Foto: Profimedia
GOSTOVANJE NA INMUSIC FESTIVALU

Florence Welch - Indie rock princeza moćne glazbene pojave

Iako smo ih u Hrvatskoj trebali slušati još prošlog ljeta, britanski indie rockeri Florence + the Machine na zagrebačkom će se festivalu INmusic premijerno predstaviti čak godinu dana kasnije od planiranog. Uzrok tome jest upravo neponovljiva – i nepredvidljiva – energija frontmenice benda, 29-godišnje Florence Welch. Crvenokosa pjevačica je, naime, skačući s bine na festivalu Coachella, slomila stopalo zbog čega je bila prisiljena otkazati nekolicinu koncerata, među njima i onaj zagrebački. Karizmatična Škotkinja odmah je obećala kako će izostanak nadoknaditi već iduće godine, a svoje je obećanje zaista i održala: 21. lipnja tisuće fanova će na obali zagrebačkog mora plesati uz zarazne hitove Florence + the Machine.

Florence Leontine Mary Welch rođena je 1986. u londonskom Camberwellu. Njezin otac Nicholas Russell Welch je marketinški stručnjak, a majka Evelyn Welch, inače imigrantica iz New Yorka, profesorica renesansnih studija. Afinitet prema glazbi pokazivala je još od malih nogu, kada su je u školi prozivali zbog preglasnog pjevušenja – dok su je profesori opominjali, baka Sybil ju je na pjevanje poticala. Upravo je na njezinom sprovodu Florence prvi puta zapjevala pred publikom: u spomen osobi koja ju je ohrabrivala na bavljenje glazbom, a i inspirirala neke od pjesama na njezinom debitantskom albumu „Lungs“, crvenokosa pjevačica otpjevala je škotsku narodnu pjesmu „The Skye Boat Song“.

Foto: Profimedia

Po završetku srednje škole Florence je upisala londonski Camberwell College of Arts, no od fakulteta je ubrzo i odustala kako bi okušala sreću u svijetu glazbe. Osim studija, napustila je i prvu „verziju“ benda Florence + the Machine, koju je još u tinejdžerskim danima osnovala s prijateljicom Isabellom Summers. Nedugo potom „osvojila“ je i svoju sadašnju menadžericu, Maireadu Nasha, koju je u jednom londonskom klubu pratila do WC-a, pjevajući „Something’s Got a Hold on Me“ Ette James: te pijane večeri, počeo je svjetski uzlet Florence Welch.

Već debitantskim albumom, objavljenim 2009., grupa Florence + the Machine osigurala je svoje mjesto među svjetskom glazbenom elitom, baš kao i Florence, koja je instantno dobila status rock princeze. Koliki su uspjeh postigli hitovi poput “Kiss with a fist”, “Dog days are over”, “Rabbit heart (Raise it up), “Cosmic Love“ ili, pak, “You’ve Got the Love” – inače obrada hita američke soul dive Candi Staton iz 1986. godine – možda najbolje dočarava brojnost filmskih ekipa koje su pjesme britanskog benda uvrstili u svoje vizije. Serije “Gossip girl”, „Grey’s Anatomy”, „The Vampire Diaries“ te filmovi “Eat, pray, love” i “The Twilight Saga: Eclipse” samo su neka od ostvarenja koja su britanski indie rockeri upotpunili svojom glazbom. Uskoro je uslijedila i nominacija za nagradu Grammy u kategoriji Debitanta godine. To je ujedno bio i prijelomni trenutak za Florence + the Machine jer osim od europske, sada su dobili priznanje i od američke publike.

Foto Profimedia

Dvije godine kasnije bend je objavio svoj drugi album “Ceremonials“, koji je – unatoč tome što joj se nudila suradnja s najboljim glazbenim producentima iz L.A.-a – Florence odlučila snimiti s već prokušanim kolegom Paulom Epworthom, zaslužnim za produkciju prvog albuma. Mračniji, s mnogo više bubnja i basa, „Ceremonials“ je potvrdio talent i dosljednost britanskih glazbenika koji su ovaj put priznanje dobili i od najšire međunarodne publike: album se našao na vrhovima ljestvica najprodavanijih izdanja u Australiji, Novom Zelandu i Irskoj, a zauzeo je i šesto mjesto na prestižnoj Billboard ljestvici.

Foto: Profimedia

Osim glazbenih, eterična Škotkinja dugih, vitkih nogu i moćnog mezzosoprana, postavila je i neke nove kanone ljepote – one koji se oslanjaju jedinstvenu karizmu i zaraznu energiju. Florence je ubrzo postala i muza modnog svijeta: šarmantan, nehajan i romantičan boho stil koji je utjelovila inspirirao je brojne svjetske fashionistice, ali i dizajnere. Očarala je Karla Lagerfelda koji ju je 2012. angažirao da nastupi na Chanelovoj reviji, njezina crvena kosa inspirirala je jednu cijelu kolekciju britanskog brenda Mulberry, a oduševila je i Fridu Giannini, tadašnju kreativnu direktoricu modne kuće Gucci. Inspirirana svevremenskim vintage stilom britanske glazbenice, kreatorica je za Florence osmislila veličanstvene koloristične haljine koje je pjevačica nosila u sklopu turneje kojom su promovirali album „Ceremonials“. U njezin raskošan vizualni izričaj savršeno se uklopila i vizija fotografskog velikana Davida LaChapellea kojem je prepustila režiju spota za pjesmu „Spectrum“. Ista ta pjesma, to jest remix u izvedbi Calvina Harrisa, donijela joj je popularnost i kod publike orijentirane na mainstream. Nedugo potom je sa škotskim producentom i DJ-em snimila i hit “Sweet nothing” koji još uvijek, više od četiri godine od kad je snimljen, odzvanja u klubovima.

Kao i većina umjetnika, i Florence inspiraciju crpi iz promišljanja o ljubavi i međuljudskim odnosima: oba albuma nadahnuta su prekidima dugogodišnjih veza, prvi rastankom od novinara Stuarta Hammonda, a nakon njega i od druge velike ljubavi, event producenta Jamesa Nesbita. Nakon oba prekida tješila ju je njezina dobra prijateljica Taylor Swift, koja je Florence navodno savjetovala za treći album.

– Svaki put kada sam u blizini Florence primjećujem koliko djeluje kao magnet za ljude koji ju okružuju. Svaki put kada upoznaje nekog novog udjeli mu kompliment i odmah ga razoruža. U životu sam upoznala malo ljudi s tom ‘električnom’ energijom, a Florence je jedna od njih izjavila je jednom prilikom za Billboard Taylor koja nije jedina očarana karizmatičnom Britankom. Svi koji su vidjeli njezin nastup svjedoče o hipnotizirajućoj energiji koju talentirana autorica prenosi na publiku što svaki njezin nastup čini neponovljivim.

Foto: Profimedia

Prošle godine gupa Florence + the Machine objavila je i treći studijski album “How Big How Blue How Beautiful”. Snimljen u Los Angelesu pod producentskom palicom Markusa Dravsa, najpoznatijeg po suradnji s bendovima Coldplay i Arcade Fire te eklektičnom islandskom glazbenicom Björk, ovo je najzrelije izdanje britanske petorke. Iako je Florence u početku zamišljala puno depresivniju i emotivno mračniju atmosferu, posljednji album, najavljen singlom “What kind of a man”, završio je kao ljubavna odiseja inspirirana glazbenim pravcima folka, bluesa i gospela.

Foto: Profimedia

U punoj snazi i sa „svježe“ objavljenim albumom, karizmatična Florence će sa svojim bendom na zagrebačkom Jarunu nastupiti 21. lipnja u sklopu svoje turneje “How beautiful” – i vjerojatno ne postoji bolji naziv za turneju u sklopu koje bend Florence + the Machine gostuje u Zagrebu jer bit će zaista lijepo uživo slušati jedan od najpopularnijih bendova današnjice. Još ako se prisjetimo činjenice da su autorstvo i glazbenu snagu Florence kritičari često uspoređivali s veterankom PJ Harvey koja nastupa na istoj pozornici dan kasnije, bit će ovo vrlo uzbudljivo izdanje festivala INmusic.

Linker
23. travanj 2024 08:42