UFC

Ariel Helwani povukao paralelu između MMA boraca i košarkaša: Tko je Michael Jordan MMA-a?

Ariel Helwani

 Screenshot (youtube, Mma Hour)
Jedan od najpoznatijih MMA reportera na svijetu napravio je zanimljivu poveznicu

Klasične diskusije o najvećim borcima u povijesti MMA-a pomalo su postale dosadne pa su tako s vremenom isplivali novi načini. ''Mt. Rushmore'' jedan je od češćih oblika kojima se ističu četiri najveća borca, no Ariel Helwani tijekom posljednje epizode MMA Houre izvukao je novi način usporedbi.

Poznati MMA reporter povukao je paralele između košarkaških velikana s MMA borcima. LeBron James kao trenutno najpopularniji košarkaš svijeta, a po nekima i dalje najbolji, prvi se našao na analizi Ariela Helwanija. Conor McGregor je MMA borac kojeg Helwani može poistovjetiti s Jamesom.

Obojica su najveće zvijezde svojih sportova, a slični su i po polarnosti mišljenja sportskih fanova. Radi se o sportašu koje apsolutno volite ili ih totalno mrzite.

Nastavio je Helwani dalje s usporedbama, a na red je došao Michael Jordan. MJ je jedan od sinonima košarke, a još je veći sinonim za uspjeh i pravog šampiona. Helwani smatra da Georges St-Pierre ima takav status među MMA borcima.

''Tko je LeBron James u MMA-u? To je vjerojatno COnor, zar ne? Osvojio je nekoliko titula kao i James između ostalog. Tko je najveći ikad kao Jordan? To bi bio GSP. A tko je Steph Curry u MMA-u? Ne znam, možda Khabib. Može li Khabib zapravo biti Michael Jordan, zato što se povukao relativno mlad i na vrhuncu svoje karijere. Ali i GSP je takav također. Ne znam, težak izbor.'', govorio je neodlučni Helwani.

Teško je reći kakva je uloga Stepha Curryja u ovom izboru. Sjajni igrač Golden State Warriorsa nije ovogodišnji (a niti prošlogodišnji) MVP lige. Iako se radi o vjerojatno najboljem šuteru u povijesti tog sporta, njegov status među velikanima ipak nije usporediv s onim LeBrona Jamesa i Michaela Jordana.

Poveznica bi se mogla povući s činjenicom da se Curryja često smatra kao košarkaša koji je najznačanije utjecao na promjenu same igre. Šutiranje s pozicije za tri poena postala je glavna preokupacija mnogih NBA timova, a sve je nekako započelo s Curryjem kojeg se može promatrati kao određenog reformatora. Ako ćemo među MMA borcima tražiti nekog sličnog, ime Andersona Silve nekako se nameće kao najlogičniji izbor.

''Spider'' je bio prava inovacija i atrakcija kad se pojavio u UFC-u i dok je bio na svom vrhuncu. Kao i Curry, Silva ipak nije najveći u povijesti sporta, ali spada među velikane i promijenio je sami sport.

Linker
07. svibanj 2024 13:31