FLICKR
EKOLOGIJA U SVAKODNEVNICI

Mali vodič kroz recikliranje i zbrinjavanje otpada u kućanstvu

Stalno slušamo o obavezi i nužnosti recikliranja no znamo li što to točno znači i kako najbolje zbrinuti otpad koji imamo u kućanstvu. Recikliranje ne podrazumijeva uvijek zbrinjavanje predmeta na otpad, nego i poklanjanje i ponovno korištenje u vlastitom domu.

Prvi korak koji biste trebali poduzeti je čvrsto odlučiti da će recikliranje postati vaš način života, potom organizirati kućanstvo; pripremiti vreće ili kutije za otpad i biti dosljedan u svom naumu te se držati sljedećih savjeta.

Papir

Svakom tonom recikliranog papira spasili smo 15 stabala. Reciklirani papir pretvara se u nove proizvode; nove časopise, letke, uredske materijale te toaletni ili kuhinjski papir.

Reciklirati možete novine i časopise, letke, kataloge i slične papirnate proizvode. Ukoliko papir na sebi ima uvez ili gumeni omot – maknite ga.

Nemojte reciklirati plastificirani papir ili sjajne časopise jer sadrže netopljiva ljepila – njih reciklirajte tako što ćete ih poklonite prijateljima ili odnijeti u čekaonicu kod liječnika.

Plastika

Plastika se na odlagalištima smeća ne rastvara, ali se može iskristiti za izradu različitih proizvoda kao što su kutije, vrećice, kvačice, vlakna za sagove, vrtni namještaj i slično.

Plastika koja se može reciklirati na pakiranju nosi oznaku (C) i razvrstava se po brojevima za različite tipove recikliranja: 1 i 2 su posude, 4 su torbe, 7 je mješana ili slojevita plastika koja se ne može reciklirati.

Plastične vrećice nisu u programu za recikliranje te ih čuvajte za ponovno korištenje.

Aluminij i čelik

U industrijaliziranim državama svake godine svakih 50 milijuna ljudi koristi 13 bilijuna čeličnih kanti. Aluminijske kante mogu se reciklirati za izradu novih, a aluminijska folija može se koristiti za izradu nekih spojeva na motoru automobila.

Reciklirajte limenke, konzerve i ostale slične predmete, ali nemojte odlagati u reciklažne kutije boce rasprsivača jer spadaju u opasan otrov.

Staklo

Do 90 posto stakla može se reciklirati za ponovnu izradu boca, čaša, staklenki i ostalih predmeta u kućanstvu – primjerice svijećnjaka.

Staklo se reciklira prema boji: zeleno, bistro i smeđe staklo, a žarulje, podloge od stakla, ogledala i predmete od vatrostalnog stakla odvojeno od boca jer imaju različit sastav.

Predmeti u kućanstvu

Tkanine, odjeća i obuća također se daju reciklirati. Stari zastori ili posteljina mogu se iskoristiti za presvlake u automobilu. Pojedine tkanine mogu se prodati na sajmu rabljene robe, dok krevete i fotelje možete ponuditi prodavaonicama rabljene robe ili pokloniti nekoj udruzi.

Odjeću i obuću također reciklrajte na način da ju poklonite onima kojima je najpotrebnija, a s igračkama možete učiniti istu stvar i pokloniti jednoj od mnogobrojnih domova za djecu.

Električni i elektronični otpad

Svake godine na odlagalištima završavaju milijuni elektroničnog otpada, što se ne bi smjelo događati. Uz malo planiranja i promjenom navika pri kupnji – to se može promijeniti.

Kupujte kvalitetnu opremu koja će trajati duže i da se popraviti. Stare kompjutore ponudite udrugama ili mjesnoj školi. Također, raspitajte se postoji li u vašemu mjesto tvrtke koje skupljaju i prihvaćaju stare mobitele i neupotrebljive ektronične i elektronske uređaje.

Linker
04. travanj 2024 22:03