Iako su na lošem glasu, ugljikohidrati zapravo nisu štetni i ne biste ih trebali izbjegavati, ali biste se trebali dobro informirati o tome koje namirnice su zdrave i poželjne, a koje štete vašoj tjelesnoj težini.
Donosimo vam tri jesenske namirnice bogate ugljikohidratima, koje će vam pomoći u smanjenju ili održavanju tjelesne težine.
Batat
Batat je biljka bogata vlaknima te je izvrstan odabir za sportaše i djecu jer sadrži jako malo masti i kolesterola. Također je velik izvor beta- karotena, a uz to ima puno škroba i malo šećera što ga čini visokoenergetskom namirnicom. Preporuka je da ga kuhate na pari 30-40 minuta, kako bi se očuvali aroma i sastav.
Quinoa
100 grama Quinoe sadrži čak 64,1 posto ugljikohidrata i to ju čini jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. Uz činjenicu da je bogata proteinima, kalcijem, magnezijem i topljivim vlaknima koja ubrzavaju probavu, ova kvalitetna biljka ne sadrži gluten. Idealna je zamjena za rižu, a kupiti ju možete na odjeljku organske ili eko-hrane.
Špageti od budneve
Savršena dijetna hrana! Siromašna kalorijama, a bogata hranjivim sastojcima, posebice ugljikohidratima. Bundevu jednostavno razrežite po dužini, očistite unutrašnjost od sjemenki i svaku polovicu premažite maslinovom uljem te pecite oko 60 minuta, na 200 stupnjeva. Kad je bundeva pečena, vilicom skinite meso bundeve koje će izgledati poput špageta.