UFC

Chimaev prekinuo intervju zbog pitanja o čečenskom diktatoru: ‘On je predsjednik moje zemlje i poštujem ga!‘

Khamzat Chimaev i Ramzan Kadirov

 SCREENSHOT/INSTAGRAM Screenshot/instagram
UFC-ova zvijezda, zajedno sa svojim timom, odlučila je prekinuti razgovor s novinarima švedskog Expressena

Jedan od UFC-ovih najpopularnijih boraca, Khamzat Chimaev, dao je intervju (ili barem dio intervjua) za švedski Expressen, u kojem je govorio o potencijalnom meču s Kamaruom Usmanom, ali i o svom odnosu s čečenskim diktatorom Ramzanom Kadirovim.

"Ovdje u Stockholmu treniramo kao i obično. Bili smo u Dubaiju na trening kampu, ali sada smo se vratili. Zatim, mjesec dana prije meča, idemo u Abu Dhabi. Ali inače treniramo kao i obično ovdje u Stockholm, spremni smo za meč", rekao je 29-godišnji borac, pa se osvrnuo na mogućnost da njegov sljedeći protivnik u UFC-ovom oktogonu bude bivši prvak velter divizije: "Mogao bi biti Usman, 90 posto".

Chimaev je istaknuo da još uvijek postoje upitnici oko toga u kojoj bi se težinskoj kategoriji borba održala.

"On priča o dva kilograma, ne želi se udebljati dva kilograma. Dana White govori o 82 kilograma. Vidjet ćemo. Druge borbe nema, samo on", odlučan je bio Khamzat.

Kada su na red došla pitanja švedskih novinara koja se tiču odnosa s Kadirovim, Chimaeva su ljudi iz njegova tima pokušali spriječiti da odgovara.

"Čekaj, čekaj, čekaj", rekao im je i odmahnuo rukom, pa nastavio:

"On je predsjednik moje zemlje. Postoji kralj u Švedskoj, zar ne? Ako mi kralj kaže da dođem i večeram s njim, hoću. Poštovat ću kralja. On je predsjednik moje zemlje i ja ga poštujem. Kada me pozove na večeru, večeram s njim. Ako odem u Sjedinjene Američke Države i pozove me tamošnji predsjednik, otići ću i jesti s njim.

Švedski su novinari nakon toga upitali Chimaeva kako gleda na brojne optužbe protiv Kadirova zbog kršenja ljudskih prava i njegove snažne povezanosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Ja sam sportaš", odgovorio je "Borz" i, zajedno sa svojim timom, odlučio prekinuti intervju.

Chimaev je, podsjetimo, rođen u Čečeniji, ali je sa 17 godina došao u Švedsku. Na njegovom se Instagram profilu mogu pronaći brojne fotografije s Kadirovim, a zimus je i trenirao sinove čečenskog vođe, dok je u veljači viđen s jednim od njih, Alijem Kadirovim (16), na Tajlandu. Zbog odnosa s Kadirovim i njegovom obitelji talentirani se borac našao na udaru kritika. Kritičar Kadirovljeva režima, Mansur Sadulajev, nedavno je u intervjuu za Expressen Chimaeva nazvao "Kadirovljevim pitomim psom".

"Razumijem ljude koji su u Čečeniji, da ne mogu otići i da moraju hvaliti ili podržavati Kadirova. Ali kada je osoba već otišla, a opet se vrati tamo i nastavi širiti svoju propagandu - za to nema opravdanja", rekao je Sadulajev.

Linker
12. svibanj 2024 10:28