STRUČNJAK OBJAŠNJAVA

KAD PJEGICE VIŠE I NISU TAKO SIMPATIČNE: Što je to hiperpigmentacija i kako je riješiti?

Tamne mrlje licu mogu dodati i do 10 godina, a jedan od načina rješavanja je tretiranje Venus Vivom, kemijskim pilingom i microneedelingom. Sve o ovim metodama pitali smo Željanu Bolanču, dr. med. spec. dermatologije i venerologije.
 Getty Images/iStockphoto

Pjegice, tih par smeđih točkica oko nosa kakve ima manekenka Gigi Hadid, u 20-ima su izrazito simpatične, čak i popularne pa ih neke žene same iscrtavaju na licu.

No kada se tamne mrlje, izdajnički znakovi starenja, pojave posvuda na licu, rukama i drugim vidljivim dijelovima tijela koji su izloženi suncu, više nisu nimalo privlačne. Teško ih je i sakriti.


Zašto dolazi do hiperpigmentacije

Hiperpigmentacija kože prouzročena je povećanom proizvodnjom melanina, pigmenta odgovornog za promjenu boje kože, i pojavljuje se kod više od 90 posto odraslih osoba starijih od 50 godina.

- Hiperpigmentacije su jedan od najuočljivijih znakova starenja, licu mogu dodati i do 10 godina, stvarajući naizgled oštećenu i nenjegovanu kožu, a predstavljaju posebno kompleksan problem i liječnicima i pacijentima jer je pojedine oblike zbog 'tvrdoglavosti problematike' vrlo teško liječiti. Ako se ne tretira od samog nastanka, problematika može trajati vrlo dugo i zbog toga ostaviti veliki utjecaj na psihu pacijenata - ističe dr. Željana Bolanča, dermatovenerologinja.

Iako danas postoje mnoge terapijske metode, liječenje je zahtjevno jer se pigment teško uklanja, česti su slučajevi povratka pigmentacija, a visok je rizik nuspojava.

- Kod bilo kojeg oblika liječenja ključna je konstantna zaštita od sunca koju treba nanositi svakodnevno neovisno o godišnjem dobu. Idealno rješenje pronašla sam u Mesoestetic melan 130+ pigment controlu koji ima visoki zaštitni faktor od UVA i UVB zraka, ali i vidljivog dijela spektra (HEV) te dodatno blokira proces nastanka novih melanocita - nastavlja dr. Bolanča i dodaje da je liječenje moguće i kombinacijom lokalne, sistemske terapije i estetskih tretmana.


Što je najboklje učiniti?

Učinkovito rješenje kroz nekoliko invazivnih tretmana pruža laserska terapija i intenzivno pulsno svjetlo - IPL, no može izazvati postupalne hiperpigmentacije, osobito kod osoba tamnije boje kože. S druge strane, nanofrakcijska radiofrekvencija Venus Viva djeluje ablativno i koagulacijski na kožu uklanjajući hiperpigmentacije i melazme te sprečavajući nastanak novih. Za dubinski učinak na melanocite, ali ujedno i površinski na postojeće hiperpigmentacije posebno su efektni kemijski pilinzi.

- Ovisno o vrsti problematike i stilu života, pacijent bira između dva tretmana: serije od pet tretmana Mesoestetic melanostop te Meseoestetic melanoplus kemijskog pilinga u kombinaciji s Mesoestetic pen microneedlingom. U prvoj fazi tretmana djeluje se na izbljeđivanje hiperpigmentacija paralelno blokirajući njihovo nastajanje. Kombinacijom microneedlinga i Mesoestetic depigmentation koktela djeluje se na sve faze stvaranja hiperpigmentacije s djelovanjem protiv znakova starenja - objašnjava dr. Bolanča koja klijentima koji žele učinkovito rješenje sa samo jednim tretmanom preporučuje Dermamelan tretman.

Riječ je o tretmanu koji je zbog svojih sastojaka, učinkovitosti i dugotrajnosti efekta najprodavaniji u svijetu, a sastoji se od četiri faze i osigurane kućne njege za tri mjeseca

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:27