UFC

Trebao se boriti protiv Della Maddalene, ali liječnici su zabranili njegov nastup: UFC-ov borac podvrgnut je operaciji mozga

Josiah Harrell

 Instagram (josiah Harrell)
Američki velteraš trebao je debitirati na UFC 290 eventu, ali magnetska rezonanca možda je spasila njegov život

Američki velteraš Josiah Harrell (7-0) imao je nekoliko vrlo zanimljivih dana tijekom sedmog mjeseca protekle godine. Naime, tjedan dana prije UFC 290 eventa, Sean Brady otkazao je meč protiv Jacka Della Maddalene, a UFC se bacio u potragu za zamjenom.

Josiah Harrell trebao je uskočiti na ‘‘short notice‘‘, a bio bi to ujedno i njegov debi u najvećoj svjetskoj MMA organizaciji. Ne sumnjamo da je Harrell bio silno uzbuđen zbog takve prilike, ali samo dan prije eventa, Harrellu su liječnici zabranili nastup na UFC 290 eventu.

Njegov menadžer Maurice Blanco otkrio je kako su liječnici dijagnosticirali ‘‘abnormalnost‘‘ nakon pregleda glave, o jest magnetske rezonance. Ubrzo je i otkriveno o čemu se radi. Naime, Harrellu je dijagnosticirana takozvana mojamojska (moyamoya) bolest. Radi se o suženju arterija u mozgu što dovodi do blokiranog protoka krvi i nastajanja ugruška. Oko blokiranih krvnih žila razvija se kolateralna cirkulacija kako bi se nadoknadila blokada, ali te žile su male, slabe i sklone krvarenju, aneurizmama i trombozi.

Harrellu je taj pregled potencijalno spasio život, jer tko zna kakvom bi pregledu bio podvrgnut u slučaju da je nastavio nastupati pod okriljem nešto manjih MMA organizacija. Problem sa suženim arterijama možda bi bio prekasno otkriven.

Josiah Harrell srećom nije nastupio protiv Jacka Della Maddalene, a svoj debi u UFC-u čekat će sve dok ne prođe operaciju i oporavak. 24-godišnji Harrell operiran je sinoć, a prije nekoliko sati javio se putem Instagram storyja. Borac je otkrio kako osjeća snažne bolove, ali čini se da je sve prošlo po planu.

image

Josiah Harrell nakon operacije

Instagram (josiah Harrell)

Zanimljiva je informacija da je Harrell prikupljao novac za liječenje. 80 tisuća američkih dolara trebao je UFC-ov borac, a pokušavao ga je prikupiti putem GoFundMe platforme. Harrell je prema podacima na GoFundMe prikupio 10761 dolar i ostao je daleko od krajnjeg cilja. Borac je otkrio kako UFC ne pokriva ove troškove, a problem predstavlja i činjenica da nakon operacije Harrell neće biti u mogućnosti zarađivati novac, sve dok se u potpunosti ne oporavi. Je li Harrell u međuvremenu prikupio novac na neki drugi način ili će tek naknadno morati isplatiti sve ove troškove, zasad nije poznato.

U svakom slučaju, poprilično nezahvalna situacija za jednog profesionalnog borca. Oporavak bi trebao trajati tri tjedna, ali vjerujemo da je put do povratka u kavez puno dulji.

Linker
26. travanj 2024 08:19