PRAVI IZBOR

Haljina za svako tijelo

Nekome će bolje stajati dulja, nekome kraća, netko treba otkriti noge, a netko dekolte – pročitajte vodič za odabir najbolje haljine prema građi vašeg tijela i pogledajte u galeriji kako to znalački rade zvijezde

OBLINE Ako imate tijelo s oblinama, poput Beyonce, odaberite haljinu koja meko pada i slijedi vaše obline te naglašava struk. Najbolji izbor je haljina na preklop, a dobro će vam pristajati i košulja-haljina s pojasom u struku, haljine s punom suknjom te haljina do koljena i otvorenih ramena koja prati liniju tijela. Izbjegavajte preširoke i preuske te zatvorene haljine. Bolji izbor su dekoleti, osobito V izrez, haljine bez naramenica ili na jedno rame. Ako želite izgledati mršavije morate otkriti ili dekolte ili noge. VELIKE GRUDI Prava haljina za velike grudi ima V izrez i ušiveni struk. I kod velikih grudi ‘pale’ haljina na preklop i košulja-haljina. Izabertite haljine laganih materijala koji fino padaju, a donji dio neka bude lagano nabran kako bi se uspostavila ravnoteža s gornjim dijelom. Izbjegavajte upadljive ogrlice, marame i šalove, detalja na dekolteu neka bude što manje. Uvijek se odlučite radije za otvoreniji gornji dio haljine – lađa izrez ili haljine na jedno rame nisu za vas. Također, izbjegavajte široke tunike, velike, nabrane rukave i široke pojase.

MALE GRUDI Žene malih grudi trebaju birati suprotno od onh velikih grudi – za njih su nabori i volani na dekolteu dobrodošli kako bi stvorili iluziju punine, a dobrodošli su i ušiveni pojasi oko struka. Baby doll kroj i haljine bez naramenica, poput onih kakve često nosi Keira Kneightley, stvaraju iluziju poprsja. Svakako nosite i haljine A kroja, košulje-haljine i one krojene poput klasične male crne haljine.

NISKE Džepne Venere trebaju tražiti jednostavne krojeve koji prate liniju tijela, haljine na preklop, košulje-haljine ili umjereni baby doll kroj, koji će istaknuti sitnu figuru, a da ju ne ‘proguta’. Niskima je najbitnija duljina haljine – ona treba završavati tik ispod ili iznad koljena. Jednobojna haljina uvijek je bolji izbor od one s uzorkom, no ako želite osvježiti izgled nekim detaljima treba birati uzdužno postavljene ukrase – prugice, šavove, gumbe i sl. Nikako nemojte odjenuti prenakićenu haljinu ili preširoku suknju.

KRATKE NOGE, DUGAČKO TIJELO Kako biste noge učinili vizualno duljima, haljina mora biti duljine do koljena ili kraća. Struk naglasite u nekim drugim kombinacijama, ali kod izbora haljine tražite ono što će pozornost skrenuti s tog dijela tijela, dakle – gornji dio s naborima i detaljima koji privlače pogled. Najbolji izbor su haljine koje ležerno prate liniju tijela, baby doll krojevi ili haljine A kroja.

DJEČAČKA FIGURA Ako želite dodati ženstvenosti svojem dječačkom tijelu birajte haljine koje ćete stegnuti remenom u struku, kako bi nabori stvorili dojam oblina. Ako pak želite istaknuti dječačku građu birajte klasični kroj male crne haljine i one A-kroja. Nabrane, asimetrilčno krojene i haljne s volanima pravi su izbor za vas, a bogate suknje A-kroja dodaju vam ženstvenosti. Međutim, nemojte pretjerati s volumen jer se sportska građa može izgubiti u previše volana i nabora. Uske haljine bez naramenica izbjegavajte.

TRBUŠČIĆ Halle Berry potakla je glasine da je ponovno trudna noseći haljine lagano nabrane u srednjem dijelu jer su upravo one najbolji izbor za sakriti trbuščić. Odličan izbor su i baby doll krojevi, haljine blagog A-kroja i haljine sa sakoom ili kaputićem u istoj boji i od istog materijala. Otkriveni dekolte odvratit će pažnju od problematičnog srednjeg dijela tijela, a jednobojne haljine uvijek su dovar izbor ako želite izgledati mršavije. Izbjegavajte bsve što je preusko ili ističe struk, a pojas je, ne moramo ni spominjati, strogo zabranjen.

DUGAČKE NOGE, KRATKO TIJELO Noge ćete skratiti duljinom haljine do koljena ili malo iznad koljena, a pozornost na gornji dio tijela skrenut ćete zanimljivim detaljem na dekolteu, rukavima ili haljinom na jedno rame. Birajte haljine A-kroja s nabranim dekolteom i baby doll krojeve, aizbjegavajte one koje ističu struk.

Linker
24. travanj 2024 02:54