Mario Kučera / Hanza Media
MOJA KUHINJA

Marijana Batinić: Kako sam lovila hobotnice

Kao što pred kamerama emisije ‘Ljubav je na selu’ spaja osamljena srca, Tv voditeljica svojoj kuhinji kombinira morske plodove sa zagrebačke tržnice i znanje o njihovoj pripravi stečeno na ‘peškariji’ u rodnom Splitu

Kad je prije nekoliko godina prvi put došla u ribarnicu na zagrebačkoj tržnici Dolac, Marijana Batinić (32) veoma se začudila. Splitska TV voditeljica, koja trenutačno u RTL-ovom showu Ljubav je na selu spaja neženje s kandidatkinjama željnim ljubavi i braka, naviknula je na širok izbor svježe ribe i bila je uvjerena da se tako nešto može pronaći samo u nekom gradu na obali. No, ponuda ribe iz noćnog ulova u metropoli ostavila ju je bez daha.

Kako zbog posla veći dio godine provodi u Zagrebu, njezina kuhinja često miriše po plodovima mora “ulovljenim” na Dolcu, u čemu joj pomaže znanje i iskustvo stečeno na splitskoj “peškariji”.

– Sad treba kupovati komarče ili orade, piceve i fratre, a komarče su mi, možda, najdraža riba. No, osim te skupe, oborite ribe, ovo je vrijeme i za sitnu te cijenom pristupačniju bijelu ribu: mole, trlje, arbune, male raže te ciple zlatane, koji imaju zlatnu mrlju na škrgama i nemaju nikakve veze s ciplima što plivaju u lukama. Sva ta fantastična riba zapostavljena je i nedovoljno iskorištena u kuhinjama na kontinentu. A to je šteta jer je izvrsna ako se od nje kuha juha, “lešada” s krumpirom, ili ako je se jednostavno isprži – tumači voditeljica čija su spontanost i duhovitost postali zaštitni znak RTL-ova showa.

Trik za lovljenje hobotnica Sve što zna o ribi, naučila je od oca, pasioniranog ribolovca koji je tijekom njihovih ljetovanja u ribarskom mjestu Sevidu pokraj Trogira opskrbljivao cijelu obitelj delicijama iz mora. Marijana je, pak, bila zadužena za ulov hobotnica. Hvatala ih je u plićaku služeći se nesvakidašnjim trikom, koji je “palio” zbog činjenice da su hobotnice veoma radoznale i lakome. Tko zna za tu njihovu slabost, uvijek može računati na dobar ulov…

– Još sam kao curica otkrila da potrgane lutke, osobito njihove noge, privlače hobotnice. Stoga te plastične dijelove treba uroniti u more u plićaku, pričekati da hobotnica proviri iz svog skrovišta i da se uhvati za bebinu nogu, za koju misli da je hrana. I dok se “hoba” snađe, već je na obali – otkriva Marijana Batinić, dodajući da je epilog njezinog uspješnog lova uvijek bila peka, ili izdašna salata od hobotnice.

Iako su joj ti načini priprave najdraži, voli probati i nove recepte. Tako je nedavno u zagrebačkom ribljem restoranu Korkyra kušala nesvakidašnji specijalitet – pohanu hobotnicu. Toliko joj se svidjela da je već sutradan odjurila u ribarnicu po “materijal” za slastan ručak kojim će počastiti zagrebačke prijatelje.

Tanja Vučičević

RECEPTI ZA JELA IZ FOTOGALERIJE

Riblja salata Sastojci za (4 osobe): 50 dag svježe salpe, 50 dag krumpira, 1 dl maslinovog ulja, limunov sok po želji, kapari, sol i papar po želji, malo sitno narezanog lista peršina Priprava: Salpe očistiti i skuhati. Odvojiti meso od kostiju. U posebnoj posudi skuhati krumpir u kori. Ohladiti, oguliti i narezati na kockice. Pomiješati očišćenu ribu, krumpir i kapare. Posoliti i popapriti. Začiniti limunovim sokom i maslinovim uljem, dodati peršin, promiješati i poslužiti.

Lešada od sitne bijele ribe Sastojci za (4 osobe): 1 kg sitne bijele ribe (male raže, moli, trlje, morske mačke, salpe, morski pas), 1 kg krumpira, 1 dl maslinovog ulja, 1,5 dl bijelog vina, 3 režnja češnjaka, krupna morska sol i papar u zrnu po želji, 2 dag crvenog luka, 2 lista lovora Priprava: Ribu očistiti i ocijediti. Krumpir oguliti i narezati na tanje ploške. Rasporediti u posudu nauljenu maslinovim uljem. Rasporediti ribu i opet krumpir. Doliti toplu vodu tako da prekrije nešto više od polovice sastojaka u loncu. Dodati luk narezan na deblje ploške, češnjak, bijelo vino, lovorov list, papar i sol. Kuhati na laganoj vatri dok krumpir nije gotov jer će tada biti gotova i riba. Poslužiti s prepečenim kruhom.

Pohana hobotnica s mišancijom Sastojci za (4 osobe): hobotnica od 1,5 kg, 3 jaja, 20 dag mrvica, 10 dag oštrog brašna, sol po želji, 3 dl biljnog ulja, 80 dag mišancije ili divljeg zelja (samoniklo jestivo bilje), 60 dag krumpira, 1,15 dl maslinovog ulja Priprava: Hobotnicu očistiti i kuhati 35 minuta. Za to vrijeme očistiti mišanciju, isprati pod mlazom hladne vode i kuhati u kipućoj slanoj vodi zajedno s krumpirom narezanim na kocke. Kad je gotov krumpir, gotova je i mišancija. Procijediti, posoliti i začiniti maslinovim uljem. Kuhanu hobotnicu ohladiti i narezati na rezance duge desetak centimetara. Rezance istući batom za meso kako bi omekšali. Rezance uvaljati u oštro brašno, razmućena jaja i u krušne mrvice. Pržiti u vrućem biljnom ulju. Izvaditi, posoliti i poslužiti s kuhanom mišancijom i krumpirom.

Torta od rogača Sastojci: 16 dag maslaca ili margarina, 10 dag mljevenih oraha, 10 dag mljevenog rogača, 5 jaja, 10 dag šećera, 12 dag čokolade za kuhanje Priprava: Dobro izmiksati šećer, žumanca i maslac. Kad smjesa postane pjenasta, dodati rastopljenu čokoladu prethodno pomiješanu s dvije žlice vode. U posebnoj posudi pomiješati mljeveni rogač s mljevenim orasima i dodati u posudu s izmiksanim maslacem, žumancima i šećerom. Kratko izmiksati da se sastojci prožmu. Dobro istući bjelanca i dodati ih u smjesu. Ručno promiješati. Rasporediti u namašćen standardni kalup za torte. Peći pola sata na 150 stupnjeva.

Linker
29. travanj 2024 06:41