinama. Prvi put smo se sreli 1987. kad je, kao saborski zastupnik, zatražio objašnjenje zašto su me suspendirali s Hrvatskog radija, gdje sam tada radila, zbog jednog pitanja u večernjem programu. Potom sam pratila nastajanje očne banke Lions koju je osnovao sa suradnicima, njegov rad… Znala sam da je predan poslu i u njega sam stekla bezgranično povjerenje. No, oko je ipak oko te mi je bilo teško odlučiti “dati ga u ruke” čak i liječniku kojem toliko vjerujem.

Rekao mi je da imam dvije opcije: skinuti dioptriju laserom i nositi naočale za čitanje ili ugraditi multifokalne leće i jednim udarcem riješiti oba problema. Odlučila sam se za ugradnju leća. Sonja Šarunić priznaje da je prije, tijekom i poslije operacije bila u šoku.

– Jednostavno nisam mogla odagnati strah. A operaciju nisam ni osjetila. Oči se anesteziraju kapima, nema, dakle, neugodnog ubadanja injekcijom. Nikica mi je tijekom zahvata objašnjavao što radi, i da mi nije rekao da je izvadio moju prirodnu leću i stavio silikonsku, ne bih ni znala da se to dogodilo. Novu leću stavio je u “vrećicu” u kojoj se nalazila moja prirodna – iza obo­jenog dijela oka.

Nekoliko trenutaka kasnije rekao mi je da će postupak ponoviti na drugom oku. Zbog jake svjetlosti iz mikroskopa tijekom operacije nisam vidjela ništa. Na lijevom oku operacija je trajala pet minuta i 30 sekundi, a na desnom pet minuta i 45 sekundi. Kad sam ustala sa stola, vidjela sam normalno: više mi ništa nije bilo zamagljeno. Čista fantazija. Kod frizera me obično zaboli vrat od držanja glave u jednom položaju, a nakon ove operacije osjećala sam samo sreću što napokon jasno vidim. Prvih tjedan dana nakon operacije preporučuje se manje čitanja i rada za kompjutorom te nošenje sunčanih naočala, no one nisu obvezne. Na oči se odmah može nanijeti make-up.

– Preporodila sam se – kaže Sonja Šarunić – više ne moram tapkati u po­trazi za lećama, paziti hoću li inficirati oko… Oči sam operirala 24. rujna i svako se jutro radujem što napokon vidim bez ikakvih pomagala.

Snježana Dragojević Harapin

Linker
30. travanj 2024 07:33