UFC

Volkov u prvoj rundi zaustavio Rozenstruika: Movsar Evloev potvrdio dominaciju ruskih boraca

Alexander Volkov

 Vianney Le Caer/Shutterstock Editorial/Profimedia
Završena je prva ovomjesečna UFC-ova priredba, a gledali smo jako zanimljive mečeve

Nakon tjedna pauze, UFC se vratio vrlo zanimljivom UFC Fight Night 207 priredbom održanom unutar UFC-ova Apexa. Ukupno 14 mečeva gledali smo u sklopu ovog eventa, a viđeno je čak devet pobjeda prekidom. Jedna od takvih dogodila se u glavnoj borbi večeri. Alexander Volkov i Jairzinho Rozenstruik ušli su u ovaj meč nakon poraza u posljednjim mečevima. Volkov je u trećem mjesecu izgubio od Toma Aspinalla, dok je Jairzinho u devetom mjesecu protekle godine poražen od strane Curtisa Blaydesa. Volkov je sedmorangirani izazivač teške kategorije, a Rozenstruik je bio pozicioniran jedno mjesto niže.

Pobjeda je obojici bila jako važna kako bi se zadržali što bliže samom vrhu, a do pobjede je došao Alexander Volkov. 33-godišnji ''Drago'' tehničkim nokautom u prvoj rundi, pobijedio je Surinamca Rozenstruika.

Oba borca ušla su u ovaj meč s pedigreom boraca koji preferiraju obračun u stojci. Dok je iza Volkova veće MMA iskustvo, iza Jairzinha je 85 profesionalnih kickboksačkih mečeva, a slavio je u čak 76 (76-8-1). Nametnuo se 13 centimetara viši Volkov na sredinu kaveza već od samog početka i pokušavao je raditi direktima i kickovima s distance. Nakon otprilike dvije minute, Rozenstruik je blokirao kick Volkova i kontrirao serijom boksačkih kombinacija. Volkov nije ustao dužan, a kad se činilo da su obojica preživjeli te nalete, ubrzo je uslijedila kulminacija.

Volkov je sjajno pogodio desnicom, uzdrmao je Rozenstruika koji je ubrzo ostao bez gume za zube. Nastavio je Volkov udarati uzdrmanog Surinamca, a Herb Dean ubrzo je prekinuo meč, iako je Rozenstruik i dalje bio na nogama. Pomalo je negodovao Jairzinho, ali činilo se kao da je pitanje trenutka kada će završiti posve nokautiran. Time se Volkov pridružio Francisu Ngannou u klubu boraca koji su uspjeli nokautirati Jairzinha Rozenstruika unutar MMA borilišta. Ipak, Francisov nokaut bio je klasični i daleko brutalniji.

U sunaslovnoj borbi večeri, nevjerojatno talentirani Movsar Evloev (16-0-0, 6-0 UFC) došao je do nove pobjede. Ruski borac imao je najteži dosadašnji test u vidu Dana Igea, ali prošao je bez većih poteškoća. Jednoglasnom sudačkom odlukom (30-26, 30-27, 30-27) Evloev je porazio Dana Igea (15-6-0, 7-5 UFC).

Velik dio prve runde borba se odvijala u stojci. Ige je početkom runde imao dobar nalet prilikom kojeg je uspio dobro pogoditi s nekoliko udaraca, ali Evloev je u globalu bio nešto bolji u nastavku runde. Pogodio je ruski borac i ''letećim koljenom''u jednom navratu, a bio je to uistinu sjajan udarac. Drugom polovicom runde, Movsar je uspio i rušiti Igea, ali nije ga uspješno zadržao u parteru. Sve u svemu, bila je to dobra prva runda Movsara Evloeva, ali imao je i Dan Ige nekoliko dobrih trenutaka.

Evloev je i tijekom druge runde djelovao opušteno i nije pretjerano tražio borbu u parteru. Kombinacija prednjeg i stražnjeg direkta dobro je pogađala lice Igea, ali Dan je konstantno bio u meču i ruski borac nije ga uspijevao ozbiljnije uzdrmati. Ipak, Igeovo lice izgledalo je sve lošije, dok je Evloev djelovao jako disciplinirano i taktički besprijekorno. Drugom polovicom runde Evloev je došao do rušenja i kontrolirao je Igea sve do kraja runde. Rutinski je Evloev uzeo prve dvije runde i pokazao je veliku zrelost i mirnoću kroz tih 10 minuta borbe protiv Igea.

Nakon dvije runde u kojima je Evloev pokazao kako je nešto bolji u stojci, ruski borac odlučio je prezentirati i svoje grappling vještine. Od samog početka runde, Evloev je tražio rušenja, uzimao je leđa Igeu i krupnim koracima grabio je ka 16. uzastopnoj pobjedi u svojoj karijeri te ukupno šestoj unutar UFC-a. Dominirao je Evloev iz dominantnih pozicija u parteru sve do samog kraja borbe. Ige je u jednom trenutku pokušao zaključati ''trokut gušenje'', ali bezuspješno.

Evloev nastavlja svoj pohod ka vrhu. Međutim, sve svoje pobjede upisao je na bodove, a unatoč najavi kako će završiti Igea u prvoj rundi, Dan još uvijek nikad u svojoj karijeri nije izgubio prekidom. Evloev bi mogao skočiti sa svoje 13. pozicije na Igeovo deseto mjesto u poretku izazivača, a Dan je sada u teškoj situaciji s tri poraza u nizu. Otkaz ne bi trebao uslijediti, jer Ige je gubio od odličnih boraca (Chan Sung Jung, Josh Emmett, Movsar Evloev), ali pobjeda mu je više nego nužna u sljedećem nastupu.

Ruski borac najavljivao je kako se nada da će mu nakon Igea biti dovoljna još jedna pobjeda prije napada na titulu, ali vjerojatno će trebati minimalno dvije. Evloev je nakon pobjede prozvao Arnolda Allena te je iskazao želju da se obračunaju na eventu koji se 23. srpnja (sedmi mjesec) održava u Londonu.

Rusi su dakle odnijeli pobjede u glavnoj i sunaslovnoj borbi večeri, a rezultate svih ostalih mečeva možete pročitati pri dnu ovog teksta.

UFC Fight Night 207 - rezultati:

Glavni dio priredbe:

Alexander Volkov def. Jairzinho Rozenstruik via TKO - R1, 2:12

Movsar Evloev def. Dan Ige via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-26, 30-27, 30-27)

Lucas Almeida def. Michael Trizano via TKO - R3, 0:55

Karine Silva def. Poliana Botelho via submission (d’arce gušenje) - R1, 4:55

Ode Osbourne def. Zarrukh Adashev via KO - R1, 1:01

Alonzo Menifield def. Askar Mozharov via TKO - R1, 4:40

Preliminarni dio priredbe:

Karolina Kowalkiewicz def. Felice Herrig via submission (RNC) - R2, 4:01

Joe Solecki def. Alex da Silva via jednoglasnom sudačkom odlukom (28-28, 28-27, 29-27)

Damon Jackson def. Daniel Argueta via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27, 30-27, 29-28)

Benoit Saint Denis def. Niklas Stolze via submission (RNC) - R2, 01:32

Tony Gravely def. Johnny Munoz via KO - R1,1:08

Jeff Molina def. Zhalgas Zhumagulov via podijeljenom sudačkom odlukom (28-29, 29-28, 30-27)

Rinat Fakhretdinov def. Andreas Michailidis via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-26, 30-26, 30-27)

Erin Blanchfield def. JJ Aldrich via submission (giljotina) - R2, 2:38

Linker
07. svibanj 2024 17:53