UFC

Miesha Tate nemoćna protiv Ketlen Vieire, Sean Brady došao do najveće pobjede u karijeri

Ketlen Vieira

 Screenshot (youtube, Ufc)
Sinoćnja UFC priredba u Apexu ponudila nam je ukupno 11 mečeva

Brzo je zaustavljen put povratnice Mieshe Tate (19-8-0, 6-5 UFC) ka samom vrhu kategorije. Bivša prvakinja UFC-ove bantam kategorije, ove godine vratila se sportu nakon gotovo pet godina pauze te je najavila kako je sada puno bolja i naprednija verzija borkinje, nego li je bila 2016. godine. Ipak, već u drugom nastupu nakon povratka, Tate je pokleknula, a bolja je bila Brazilka Ketlen Vieira (12-2-0, 6-2 UFC) nakon pet rundi borbe.

Bio je to sukob sedme i osme izazivačice u bantam kategoriji, a ona lošije rangirana izgubila je na sve tri sudačke kartice (49-46 x2, 48-47).

Dosta pasivno ušle su obje borkinje u meč i prva runda ponudila je zapravo najmanje pogođenih značajnih udaraca (14-13 za Vieiru). Brazilka je bila ona koja je počela prva nešto konkretnije pogađati, dok je bivša prvakinja podosta kalkulirala i tražila je rješenje za nešto višu i dulju protivnicu. Pogodila je i Miesha ponešto dobrih udaraca krajem prve runde, dok je Vieira imala jedan neuspješan pokušaj rušenja. U svakom slučaju. bio je to poprilično pasivan početak meča, a sva tri suca bodovali su prvu rundu u korist Vieire.

Kako je meč odmicao, razmjene su postajale učestalije, no Ketlen Vieira bila je ta koja je pogađala više i konkretnije. Brazilka je dobro radila prednjim direktom, a sredinom druge runde gledali smo jednu sekvencu nešto otvorenije razmjene. Vieira je ispogađala Tate s nekoliko tvrdih udaraca, međutim, Brazilka nije namirisala krv te nije nastavljala s agresivom. Ketlen je i tokom treće runde radila probleme Mieshi na isti način, distancom i prednjim direktom. Međutim, treća runda prva je koju Tate odnosi, no samo na sudačkim karticama Sala d'Amata.

Četvrta runda bila je nominalno najbolja za Mieshu Tate. Uzela ju je na sve tri sudačke kartice, a zasluge tome može pripisati uspješnom rušenju. Iako se Vieira poprilično brzo vratila na noge, Tate je uspostavila određenu kontrolu uz ogradu kaveza, a na koncu je zadala 11 značajnih udaraca više nego Vieira tokom četvrte runde (31-20).

Ipak, Tate nije uspjela nastaviti u tom tonu i tokom završne dionice. Gledali smo borbu u nešto bržem i agresivnijem tempu jer Tate je bila svjesna da joj treba prekid. Međutim, Brazilka je dobro kontrirala njene napade te je pritom i raskrvarila nos bivše prvakinje. Na koncu, Vieira odnosi i petu rundu na sve tri sudačke kartice i poprilično rutinski slavi u ovom meču.

Miesha Tate zapravo nije pokazala neki značajan napredak u odnosu na verziju koju smo gledali prije nekoliko godina i realnost je kako su joj vrh kategorije, a naročito Amanda Nunes, poprilično van dosega. Međutim, ''Cupcake'' može još dosta toga pružiti protiv većine ostalih borkinja u ovoj kategoriji.

Ketlen Vieira s druge strane vratila se pobjedama, nakon što je u drugom mjesecu izgubila od Yane Kunitskayje.

U sunaslovnoj borbi večeri, gledali smo meč koji je po mnogima zaslužio dobiti epitet glavne borbe večeri. Neporaženi Sean Brady nastavio je svoj niz i upisao je petnaestu pobjedu u svojoj karijeri. Radi se ujedno i o najvećoj pobjedi njegove karijere, jer savladao je šestorangiranog izazivača velter kategorije, Michaela Chiesu.

Priča ove borbe jeste Bradyjevo hrvanje i kontrola u parteru. Michael Chiesa u svakoj rundi srušen je barem jednom, a Brady mu je nerijetko većinu runde provodio kontrolirajući leđa. Nije 28-godišnji Brady uspijevao doći do konkretnijih prilika za finiš, no odradio je svoj posao i zasluženo je slavio jednoglasnom odlukom. Chiesa je najbolje trenutke imao tokom posljednjih tridesetak sekundi, kad je uspio srušiti Bradyja te je pritom uputio nekoliko dobrih udaraca iz gornje pozicije u parteru. Međutim, bilo je to dovoljno samo za osvojiti treću rundu, no Brady je bio bolji u prve dvije.

Peta je ovo pobjeda u jednako toliko UFC nastupa za Bradyja. Mladi i perspektivni velteraš potvrdio se kao jedan od najvećih potencijala ove kategorije, naravno, uz Khamzata Chimaeva. Nije Brady htio prozivati konkretna imena, no rekao je kako se nada protivniku iz Top 10 ili Top 5, a svakako ga i zaslužuje.

Michael Chiesa upisao je drugi poraz zaredom, nakon što ga je Vicente Luque uvjerljivo savladao u osmom mjesecu. Inače, ''Maverick'' je triput nastupio ove godine, a u prvom mjesecu slavio je protiv Neila Magnyja.

Od preostalih borbi, svakako vrijedi izdvojiti meč između Adriana Yaneza i Daveyja Granta. Oba borca bantam kategorije poznati su po atraktivnom stilu borbe i mnogi su ih unaprijed vidjeli kao kandidate za najbolju borbu večeri. Oni su ta očekivanja opravdali te su na koncu i osvojili bonus za najbolji meč večeri.

Yanez je na kraju slavio podijeljenom sudačkom odlukom (29-28 x2, 27-30), a koliko je meč bio neizvjestan, svjedoči podatak kako je jedan od sudaca sve tri runde dodijelio Grantu, dok su preostala dva pobjedu dodijelili Yanezu. U svakom slučaju, sjajnu borbu u stojci smo gledali, a Yanez je došao do četvrtog slavlja u svom četvrtom UFC nastupu. Davey Grant s druge strane, poražen je drugi put zaredom i u idućem meču pobjeda mu je imperativ.

Rani Yahya savladao je Kyung Ho Kanga jednoglasnom odlukom sudaca, a na taj način nije oborio rekord po broju submissiona u bantam kategoriji. Šest puta slavio je Yahya na taj način unutar UFC-ove bantam kategorije, no i dalje dijeli prvo mjesto s Urijahom Faberom.

Inače, borkinja muha kategorija Taila Santos jedina je cijelom programu došla do pobjede prekidom. Brazilka je submissionom u prvoj rundi savladala Joanne Wood (Calderwood), a preostalih deset mečeva otišlo je na bodove. Santos je za svoj nastup nagrađena bonus za najbolju izvedbu večeri te se pridružila Yanezu i Grantu kao jedinim dobitnicima bonusa na sinoćnjoj priredbi.

Inače, Terrance McKinney i Fares Ziam nisu odradili svoj meč, jer nekoliko sati prije eventa, jedan od ljudi iz kuta McKinneyja bio je pozitivan na koronavirus.

Kompletne rezultate priredbe pročitajte pri dnu teksta.

UFC Fight Night 198 - rezultati:

Glavni dio priredbe:

Ketlen Vieira def, Miesha Tate via jednoglasna sudačka odluka (

Sean Brady def. Michael Chiesa via jednoglasna sudačka odluka (29-28 x3)

Taila Santos def. Joanne Wood via submission (RNC) -R1, 4:49

Rani Yahya def. Kyung Ho Kang via jednoglasna sudačka odluka (29-28, 29-28, 29-28)

Adrian Yanez def. Davey Grant via podijeljena sudačka odluka (27-30, 29-28, 29-28)

Preliminarni dio priredbe:

Pat Sabatini def. Tucker Lutz via jednoglasna sudačka odluka (30-26, 30-27 x2)

Rafa Garcia def. Natan Levy via jednoglasna sudačka odluka (29-28 x3)

Lupita Godinez def. Loma Lookboonmee via jednoglasna sudačka odluka (30-27 x3)

Cody Durden def. Aori Qileng via jednoglasna sudačka odluka (29-28 x3)

Shayilan Nuerdanbieke def. Sean Soriano via jednoglasna sudačka odluka (29-28 x3)

Luana Pinheiro vs. Sam Hughes via jednoglasna sudačka odluka (30-27 x2, 29-28)

Linker
07. svibanj 2024 22:42