UFC

UFC se napokon vraća! Saznajte sve najbitnije informacije o prvom UFC-ovom eventu u 2024. godini!

Magomed Ankalaev (lijevo) vs. Johnny Walker (desno)

 Giuseppe CACACE/AFP/Profimedia
Najveća svjetska MMA organizacija večeras nam nudi vrlo uzbudljiv event

Gotovo punih mjesec dana prošlo je od posljednjeg UFC-ovog eventa. Najveća svjetska MMA organizacija zaključila je prošlu kalendarsku godinu održavanjem UFC 296 eventa, a zatim je uslijedila standardna pauza tijekom božićnih i novogodišnjih praznika.

Pauzi je došao kraj, a UFC se vraća večeras. Rijetko kad UFC započne godinu velikim eventom, a to neće biti slučaj niti ove godine. UFC Fight Night 234 na rasporedu je večeras i poslužit će kao svojevrsna uvertira za UFC 297 koji je na rasporedu za tjedan dana.

Međutim, nije ni večerašnji UFC-ov event loš, daleko od toga. Magomed Ankalaev i Johnny Walker predvode priredbu, a okršaj poluteškaša sigurno zaslužuje pažnju MMA fanova. Još u desetom mjesecu prošle godine Ankalaev i Walker međusobno su se borili, ali meč je završen ‘‘no contestom‘‘ nakon nešto više od tri minute.

Ankalaev je nedozvoljenim udarcem pogodio Walkera, a nakon intervencije liječnika, borba je prekinuta i nismo dobili pobjednika. Bio je to završetak borbe koji nitko ne želi, a Walker i Ankalaev večeras imaju novu priliku za međusobni obračun.

Pobjednik ovog meča postat će legitiman kandidat za napad na pojas u poluteškoj kategoriji. Ankalaev je treći u poretku izazivača, dok Walker okupira sedmo mjesto na ljestvici. Ne možemo sa sigurnošću reći da će pobjeda u ovom meču biti dovoljna za napad na titulu, ali onaj čija ruka bude podignuta na kraju ovog meča, doći će jako blizu ‘‘title shotu‘‘.

Naravno, pretpostavka je da će Jamahal Hill i Alex Pereira odraditi sljedeći meč za pojas koji je trenutno kod Pereire, ali nakon toga doći će red na sljedeće izazivače. Ankalaev i Walker ciljaju na sam vrh, ali tu je i Aleksandar Rakić kojeg u travnju (četvrti mjesec) čeka meč s Jirijem Prochazkom.

Dvojica velikana podebljat će svoju nevjerojatnu statistiku

Ostatak ‘‘fight carda‘‘ nudi nekoliko zanimljivih mečeva. Izdvojit ćemo nove nastupe dvojice apsolutnih legendi ove organizacije. Andrei ‘‘Pitbull‘‘ Arlovski večeras će po 41. put kročiti u UFC-ov kavez. Legendarni Bjelorus borit će se protiv Walda Cortesa-Acoste. Teškaš iz Dominikanske republike još jedan je u nizu nadolazećih teškaša koji su morali proći ispit zvan ‘‘Andrei Arlovski‘‘.

Mnogi su pali na tom testu te se ispostavilo da nisu spremni za neke veće stvari unutar teške kategorije. Zapne li i Cortes-Acosta na Arlovskom koji početkom drugog mjeseca puni 45 godina, bit će jasno kako trenutno nema što tražiti protiv rangiranih teškaša. No, prođe li Arlovskog, Acosti se otvaraju neka nova vrata i potencijalni mečevi s top 15 borcima teške kategorije.

Arlovski je poražen prekidom u posljednja dva nastupa. Marcos Rogerio de Lima porazio ga je ‘‘submissionom‘‘ u desetom mjesecu 2022. godine, a Don‘Tale Mayes nokautirao je Arlovskog sredinom prošle godine. Treći uzastopni poraz mogao bi značiti i oproštaj ‘‘Pitbulla‘‘, ali radi se o nagađanjima.

Iako je odradio 40 UFC mečeva, Arlovski večeras neće biti borac s najviše nastupa u ‘‘Octagonu‘‘. Naime, na programu UF Fight Night 234 eventa nalazi se i Jim Miller, apsolutni rekorder kad su u pitanju odrađeni mečevi pod okriljem UFC-a. Miller je 42 puta nastupio u UFC-u, a danas ga čeka okršaj s opasnim Meksikancem Gabrielom Benitezom.

35-godišnji Benitez još 2014. godine bio je dio ‘‘The Ultimate Fightera‘‘ i predstavljao je tim Caina Velasqueza. Drugi tim vodio je Fabricio Werdum, a Gabriel Benitez dogurao je do polufinala.

Iste godine Benitez je i debitirao u UFC-u, ali u gotovo punih deset godina unutar UFC-a, Benitez je odradio ‘‘samo‘‘ 13 nastupa. U kavezu ga nismo gledali od kolovoza (osmi mjesec) 2022. godine, a tada je nokautirao Charlieja Ontiverosa u prvoj rundi.

Benitez je inače član American Kickboxing Academy dvorane, a trener Javier Mendez u par navrata je istaknuo kako Benitez udara ‘‘kickove‘‘ snažnije i od Lukea Rockholda. Teško je u to povjerovati s obzirom da je Benitez borac lake kategorije, dok je Rockhold većinu karijere proveo u srednjoj kategoriji. No, očito Benitez snažno udara nogama, ali najveća prijetnja dolazi od strane Millerovog hrvanja i BJJ vještine. Uspije li Benitez zadržati borbu na nogama, šanse za njegovu pobjedu rastu, ali neće mu biti lako. Dodatna motivacija Benitezu bit će prisustvo velikog Caina Velasqueza u njegovom kutu.

Jim Miller prošle je godine odradio dva nastupa unutar UFC-ovog kaveza, a uspjeh je bio polovičan. Alexander Hernandez porazio ga je jednoglasnom odlukom sudaca u drugom mjesecu protekle godine. Miller se vratio pobjedama nkautiravši Jesseja Butlera u šestom mjesecu 2023. 40-godišnji američki borac ima ambiciju nastupiti na UFC 300 eventu u travnju (četvrti mjesec) i težit će što bržem okončanju večerašnjeg meča protiv Beniteza. Inače, Miller je sinoć 43. put u karijeri stao na vagu uoči nastupa u UFC-u i svih 43 puta uspješno je odradio vaganje. Odraz pravog profesionalca koji svoj posao shvaća ozbiljno i ništa ne prepušta slučaju.

Tri borbe na koje morate obratiti pažnju

Dva meča na preliminarnom dijelu priredbe i jedan meč na ‘‘main cardu‘‘ zaslužuju posebnu pažnju. Počnimo od ‘‘prelimsa‘‘.

Farid Basharat i Taylor Lapilus upareni su na ovom eventu, a neki će reći da je šteta upariti takva dva potencijala. Obojica pokazuju potencijal koji ih može odvesti visoko u bantam kategoriji, ali put jednog od njih dvojice večeras će biti donekle usporen.

26-godišnji Basharat (11-0, 2-0 UFC) neporažen je u dosadašnjoj karijeri, dok 31-godišnji Taylor Lapilus (19-3-0, 4-1 UFC) ima tri poraza, ali i osjetno više iskustva od Basharata. Oba borca potkovani su u svim segmentima borbe, ali krasi ih i visoka borilačka inteligencija. Možda nećemo gledati ‘‘vatromet‘‘, ali itekako je moguća ‘‘šahovska partija‘‘ i nadmudrivanje na jako visokoj razini.

Marcus McGhee i Gaston Bolanos ući će u kavez nakon Basharata i Lapilusa. McGhee je rodom iz opasnog Detroita, dok Bolanos u kavez donosi svoj peruanski borilački duh. Sama mjesta rođenja čine ovaj meč zanimljivim, ali to nije sve.

33-godišnji McGhee (8-1-0) borac je nadimka ‘‘Manijak‘‘, sedam od ukupno osam svojih pobjeda upisao je nokautom. Unutar UFC-a nastupo je dvaput i upisao je dvije pobjede prekidom. Journeyja Newsona porazio je ‘‘submissionom‘‘ u drugoj rundi, a JP Buysa nokautirao je u prvoj rundi. Zastrašujuć finišer koji mnogima može pomrsiti račune u bantam kategoriji.

S druge strane kaveza također će se naći nokauter. Gaston Bolanos (7-3-0), takozvani ‘‘The Dreamkiller‘‘, šest od ukupno sedam pobjeda ostvario je nokautiravši suparnike. Samo jednom slavio je na bodove, a nikada u dosadašnjoj karijeri nije nokautiran. Dvaput je završen ‘‘submissionom‘‘ i to dovoljno govori o njegovim manama.

Bolanos je beskompromisan borac i neće biti preplašen McGheejevom nokauterskom snagu. Vjerovat će Gaston da je McGhee taj koji se treba preplašiti, a bit će pravo iznenađenje ako ovaj meč dogura do sudačke odluke.

Dva neumorna tempaša vjerojatno će pružiti najbolju borbu večeri

Treća borba koja zaslužuje posebnu pažnju dio je ‘‘main carda‘‘, a radi se o još jednom obračunu u bantam kategoriji. Ovaj put su u igri nešto poznatija imena.

Ricky Simon (20-4-0, 8-3 UFC) i Mario Bautista (13-2-0, 7-2 UFC) vjerojatno su favoriti za najbolju borbu večeri na ovom eventu. Oba borca poznata su po nevjerojatnom tempu koji nabijaju od prve do posljednje sekunde, no postoje određene razlike u njihovim stilovima borbe.

Simon je borac koji preferira hrvanje i borbu u parteru. Pritisak, mnoštvo rušenja i dobra kontrola njegovi su glavni aduti, a nakon što iscrpi protivnika, Simon kreće po ‘‘submission‘‘ iz gornje pozicije. Najčešće su to ‘‘arm triangle‘‘ gušenja, tehnika kojom je porazio dvojicu od prethodnih pet protivnika.

Može Simon poraziti protivnika i spektakularnim nokautom, što je prezentirao krajem 2021. u meču protiv Raphaela Assuncaa. Šest puta u karijeri Simon je slavio nokautom, ali ostalih pet pobjeda nokautom upisao je prije dolaska u UFC. Stojka mu je ipak slabija strana. Posljednji Simonov nastup gledali smo krajem četvrtog mjeseca prošle godine. Song Yadong poprilično uvjerljivo porazio je Simona i dokazao je kako Ricky trenutno nije kapacitet za top 5, možda čak ni za top 10 u bantam kategoriji. No, Simon je 13. u poretku izazivača, s razlogom je rangiran, a može se pohvaliti pobjedama nad Jackom Shoreom, Ray Borgom, Raphaelom Assuncaom, a 2018. godine porazio je čak i Meraba Dvalishvilija. Bila je to podosta kontroverzna pobjeda s istekom vremena, ali službeno je Simon došao do pobjede u tom meču.

Mario Bautista također je borac kojeg krasi odlična kondicijska sprema i visok tempo. Naveli smo da je stilski nešto drukčiji borac od Simona, ali to ne znači da su mu hrvanje i parter strani pojmovi. Bautista također voli razmjene u parteru, ali ne na isti način kao Simon.

Dok Simon preferira kontrolu iz gornje pozicije, Bautista više uživa u nepredvidljivim situacijam, ‘‘scrambleu‘‘ i pokušajima ‘‘submissiona‘‘ iz raznoraznih situacija. Šest puta je Bautista porazio protivnike ‘‘submissionom‘‘, a samo u UFC debiju završen je na taj način.

UFC ga nije štedio, jer Bautista je UFC debi odradio protiv Coryja Sandhagena. ‘‘Sandman‘‘ je ‘‘armbarom‘‘ završio Bautistu u meču koji su odradili početkom 2019. godine, ali Bautista je napravio velik napredak u periodu koji je uslijedio.

Bautistina najveća prednost nad Simonom možda leži u borbi na nogama. Iako vjerojatno slabije udara, Mario je tehnički puno profinjeniji udarač od Simona. Njegove kombinacije udaraca u tijelo često rade prevagu, a brze ruke konstantno tjeraju protivnika na razmišljanje i teško je braniti se od njegovih munjevitih kombinacija.

Gdje god se ova borba bude odvijala, uzbuđenje je zagarantirano. Nemojte propustiti meč između Simona i Bautiste.

Znamo da smo naveli tri meča na koja trebate obratiti pažnju, ali dodat ćemo i četvrti. Phil Hawes i Brunno Ferreira također su dio ‘‘main carda‘‘. Ovo je još jedan meč koji će jako teško dogurati do sudačke odluke.

Oba borca razorni su udarači i fizički su nevjerojatno snažni. Phil Hawes (12-5-0) osam puta je slavio nokautom, ali četiri puta je nokautiran. Nerijetko se Hawesu događaju situacije gdje meč ide u njegovu korist, ali jedna fatalna greška dovodi ga do teškog poraza nokautom.

Takvu grešku ne može si dopustiti večeras, jer Bruno Ferreira (10-1-0) dolazi s opasnim namjerama. Brazilac je UFC debi odradio početkom prošle godine i priuštio je veliko iznenađenje nokautiravši Gregoryja Rodriguesa u prvoj rundi. Rodrigues je poznat kao jako kvalitetan, ali i čvrst borac, ali nakon što je ljevica Ferreire odsjela na njegovoj bradi, svjetla su se ugasila za Gregoryja Rodriguesa.

Nakon iznenađujuće pobjede u UFC debiju, uslijedio je poraz nokautom. Ferreiru je početkom sedmog mjeseca prošle godine nokautirao Nursulton Ruziboev u prvoj rundi dvoboja.

31-godišnji Brazilac nadimka ‘‘Hulk‘‘ fizičkom građom podosta podsjeća na Roberta Soldića. Nisko težište, snažne noge, ali i vrlo mišićav trup fizičke su karakteristike ovog ubojitog nokautera. Niti jedan od njegovih 11 mečeva nije dogurao do sudačke odluke, a čak sedam puta Ferreira je nokautirao protivnike. Nemojte treptati tijekom ovog meča.

Meč između Manela Kapea i Matheusa Nicolaua također bismo izdvojili kao meč koji se ne propušta, ali Kape je pao vagu i njihov meč je otkazan.

Gdje i kada možete pogledati UFC Fight Night 234 event?

UFC-ov prvi ovogodišnji event na rasporedu je večeras (13.1.) s početkom u 22:00 sata! Preliminarni dio priredbe starta u tom terminu, a ‘‘prelimsi‘‘ su sačinjeni od ukupno šest mečeva. Nakon ‘‘prelimsa‘‘ na rasporedu je ‘‘main card‘‘ u sklopu kojeg ćemo gledati pet mečeva.

‘‘Main card‘‘ počinje od 1:00h ujutro, prijenos ‘‘main carda‘‘ možete pogledati putem SK Fight kanala. Preliminarni dio eventa neće biti u prijenosu SK Fight TV kanala, ali kompletan event možete pogledati putem UFC Fight Pass streaming servisa.

Popis borbi pogledajte OVDJE.

Linker
08. travanj 2024 21:30