Foto: Studio We Love Eames
EKO DIZAJN

Inovativne lampe njemačkog dvojca

Kako bi raslo, bilju je prije svega potrebna direktna sunčeva svjetlost. Ona koje je u urbanim sredinama, a pogotovo u zatvorenim prostorima kao što su uredi ili kafići, sve manje. Upravo je taj nedostatak zelenila na mjestima gdje ljudi provode najveći dio dana njemačkom dizajnerskom dvojcu We love Eames bila inspiracija za osmišljavanje neobičnih Mygdal lampi: svjetiljki u kojima raste bilje.

Inovativne lampe Emilie Lucht i Arnea Sebrantkea su zapravo mali, samoodrživi ekosistemi u kojima biljke fotosintezu provode zahvaljujući izvoru LED svjetlosti koja ima slična fizikalna svojstva kao ona sunčeva. Biljke na taj način, tvrde dizajneri, mogu neometano rasti godinama, a uz to, nije ih potrebno niti zalijevati.

Stajaća verzija lampe (postoji i viseća) sadrži još jednu tehnološku inovaciju: njezino stakleno “sjenilo” presvučeno je vodljivim slojem koji provodi struju duž površine. Zahvaljujući tome, izvor struje (koji se nalazi na dnu lampe) i LED lampica (koja je na vrhu) ne moraju biti fizički povezani. Ovakva inovacija omogućava velik napredak u području zelenog dizajna.

Kako i kada do Mygdal lampi (još nisu u prodaji) možete saznati pute Facebook stranice studija, a kako točno izgledaju u našoj galeriji!

Linker
27. travanj 2024 02:56