NATALI DIZDAR

Moja portugalska avantura

Portugal je bio prvo veliko putovanje na koje sam otišla prije pet godina, s ruksakom na leđima, bez plana, pa čak i bez zemljopisne karte Europe. Putovali smo vlakom, uz inter-rail karte. Tih 15 dana nezaboravno su iskustvo, i uvijek smo se htjeli vratiti, vidjeti zapadnu obalu Portugala i prošetati se cijelim Lisabonom. Stoga smo ovaj put krenuli audijem A4, kabrioletom, s malo određenijom rutom i ciljem. Oduvijek su me privlačili veliki valovi i surfanje, još otkad sam gledala serijal “Beverly Hills”, a moj dečko Ante Jerolimov već se godinama bavi windsurfingom, i bilo nam je logično da spojimo sport sa zabavom te odemo u Peniche, jedno od najpoznatijih surferskih odredišta.

Život na plaži Peniche i njegova okolica idealni su za mlade – atmosfera je opuštena, plaže su predivne, pješčane i kilometrima duge, mnoštvo je ljudi iz cijeloga svijeta, a na večer u klubovima duž plaže nastupaju lokalni sastavi. Često se nešto slavi pa grad još više oživi, i vrlo je zabavno sudjelovati u njihovim feštama. Na Balealu, plaži pored Penichea, jednu smo večer u beach-baru Danau slušali odličan jazz-kvartet, a poslije smo otkrili da u mnogim barovima nastupaju jednako dobri, često neafirmirani bendovi, koji jamče sjajan provod.

Surferski život Sa sobom smo ponijeli i šator iako nam nije trebao. Svatko može pronaći smještaj koji odgovara njegovu džepu – od apartmana i surf-kampova na obali preko hostela do malih ili luksuznih hotela, a na www.penichesurfcamp.com može se naći mnogo adresa. Slično je i s restoranima – različita cjenovna ponuda, ali uvijek odlična hrana. Riba i svi morski specijaliteti su izvrsni, a u Penicheu smo jeli vrlo ukusnu oradu i brancina za smiješnu svotu. U Penicheu i na Balealu su i brojni surf-shopovi, koji su za kupnju mnogo zanimljiviji od suvenirnica.

Šarene fasade Potom smo otišli u Lisabon, koji mi se uistinu svidio. Grad je predivan za šetanje, s mnogo kafića i barova. Posebno su me se dojmile fasade zgrada ukrašene karakterističnim pločicama tradicionalnog dizajna – što ih Portugalci nazivaju azulejos – koje su, uz tekstil, i jedan od najpopularnijih suvenira.

Lude noći Kad ste u Lisabonu, svakako valja poslušati fado. Imali smo sreću da nam je jedan od barova gdje se održavaju fado-koncerti bio odmah ispod prozora pa su nam večeri u Lisabonu započinjale vrlo autentično. Za slušanje “pravog” fada domaćini najčešće preporučuju klub Senhor Vinho u četvrti Lapa. Boemska kvart Bairro Alto u Lisabonu je mjesto gdje se nalazi većina barova i onamo, zapravo, svi izlaze na večer. Ulice su pune raspoloženih ljudi, atmosfera je odlična, s mnogo dobre glazbe. Što se tiče festivala, svaki mjesec su neka nova i zanimljiva zbivanja, a informacije o trenutnim događanjima mogu se pogledati na službenoj internetskoj stranici www.golisbon.com, preko koje se može pronaći i dobar smještaj.

Dizalom po gradu Lisabon ima brojne muzeje, a svakako treba posjetiti nagrađivani Museu da Água u ulici Rua do Alviela, muzej koji prikazuje povijest korištenja vode. Posjetili smo i Oceanarij, u kojem možete izbliza vidjeti što se sve skriva u oceanu, od golemih riba i morskih pasa do hobotnica i neobičnih životinja koje žive u apsolutnom mraku. Lisabonska katedrala u staroj maurskoj četvrti Alfama je predivna, a osim nje, povijesne atrakcije su Aqueduto das aguas livres – akvedukt koji je dopremao vodu u Lisabon, Santuario do Cristo Rei – 110 metara visoka statua Isusa, te Elevador de Santa Justa – dizalo koje je izvorno bio veza centra grada i Bairra Alta, odnosno najniže i najviše točke u gradu, s kojeg se pruža nevjerojatan pogled.

Modna mješavina Najpoznatija lisabonska shopping ulica je Avenida da Liberdade u kojoj su najpoznatiji svjetski brendovi, dok u četvrti Chiado vlada mješavina ekstremno skupih butika i onih s uličnom modom. Tu su i trgovine s antikvitetima, keramikom i ručno izrađenim nakitom od kože ili zlata. Cijene su pristupačne, i kupnja je ovdje povoljnija nego u većini europskih metropola.

Kraljevsko ljetovalište Plaža Guincho – jedna od najzapadnijih točaka Portugala – udaljena je samo sat vremena od Lisabona i izvrsna za izlete. Guincho ima svoju mikroklimu, i vjerojatno nema dana da ondje ne puše vjetar pa je savršena za windsurfing i uvijek prepuna surfera. Između Guincha i Lisabona je Cascais, predivan gradić udaljen samo nekoliko kilometara od Guincha, i ako se nađete u blizini, nemojte ga zaobići. Bivše ribarsko selo danas je jedan od lisabonskih “satelita”, ujedno najbogatiji portugalski gradić, čijoj je slavi pridonijela portugalska kraljevska obitelj koja je ovdje godinama ljetovala.

Linker
23. travanj 2024 14:35