UFC

Glover Teixeira odradio ponajbolju borbu karijere i postao UFC prvak dva dana nakon 42. rođendana

Jan Blachowicz i Glover Teixeira
 screenshot (YouTube, UFC)
Brazilac je nastavio put iz snova tako što je postao jedan od najstarijih UFC prvaka u povijesti

Pomalo nevjerojatno zvuči podatak da je Jan Blachowicz napokon dočekao borbu prije koje je bio proglašen favoritom od strane medija i kladionica, a da je tu borbu podosta lako izgubio. Nakon svih velikih "underdog" trijumfa, Glover Teixeira oduzeo mu je titulu puno lakše i uvjerljivije nego što je to bilo tko mogao očekivati.

Borba za titulu UFC-ove poluteške kategorije, koja je predvodila UFC 267 priredbu, započela je ispitivanjem snaga s distance, a Glover je prvi koji napada i to nakon otprilike pola minute. Nakon boksačke serije ušao je Brazilac u rušenje i odveo borbu na pod, gdje dolazi u gornju poziciju. Počeo je tamo uspješno raditi, ali veću štetu nije nanio. Glover je imao kontrolu, što mu je u ovoj situaciji bilo zadovoljavajuće, dok je Jan branio udarce, ali nije uspijevao izaći iz nepoželjne pozicije. Uspio je Glover ostati u gornjoj poziciji do kraja runde, a Jan je izdržao obranivši nekoliko pokušaja napada na vrat.

Početkom druge runde su borci, srećom po Jana, ponovno na nogama i sad je Poljak puno oprezniji. Počeo je dobro Jan kombinirati, nakon čega je obranio novi pokušaj rušenja te nastavio borbu na nogama. Sjajnom kombinacijom pogodio je Glovera i činilo se da ima borbu tamo gdje ju želi. Tražio je Glover kraću distancu te dolazi do klinča, koji Jan okreće i sad je Brazilac leđima uz ogradu. Nije to dugo potrajalo i uskoro su na sredini Octagona. Jan je sad bio spreman na rušenja i nije se dao iznenaditi, ali zato ga je iznenadio jedan prekrasan Gloverov lijevi kroše točno u bradu. Uzdrman je bio Jan, ali takav je ušao u otvoreni okršaj te pogodio nekoliko puta Glovera. Ipak, ta uzdrmanost rezultirala je novom prilikom za rušenje, a Teixeira ju je iskoristio. U Janovom pokušaju izlaska došao mu je Brazilac na leđa, provukao ruku ispod vrata i stisnuo, a nije prošla ni sekunda otkako je zatvoren zahvat prije nego je dosadašnji prvak tapkao.

Glover Teixeira postao je tako drugi najstariji UFC prvak u povijesti, iza ipak teško dostižnog Randyja Couturea. No, on još nije gotov, zapravo smatra kako je onaj glavni dio njegove karijere ovom pobjedom tek započeo.

U sunaslovnoj borbi ove priredbe, Petr Yan postao je privremeni prvak bantam kategorije pobjedom nad Coryjem Sandhagenom (opširnije OVDJE), dok su posebno impresivne nastupe upisali Islam Makhachev, Khamzat Chimaev i Magomed Ankalaev (opširnije OVDJE).

UFC 267 - Rezultati

Glover Teixeira def. Jan Błachowicz - SUB (R2 3:02)
Petr Yan def. Cory Sandhagen - jednoglasna sudačka odluka
Islam Makhachev def. Dan Hooker - SUB (R1 2:25)
Alexander Volkov def. Marcin Tybura - jednoglasna sudačka odluka
Khamzat Chimaev def. Li Jingliang - SUB (R1 3:16)
Magomed Ankalaev def. Volkan Oezdemir - jednoglasna sudačka odluka

Amanda Ribas def. Virna Jandiroba - jednoglasna sudačka odluka
Zubaira Tukhugov def. Ricardo Ramos - jednoglasna sudačka odluka
Albert Duraev def. Roman Kopylov - jednoglasna sudačka odluka
Elizeu Zaleski dos Santos def. Benoît St. Denis - jednoglasna sudačka odluka
Michał Oleksiejczuk def. Shamil Gamzatov - TKO (R1 3:31)
Lerone Murphy def. Makwan Amirkhani - KO (R2 0:14)
Andre Petroski def. Hu Yaozong - SSUB (R3 4:46)
Tagir Ulanbekov def. Allan Nascimento - podijeljena sudačka odluka

Linker
18. svibanj 2024 00:00