FLICKER
EMOCIJE I ORGANI U RAVNOTEŽI

Kako se organi bude tijekom dana i kada najbolje funkcioniraju

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, svaki organ u čovjekovu tijelu ima svoj sat i bioritam pa prema tome i doba dana kada najbolje funkcionira i ima najviše energije za biti najproduktivniji.

Osim što svaki organ ima svoju očiglednu tjelesnu funkciju, ima i pripadajuću emociju pa kada je neki organ u neravnoteži – to se manifestira i na emocionalnoj razini.

Kineska medicina se razlikuje od zapadnjačke pa vam možda neki zaključci zvuče neobično, no zanimljivo je vidjeti jedan drugačiji pogled na zdravlje i čovjekovo tijelo.

Donosimo vam pregled organskih sustava i njihov raspored te posljedice (tjelesne i emocionalne) koje se mogu javiti uslijed disbalansa.

3-5 h Pluća

Prema kineskoj medicini, pluća su odgovorna za slobodan protok energije i jačanje imuniteta, ali su i povezana s emocijom tuge. Ukoliko se noću budite u ovo doba – vjerojatno je povezano s tugom, a manifestira se otežanim disanjem i bolestima dišnih puteva.

5-7 h Debelo crijevo

Ovo je najbolje doba dana za imati stolicu. Debelo crijevo simbolizira ne samo tjelesno pražnjenje, nego i emocionalno. Ukoliko imate probavnih smetnji, pokušajte bioritam prilagoditi ovim satima, kako bi se suzdržane emocija lakše oslobodile i u fizičkom smislu.

7-9 h Želudac

Funkcija želuca je razgradnja i probava hrane, stoga je ovo najbolje doba dana za doručak i zdrav obrok. Ukoliko niste u ravnoteži s time, nepravilnosti će se manifestirati kao refluks, čir na želucu i loš zadah.

9-11 h Slezena

Slezena izvlači hranjive tvari iz hrane i pretvara ih u energiju. Imajte to na umu u ovo doba dana pa pomozite radu slezene toplom šalicom čaja ili laganim međuobrokom. Neravnoteža u radu slezene manifestira se kao rijetka stolica, nadutost i nedostatak energije.

11-13 h Srce

U ovom periodu dana najbolje je da se opustite i uživate u ručku. Srce ne voli vrućinu pa izbjegavajte kavu, stres, napornu tjelovježbu ili bilo što drugo što podiže tlak. Simptomi neravnoteže su lupanje srca, nedostatak daha, hladne ruke i noge te nesanica.

13-15 h Tanko crijevo

Vrijeme je da se prisjetite koliko čaša vode ste do sada popili. Ukoliko ste popili nedovoljno, ovo je vrijeme kada će se manifestirati posljedice lagane dehidracije i to u obliku nedostatka energije, a dugoročno se može pojaviti čir na dvanaesniku, nadutost i plinovi.

15-17 h Mokraćni mjehur

Ukoliko niste riješili pitanje hidratacije, u ovo doba dana ćete svakako osjećati umor. Mokraćni mjehur za zadatak ima izlučiti urin, a kada nije u ravnoteži to se manifestira kao pečenje prilikom mokrenja, gljivične infekcije ili nekontrolirano mokrenje.

17-19 h Bubrezi

Bubrezi su odgovorni za zdravu reprodukciju, razvoj i rast čovjeka. U skladu s time, kada bubrezi nisu u ravnoteži pojavljuju se problemi u spolnom odnosu, bolovi u donjem dijelu leđa i preuranjeno sijeđenje kose.

19-21 Perikard (srčana ovojnica)

Vrijeme je za aktivnost koja će vam pomoći da lakše zaspite. Pokušajte s dubokim disanjem, vizualizacijom, meditacijom, razgovorom, čitanjem knjige – što god vas opušta i čini smirenima.

21-23 h

U ovo doba večeri pravo je vrijeme za krenuti na počinak – ukoliko je zimsko razdoblje krenuti malo ranije, ako je ljetno razdoblje – pripremite se za spavanje malo kasnije.

23-1 h Žučni mjehur

Fizički, žučni mjehur pohranjuje i izlučuje žuč, dok je emocionalno zadužen za samopoštovanje i odlučivanje. Ukoliko u ovo doba večeri još uvijek ne spavate, to s vremenom može prerasti u problem sa samopoštovanjem i lošom prosudbom.

1-3 h Jetra

U kineskoj medicini mjesečnice se povezuju jetrom, koja se pak povezuje s ljutnjom pa ukoliko se budite u ovom periodu noći, moguće je da se borite s potisnutim bijesom ili dugogodišnjom ljutnjom. Fizički simpotomi su neuravnotežena mjesečnica i kronični umor te anemija.

Linker
19. travanj 2024 21:43