BEZ PRETJERIVANJA

PLASTIČNO NIJE FANTASTIČNO: Tanka je linija između seksepilnosti i vulgarnosti

Svi zahvati na koje se odlučite trebali bi biti u savršenoj harmoniji s ostatkom lica, ističe mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.
 Foto: iStock

Predimenzionirane usnice, posebice gornja koja je veća od donje, minijaturan nosić i prenaglašeni obrazi tipičan su primjer lica kojeg nećemo naći u prirodi, već u animiranim filmovima i na Barbie lutkama.

Ono što djeluje lijepo i prihvatljivo na Instagramu, prethodno obrađeno raznim filterima, u stvarnom životu ne funkcionira i djeluje groteskno. Izgleda plastično.

“Plastično lice” je ono koje je izgubilo svoje osnovne i prirodne anatomske odnose i dimenzije, lice novih dimenzija koje nisu u skladu sa prirodnim uz promijenjenu dinamiku i koje odskače od algoritma omjera ili matematičke formule dimenzija različitih dijelova lica.

'OVEROPERATED LOOK'

- Nekada su kod nas rezultati estetskih zahvata na licu i grudima bili puno uočljiviji i napadniji, njegovao se taj "overoperated look" koji je u zapadnom svijetu odavno napušten i proglašen nepoželjnim. Radi se o tipičnom fenomenu zemalja tranzicije koji još uvijek vuče repove i kod nas, ali srećom nestaje s jačanjem svijesti, obrazovanjem i spoznaje žena o svrsi takvih zahvata, objašnjava mr. sc. Rozita Gulić, dr. med., spec. otorinolaringologije, subspec. plastične kirurgije glave i vrata i uži spec. audiologije.

Kada se žena odluči na takav zahvat zbog sebe i želje za boljim doživljajem svoga tijela, a ne zbog okoline, kaže dr. Gulić, ona će ga pozicionirati kao jednu od kockica u izgradnji svog samopouzdanja te automatski težiti prirodnijem, umjerenijem i sofisticiranijem izgledu.

- Takva žena je svjesna svih svojih kvaliteta, ne samo onih fizičkih, ističe dr. Gulić, vlasnica zagrebačke Poliklinike Gulić Medical Group.

*** EXCLUSIVE - VIDEO AVAILABLE ***

UNKNOWN - UNDATED: Gabriela Jirackova dolled up looking like a  Barbie with her pink hair.

AN EIGHTEEN-year-old 'human doll' spends ,500 each month to realise her dream of being the ultimate real-life Barbie. At the age of 16, Gabriela Jirackova, from Prague, Czech Republic, started amping up her normal beauty regime with long blonde hair extensions, massive eyelashes, permanent make-up and lip fillers. The teen, who owns 300 Barbie dolls, recently underwent her first surgical procedure, at a cost of ,500, to take her natural C cup size breasts to a G cup. And Gabriela already has plans for more cosmetic work, including butt implants, rib removals and even bigger breast implants to help her perfect her living doll look.

PHOTOGRAPH BY Barcroft Images (Photo credit should read Barcroft Images / Barcroft Media via Getty Images)
Foto: Getty Images
Čehinja Gabriela Jiráčková (18) poznata je kao "živa lutka". Velika joj je želja postati živa Barbie, pa svaki mjesec troši i do 1500 američkih dolara kako bi ostvarila svoj san.

'SILOVANJE' ANATOMIJE

Često se određeni dio lica ne promatra u korelaciji s okolinom, zanemari se kompletna slika ili siluje anatomija, i tada nastaje rezultat kojim nitko nije zadovoljan. Svako lice treba imati svoju osobnost, a kirurg treba nastojati to i očuvati.

Konfekcijski izgled nikome nije interesantan, a to je očito na primjeru nosa.

- Od grubog, amorfnog nosa, debele kože i hrskavica nije moguće, a niti je potrebno napraviti mali, uzak, precizno definiran nos. Grubi nos obično prati i slična fizionomija lica kojoj prefini i uzak nos uopće ne pristaje. Osim anatomije kao ograničavajućeg faktora, u obzir uzimamo i okruženje nosa, odnosno fizionomiju lica na kojem se nalazi. Cilj operacije nosa je učiniti ga neupadljivim na licu u toj mjeri da istaknemo oči i usta. Svaki nos koji nije usklađen s okolinom ili nije proporcionalan, privlači pažnju. Nakon operacije, nos bi trebao osvježiti lice poput laganog faceliftinga. Naime, skraćivanjem i sužavanjem nosa otvara se pogled na usta i odaje dojam više položenih jagodica. Iz tog razloga konfekcijski nosevi na funkcioniraju - objašnjava dr. Gulić dodavši da se često pretjeruje s povećanjem usnica i obraza.

Disproporcionalne, predimenzionirane i statičke usnice ne djeluju profinjeno, ni prirodno i privlače neželjenu pažnju. Usnice bi trebale biti putene, očuvane anatomije i usklađene s oblikom lica. Nježnom i krhkom licu ne odgovaraju prevelike usnice. Tanka je linija između seksepilnosti i vulgarnosti, zaključuje dr. Gulić.

'PILLOW FACE'

S linije dobrog ukusa u strahu od starenja redovito skliznu holivudske zvijezde. Madonna, Kylie Minogue, Nicole Kidman i Renée Zellweger samo su neke od dama koje su završile s neželjenim efektom znanim kao "pillow face".

- "Pillow face" nastaje zbog nekritičke i pretjerane uporabe filera, pogotovo u području obraza. Radi se o filerima velike gustoće i tvrđe konzistencije koji se u pravilu apliciraju u vrlo duboke slojeve mekih tkiva lica, ponekad na samu kost. Ako se apliciraju površnije i u većoj količini od preporučene, imamo problem. Blizina donjeg kapka koji vrlo burno reagira dugotrajnom oteklinom i na najmanju trauma dodatno pogoršava situaciju. Još ako se na to nadovežu veće količine botoxa u području čela, gravitacija će automatski izazvati spuštanje obrva i zatvoren pogled - tumači dr. Rozita Gulić dodavši da je područje oko očiju vrlo osjetljivo zbog oslabljene limfne cirkulacije, rahlog vezivnog tkiva i tanke kože. Burno reagira, stoga svašta može poći po krivu, ako se ne pridržavamo zlatnog pravila: umjerenosti i dobre procjene.

Zbog preagresivnog odstranjivanja masnih jastučića i mišića prilikom blefaroplastike mogu nastati upale oči, dok iznenađen pogled nastaje zbog krivog i previsokog pozicioniranja vanjskog dijela obrva botoksom, filerima ili kirurškim putem. Ponekad loše apliciran botoks dodatno spusti unutrašnji dio obrva i tada nastaje Mr. Spock izgled, što svakako nije poželjno. Prirodan, osvježen izgled u kratkom vremenu može se postići najmanje invazivnim, ali ne i najjednostavnijim postupcima, smatra dr. Gulić.

Kombinacijom hijaluronskih filera, botoksa i kemijskog pilinga možemo postići efekt umjerenog faceliftinga, nadomjestiti volumen lica, zagladiti i izbrisati bore, vidljivo poboljšati kvalitetu kože jakom hidratacijom i izbrisati pigmentacijske mrlje. Kada navedeni postupci nisu dostatni, odlučujemo se za face lifting. Iako je najveća odgovornost na operateru, ipak i pacijenti mogu imati veliku ulogu u sprječavanju "plastičnog izgleda".

Foto: Press
Rozita Gulić, specijalist ORL-a, subspec. plastične kirurgije glave i vrata, uži spec. audiologije

SAVJETI ZA POSTIZANJE PRIRODNIJEG IZGLEDA:

1. KORIGIRAJTE LICE POSTUPNO | Birajte aplikaciju manjih količina filera u određeno područje lica prilikom svakog dolaska doktoru, a potom napravite pauzu od 2 do 4 tjedna između svake aplikacije kako bi se materijal "usidrio" na aplicirano područje.

2. BIRAJTE EDUCIRANOG KIRURGA S ISKUSTVOM | Obratite se kirurgu koji odlično poznaje anatomiju lica i njegovu dinamiku, vlada kirurškim i nekirurškim metodama pomlađivanja i međusobno ih kombinira. Aplikacija filera može dovesti do teških komplikacija poput nekroze kože i mekih tkiva ili čak trajnog gubitka vida, a aplikacija filera u krive slojeve mekih tkiva može ostati vidljiva prilikom govora i smijanja.

3. MANJE JE VIŠE | Težište bi trebalo biti na sofisticiranom i profinjenom izgledu, a ne hiperkorekciji kojom se lako ulazi u zonu vulgarnosti. Prijelazi moraju biti mekani, a lice harmoničnog izgleda iz svih perspektiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:55