UFC

Brian Ortega oduševio u povratničkom nastupu; Brandon Moreno razočarao izvedbom pred domaćom publikom

Brian Ortega

 Igor Vidyashev/Zuma Press/Profimedia
Završen je UFC-ov event u glavnom gradu Meksika, a gledali smo ukupno 12 zanimljivih mečeva

Nakon gotovo četiri i pol godine, UFC se vratio u Mexico City. UFC Fight Night 237 event šesti je UFC-ov posjet glavnom gradu Meksika, a vrlo zanimljiv event gledala je publika u Areni CDMX.

Event su predvodili Brandon Moreno i Brandon Royval. Obračun dvojice Brandona ujedno je i obračun dvojice top 5 boraca UFC-ove muha kategorije. Moreno je u meč ušao kao prvorangirani izazivač u muha kategoriji, dok je Royval započeo borbu s trećeg mjesta u poretku. Od sljedećeg tjedna, doći će do promjene na tablici, ali krenimo redom.

Poprilično ‘‘sramežljivo‘‘ otvorio je Brandon Moreno ovaj meč pred domaćom publikom. Bivši prvak muha kategorije puno se kretao, držao se van udaračkog dosega i nije se upuštao u konkretniju akciju. Ipak, nekoliko stvari išlo mu je u korist. Brandon Royval ozlijedio je lijevu nogu, točnije lijevo stopalo, već na samom početku meča. Vidjelo se kako Royval pokušava ‘‘otresti‘‘ bol i konstantno testira ozlijeđenu nogu. Jedan od ‘‘kickova‘‘ vjerojatno nije najbolje odsjeo i Royval je upao u probleme na početku meča. Puno je Royval promašivao tijekom prve runde, dok je Moreno čekao priliku za kontru i bio je jako precizan s kontrama. Moreno je pogodio čak 65 posto udaraca koje je bacio u toj rundi, dok je Royval ostao na mizernih 27 posto uspješnosti. Nekoliko puta Moreno je pronašao metu lijevim krošeom, dobro je hvatao ‘‘kickove‘‘ Royvala nakon čega bi kontrirao i uzeo je prvu rundu na dvije od tri sudačke kartice.

Ostatak meča pružio je puno više akcije od ovih početnih pet minuta. Iako se Royval mučio s ozljedom i treneri su ga između prve i druge runde savjetovali da ne baca lijevi ‘‘kick‘‘ ako osjeća bol u nozi, Royval je drugu rundu otvorio lijevim ‘‘middle kickom‘‘ iz kontragarda. Očito je htio nadvladati tu bol, a sudeći po ostatku meča, to mu je itekako pošlo za rukom. Podigao je Royval tempo u ovom meču, sve više je pritiskao Morena i bacao je znatno više udaraca od svog suparnika. Moreno je i dalje bivao precizniji, ali Royval se oslanjao na frekvenciju bačenih udaraca. Upisao je Moreno jedno rušenje u drugoj rundi, ali Royval se brzo izvukao pokušajem ‘‘omoplate‘‘ nakon čega su se borci vratili na noge.

Kako je meč odmicao, Royval je sve više preuzimao kontrolu nad borbom. Brandon Moreno jako se oslanjao na kombinaciju desnog ‘‘overhanda‘‘ i lijevog ‘‘low kicka‘‘ kojim je solidno oštetio desnu nogu Brandona Royvala. Međutim, to je bilo premalo u odnosu na ono što je Royval činio unutar kaveza. Američki borac konstantno je ‘‘bockao‘‘ prednjim direktom, a povremeno bi vezao stražnji direkt. Lijevi ‘‘middle kick‘‘ također je sve češće pronalazio metu, a odlično je Royval branio i Morenove pokušaje rušenja. Uspio je Meksikanac rušiti Royvala u trećoj rundi, ali ekspresno se Royval vraćao na noge kad god bi ga Moreno srušio. Odlične ‘‘scrambleove‘‘ prezentirao je Royval.

Moreno je u četvrtoj rundi nastavio dobro sakrivati lijevi ‘‘low kick‘‘ koji bi uslijedio nakon boksačke kombinacije, ali kao što smo ranije naveli, to nije bilo dovoljno. Royval je iz runde u rundu neprestano bacao udarce. Istina, nije bio pretjerano precizan, niti je radio nekakvu veliku štetu na licu Brandona Morena, ali ostajao je aktivan, marljivo je skupljao bodove i borio se u jako visokom tempu. Čak 161 udarac bacio je Royval u četvrtoj rundi, a 49 puta uspio je pogoditi Morena. Usporedbe radi, Morenova statistika udaraca u toj rundi iznosi 29/58. To vam dovoljno govori o razlici u aktivnosti i frekvenciji izbačenih udaraca.

Peta runda ponudila je gotovo identičnu priču. Royval je bacio 140 udaraca i 41 put uspio je pogoditi bivšeg prvaka muha kategorije. Moreno je također ostao na sličnoj količini udaraca kao u rundi prije (29/54). Nije u potpunosti jasno zašto se Moreno borio pod svojevrsnom kočnicom. Pokušavao je tijekom pete runde rušiti Royvala, ali ‘‘body lock‘‘ pokušaji nisu polučili uspjehe, a čak je i Herb Dean morao intervenirati te razdvojiti borce zbog manjka aktivnosti od strane Morena.

Meč je na koncu otišao do sudačke odluke i mnoge je zanimalo što će reći sudačke kartice. Royval je generalno ostavio bolji dojam, ali Moreno je domaći borac i nije lako presuditi protiv domaćina. Junichiro Kamijo bodovao je meč rezultatom 49-46 u korist Morena, što je uistinu nejasan i nelogičan rezultat. Brandon Royval bio je spreman na kontroverzni poraz, pa je konačna odluka prouzrokovala veliko iznenađenje i sreću na njegovom licu. Naime, Michael Bell i Chris Lee meč su bodovali rezultatom 48-47 u njegovu korist i Royval je zasluženo slavio na gostujućem terenu.

Time se Royval vratio pobjedama nakon što je krajem prošle godine poražen u meču za pojas prvaka. Alexandre Pantoja porazio ga je na UFC 296 eventu. Nije Royval pružio dobro izdanje na tom eventu, ali tijekom siječnja (1. mjesec) pristao je boriti se protiv Morena na ‘‘short notice‘‘. Amir Albazi otkazao je nastup protiv Morena, Royval je pristao riskirati, a rizik se isplatio. Ovom pobjedom možda je izborio trilogiju s Pantojom.

Brandon Moreno s druge strane upisao je drugi uzastopni poraz. Alexandre Pantoja porazio je i njega prošle godine, ali taj meč gledali smo u sedmom mjesecu 2023. godine. Moreno je tada izgubio podijeljenom sudačkom odlukom, a na isti način poražen je i danas. Svih osam poraza u svojoj dosadašnjoj karijeri Moreno je upisao na bodove. 30-godišnji Meksikanac i dalje je pri vrhu muha kategorije, ali morat će se boriti s puno više ‘‘vatre‘‘ i želje, jer ovo nije bio Moreno na kakvog smo navikli.

Brian Ortega upisao je prvu pobjedu još od desetog mjeseca 2020. godine

Odličan meč očekivali smo od Yaira Rodrigueza i Briana Ortege, a upravo takav meč smo dobili. Dvojica top 5 boraca perolake kategorije pružili su nam kvalitetnu akciju od prve do posljednje sekunde meča.

Zanimljiv detalj uočen je neposredno prije samog početka meča. Brian Ortega slušao je kako ga predstavlja Bruce Buffer i pritom je visoko skakao kako bi ostao zagrijan do samog početka meča. U jednom trenutku vidjelo se da je Ortega nezgodno stao na desnu nogu, odnosno izvrnuo je gležanj. Vidno nervozan bio je Ortega jer se potencijalno ozlijedio prije nego je meč uopće počeo.

Borba nije dobro počela po Ortegu. Yair Rodriguez lijepo se kretao, držao se izvan dosega za hrvačke razmjene i lijepo je pogađao ‘‘kickovima‘‘. Nakon otprilike minutu borbe, Yair veže dva slabija ‘‘side kicka‘‘ koja je plasirao u nogu Ortege (tehnika koja je nalikovala na ‘oblique kick‘). Udarce nije bacio punom snagom, ali u trenutku je eksplodirao i udarcem lijevom rukom uzdrmao je Ortegu koji se ekspresno pridigao. Brian se počeo povlačiti, ali Yair je ponovno pogodio ljevicom i opet je donekle uzdrmao Ortegu. Preuzimao je Yair inicijativu, pogađao je u stojci, a nakon jednog ‘‘low kicka‘‘ kojim je izbacio Ortegu iz ravnoteže, borba se sredinom runde preselila u parter. Držao je Yair gornju poziciju gotovo do samog kraja runde, ali uspio je krajem runde kompromitirati dominantnu poziciju i Ortega je završio rundu u gornjoj poziciji. Nakratko se Ortega našao i u full mountu, ali premalo je vremena imao za konkretniju štetu.

U drugoj rundi Ortega je pronašao recept za dobiti Yaira Rodrigueza. Konstantan pritisak, maksimalno skraćivanje distance, pritiskanje uz ogradu kaveza i dominacija u parteru. To su ‘‘sastojci‘‘ koje je Ortega implementirao u svoj recept. Teško se Yair nosio s pritiskom, nije uspijevao izaći izvan Orteginog dosega i velik dio druge runde (3:55 minuta) Yair je proveo u donjoj poziciji u parteru. Ortega se spustio u ‘‘double leg‘‘ rušenje, podigao je Rodrigueza i odveo je borbu u parter. Zadržao je Ortega svog protivnika u donjoj poziciji sve do kraja te runde, zadao je mnoštvo dobrih udaraca iz gornje pozicije i Rodriguez je rundu završio s posjekotinom ispod desnog oka.

U istom tempu Ortega je nastavio i u trećoj rundi, ali još odlučnije nego u proteklih pet minuta. Od samog početka runde ‘‘T-City‘‘ je krenuo pritiskati, imao je Yaira pritisnutog uz ogradu kaveza, a pritom je uspio ubaciti lijevi ‘‘underhook‘‘. Svojom lijevom nogom Ortega je povukao Yairovu desnu nogu, srušio je Meksikanca, a nedugo poslije došao je do ‘‘full mounta‘‘. Rodriguezu se bližio kraj nakon što je Ortega sjeo u ‘‘full mount‘‘, a borba je završila 58 sekundi unutar treće runde. Ortega je prepoznao priliku za ‘‘arm triangle‘‘ gušenje, zaključao je hvat i završio je Yaira Rodrigueza.

Odlična izvedba Briana Ortege, iako je naišao na problem prije samog početka meča, nije imao dobru prvu rundu, ali po tko zna koji put izborio se s poteškoćama i došao je do pobjede. Ortegi je ovo 16. pobjeda u 19. profesionalnom nastupu, a gubio je samo od Alexandera Volkanovskog, Maxa Hollowayja i sredinom 2022. godine izgubio je od Yaira Rodrigueza.

Ortega je tada ozlijedio rame u prvoj rundi borbe i to je uvelike kumovalo njegovom porazu. Sve do danas Ortega je izbivao iz kaveza zbog raznoraznih problema, ozljeda i osobnih razloga, ali na sjajan način vratio se u kavez i porazio je trećerangiranog izazivača perolake kategorije.

Rodriguez i Ortega inače su dobri prijatelji, više puta su pričali kako bi radije izbjegli međusobni obračun, ali profesionalno su odradili posao i priuštili su nam jako dobar meč.

19-godišnji Rosas ostao bez nastupa pred domaćim navijačima

Raul Rosas Jr. nažalost nije dobio priliku nastupiti pred domaćom publikom u Mexico Cityju. 19-godišnji Meksikanac otkazao je meč prije nego se trebao zaputiti prema kavezu. Rosas se razbolio i nije mogao odraditi nastup, a meč između njega i Rickyja Turciosa održat će se sljedeći vikend.

Daniel Zellhuber porazio je Francisca Prada jednoglasnom odlukom sudaca, a Yazmin Jauregui i Manuel Torres također su upisali pobjede pred domaćom publikom. Jauregui je jednoglasnom odlukom sudaca slavila u meču protiv Sam Hughes, dok je Manuel Torres ‘‘submissionom‘‘ (RNC) u prvoj rundi završio Škota Chrisa Duncana.

Preliminarni dio priredbe ponudio je određene kontroverze. Felipe dos Santos porazio je Victora Altamirana podijeljenom odlukom sudaca, a na isti način do pobjede je došao i Jesus Santos Aguilar u meču protiv Mateusa Mendonce. Obje odluke poprilično su upitne i pomalo kontroverzne, ali navikli smo da svaki event ponudi barem jedan takav meč i diskutabilno sudačko bodovanje.

Fares Ziam podijeljenom sudačkom odlukom porazio je Claudia Puellesa, ali Ziamova pobjeda teško je osporiva i Francuz je zasluženo slavio.

Veteran Raoni Barcelos pokazao je kako u njemu i dalje ima ‘‘vatre‘‘, ali i kvalitete za nastupati u UFC-u. Naišao je Brazilac na određene probleme u meču protiv domaćeg predstavnika Christiana Quinoneza, ali ipak je slavio ‘‘submissionom‘‘ u trećoj rundi. 36-godišnjem bantamašu ovo je 18. pobjeda u 23. profesionalnom nastupu.

Kompletne rezultate eventa pročitajte u nastavku ovog članka.

UFC Fight Night 237 - rezultati:

Glavni dio priredbe:

Brandon Royval def. Brandon Moreno via podijeljenom sudačkom odlukom (48-47, 46-49, 48-47)

Brian Ortega def. Yair Rodriguez via submission (arm-triangle choke) - R1, 0:58

Daniel Zellhuber def. Francisco Prado via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28, 29-28, 30-27)

Yazmin Jauregui def. Sam Hughes via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 30-27)

Manuel Torres def. Chris Duncan via submission (rear-naked choke) - R1, 1:46

Preliminarni dio priredbe:

Raoni Barcelos def. Cristian Quinonez via submission (rear-naked choke) - R3, 2:04

Jesus Aguilar def. Mateus Mendonca via podijeljenom sudačkom odlukom (28-29, 29-28, 29-28)

Edgar Chairez def. Daniel Lacerda via submission (triangle choke) - R1, 2:17

Fares Ziam def. Claudio Puelles via podijeljenom sudačkom odlukom (28-29, 30-27, 29-28)

Ronaldo Rodriguez def. Denys Bondar via submission (rear-naked choke) - R2, 4:59

Felipe dos Santos def. Victor Altamirano via podijeljenom sudačkom odlukom (27-30, 29-28, 29-28)

Muhammad Naimov def. Erik Silva via TKO (ozljeda) - R1, 0:44

Linker
13. travanj 2024 22:19