Demokratski poučak

‘Ako je ova odluka moguća u SAD-u gdje se većina građana izjasnila za pravo na izbor, moramo se zabrinuti!‘

Deliberalizacija američke politike nije se dogodila preko noći, a ni promjena u drugom smjeru neće biti moguća preko noći. Sve udruge, političke opcije i svi koji se zalažu za slobode i ljudska prava moraju se složiti i kontinuirano raditi u istom smjeru. Više nego ikad važno je birati one koji štite ljudska prava.

Ako na stream platformama potražite film ili seriju "Sluškinjina priča", pronaći ćete je u kategoriji fantazije. Nevjerojatna je to filmska priča iz 1990-te o ženi koja pokušava preživjeti u svijetu u kojem ženska prava ne postoje. Kad smo remake filma proteklih godina gledali u mega uspješnoj Netflixovoj seriji, nitko nije mogao naslutiti sličan scenarij u 2022. Odluka Vrhovnog suda SAD-a, koja je u petak dokinula pravo na odlučivanje o vlastitom tijelu za milijune žena, alarm je za cijeli svijet.

image
FREDERIC J. BROWN/AFP/PROFIMEDIA

"Zgrožena sam ovom odlukom i plaši me što ovo znači za sve žene kojima će biti uskraćeno pravo na odlučivanje koje su imale proteklih 50 godina. Osim toga, ovo je zaista opasan presedan koji otvara vrata drugim zabranama. Danas branimo pravo na odlučivanje ženama, a sutra nekome drugom, nitko neće ostati pošteđen", komentirala nam je šokantnu odluku Vrhovnog suda Lina Budak, odvjetnica koja se bavi ljudskim pravima, a posebice pravima manjina.

Nakon što je Vrhovni sud srušio povijesnu presudu u slučaju "Roe protiv Wadea", čiji je presedan gotovo pola stoljeća jamčio ženama u Sjedinjenim Državama pravo na pristup pobačaju, pokrenuo se val reakcije diljem SAD-a. Prosvjedi, hapšenja, reakcije političara i javnih osoba podijelile su javnost. Američki mediji ističu kako je ova odluka plod kampanje duge više desetljeća koja zapravo mijenja smjer američke politike i načina života milijuna Amerikanaca. Deliberalizacija američke politike nije se dogodila preko noći, a ni promjena u drugom smjeru neće biti moguća preko noći.

image

Policija ispred Vrhovnog suda SAD-a uoči odluke

JEREMY HOGAN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris izjavila je jučer da bi odluka Vrhovnog suda, kojom je poništen "Roe protiv Wadea", također mogla utjecati na druga "prava za koja smo mislili da su riješena", uključujući istospolne brakove. Više nego ikad, upozorava, važno je koristiti svoje demokratsko pravo glasa pozvavši Amerikance da glasaju za one koji će štititi njihova prava.

Rušenje presude znači da će sada pitanje zakonitosti pobačaja biti prepušteno pojedinim saveznim državama od kojih se već oko polovice pripremilo ograničiti ili u potpunosti zabraniti pobačaj. U devet država danas su, nakon presude Vrhovnog suda, stupile na snagu zabrane pobačaja a među njima su Alabama, Arkansas, Kentucky, Louisiana, Missouri, Oklahoma, Južna Dakota, Utah i Wisconsin.

"Nezamislivo je da se ženama uskraćuje pravo na suverene odluke i da se ukidaju prava koja se smatraju stečenima i neupitnima. Strah me zbog svega lošeg što će se događati ženama u Americi jer znamo koliki je problem i kolika je smrtnost kad su u pitanju ilegalni pobačaji. Ne možete prisiliti ženu da mora roditi ako to ne želi. Ne smijete! Pitam se što je sljedeće, da nam ukinu pravo glasa? Jer moja odluka je moj glas. Dugogodišnje kampanje i sprega crkve i konzervativnih političkih struja dovela nas je do ove odluke, a pitanje je tko je sljedeći na udaru", upozorava Budak.

image
ALEX EDELMAN/AFP/PROFIMEDIA

Odluka Vrhovnog suda "velik je korak unatrag" i "golem udarac ženskim ljudskim pravima i ravnopravnosti spolova", poručila je u petak šefica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet. Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je u petak "solidarnost" sa ženama u Sjedinjenim Državama.

"Pobačaj je temeljno pravo svih žena. Mora se zaštititi. Izražavam svoju solidarnost sa ženama čije slobode danas osporava Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Macron. Britanski premijer Boris Johnson također smatra da je poništenje presude ‘Roe vs Wade‘ i ukidanje ustavnog prava na pobačaj u SAD-u velik korak unatrag.

Dvije velike američke kompanije, najveća banka u državi JPMorgan i produkcijska kuća Disney, najavile su u petak da će svojim zaposlenicama snositi troškove putovanja u klinike za pobačaj, nakon što je Vrhovni sud SAD-a poništio ustavno pravo na pobačaj. Očekivano, Papinska akademija za život u petak je pohvalila odluku Vrhovnog suda SAD-a, kojom je omogućeno saveznim državama da zabrane pobačaj, poručivši da je ta presuda "izazov za cijeli svijet" po životnim pitanjima.

image

Zgrožena je odlukom Vrhovnog suda i odvjetnica Lina Budak

DAVOR PONGRACIC CROPIX

"Ova odluka nas treba zabrinuti i trebamo se zamisliti u kojem smjeru ide moderna demokracija. Ja se još uvijek nadam i vjerujem da su žene danas dovoljno snažne i da smo kao demokracije dovoljno razvijene da nećemo dopustiti da se ovakve zabrane događaju, no, zato moramo biti solidarne sa ženama diljem svijeta. Ako je ovakva odluka moguća u državi kojoj je većina građana za pravo na izbor i pravo na pobačaj, moramo se zabrinuti!", poručuje Budak.

Što ova odluka u konačnici znači za Hrvatsku? "Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da je više od 80 posto građana u Hrvatskoj za pravo na pobačaj i to je neupitno. Čini se da smo mi kao društvo jasno dali svoj stav, ali treba to jasno reći. Ovo pitanje se uvijek stavlja pod tepih jer se tvrdi da izaziva podjele, ali čini se da je društvo jasno dalo stav i to treba reći!", zaključuje Budak.

Linker
18. travanj 2024 08:52