NATALI DIZDAR

Najbolji afrodizijak za dobar glas

Za zadarsku pjevačicu Natali Dizdar (24) školjke su vrhunac gastronomskog “gušta” jer su veoma ukusne, jednostavno se pripravljaju i jedu se prstima, što jelu daje dodatnu draž. Dovoljna joj je velika posuda puna školjki pripremljenih na buzaru i komad domaćeg kruha za “toćat” pa da zaboravi na cijeli svijet prepuštajući se gurmanskom užitku. Budući da je odrasla na moru, zna da i ribe i školjke imaju svoj “stađun”.

Tako su, primjerice, kamenice najbolje u rano proljeće kad im je meso najizdašnije. Zato se svakog 19. ožujka, na dan Svetog Josipa, u Malom Stonu slavi “fešta od kamenica”. Svi koji se tada zateknu u tom mjestu na Pelješcu uživat će u njima, bilo da ih vlasnici restorana posluže sirove, pohane, u juhi, zapečene u pećnici…

Specijalitet iz Malog Stona

Natali Dizdar neće moći uživati u toj gurmanskoj fešti jer će se u to vrijeme već naveliko pripremati za ovogodišnji TV show Zvijezde pjevaju, u kojem je glazbena mentorica glumcu Draženu Čučeku, ali će zato potkraj ožujka rado proslaviti izlazak svog drugog albuma, nazvanog “Pronađi put”, u zagrebačkom restoranu Bota Šare, gdje se nude kamenice iz malostonskog zaljeva, kao i mnoge druge poslastice iz mora.

– Ne volim sirove školjke pa po tome nisam tipična Dalmatinka. Meni su kamenice najukusnije ako se na nekoliko minuta zapeku u pećnici, tek toliko da se stisnu. A jedu se još vruće, dok intenzivno mirišu po moru – kaže zadarska pjevačica i otkriva da je kao djevojčica ronila školjke s ocem Borisom i mlađim bratom Filipom. Njihov “plijen” bile su dagnje jer ih je, tvrdi Natali, najlakše pronaći: “načičkane” su na stijenama i naprosto mame da ih se izroni. Da bi uživala u tom “sportu”, morala je i dobro roniti: kao osmoškolka mogla je zadržati dah pod morem čak dvije minute, što je, smatra, odličan rezultat. A da bi ga postigla, ljeti je intenzivno vježbala, zadržavajući dah koliko je god mogla. No, nisu samo školjke njezine “miljenice”. Voli ona i ribu, osobito plavu. Najdraže su joj srdele, koje su najdeblje i najsočnije u svibnju. Ali nikad neće odbiti ni filet palamide sa žara, odrezak tune, pečenu lokardu, skušu….

– Volim i bijelu ribu – dodaje Natali. – Osobito rep od grdobine, koji se topi u ustima, te zubaca. Oko ribe nema puno filozofije. Treba je pripremiti što brže i jednostavnije, da miriše po moru i maslinovu ulju. Sve ostalo su nepotrebni dodaci koji kvare gurmanski “gušt”. Sukošanski zubatac Natali je priredila svojim gostima koje je pozvala u RTL-ovu emisiju Večera za 5. Uz to jelo servirala je dubrovačku salatu od rajčica i patlidžana, juhu od cvjetače, brokule i slanutka, a višestruka prvakinja u tae kwon dou i TV voditeljica Lana Banely i glumac Mario Mlinarić, jedan od aktualnih stanara TV Farme, posebno su pohvalili njezin kolač s višnjama.

Tanja Vučičević

Linker
23. travanj 2024 19:52