UFC

Alexander Gustafsson vraća se u polutešku kategoriju: Rangirani Ukrajinac čeka ga ovog ljeta u Londonu

Alexander Gustafsson

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Iskusni švedski borac odlučio je krenuti u novi pohod ka tituli prvaka u poluteškoj kategoriji

Dugi niz godina, Šveđanin Alexander Gustafsson kotirao je kao ponajbolji poluteškaš svijeta. Posebno impresivan bio je ''Maulerov'' nastup iz 2013. godine, protiv Jona Jonesa. Alex je tada izgubio jednoglasnom odlukom, ali napravio je Jonesu ogromne probleme i mnogi još uvijek smatraju da je Šveđanin zaslužio pobijediti te večeri.

Imao je Gustafsson još nekolicinu odličnih nastupa, poput onog kad je nokautirao Glovera Teixeiru na priredbi u Stockholmu. To se dogodilo sredinom 2017. godine, a pomalo je tužna činjenica da je to ujedno i posljednja ''Maulerova'' pobjeda. Uslijedio je poraz u revanšu protiv Jonesa, a Gus je poražen i od strane Anthonyja Smitha te Fabricija Werduma.

Imao je Gustafsson duge pauze između mečeva, a sredinom 2020. u spomenutom meču protiv Werduma, okušao se u teškoj kategoriji. Eksperiment nije dobro prošao, a 35-godišnji Gus ove godine vratit će se nastupima u poluteškoj kategoriji.

Šveđanin će 23. srpnja (sedmi mjesec) nastupiti na londonskoj prirebi u O2 Areni, a protivnik će mu biti Nikita Krylov. Prilika je to da se Gustaffson pobjedom odmah smjesti među 15 najboljih boraca kategorije, jer Krylov je trenutno 11-rangirani izazivač poluteške kategorije.

30-godišnji Ukrajinac u seriji je od dva uzastopna poraza (Ankalaev i Craig), a pobjeda mu je imperativ. Gustafssonu je pobjeda također jako bitna, a novim porazom, mogao bi se definitivno povući iz ovog sporta.

Nema sumnje kako je Šveđanin motiviran činjenicom da je Glover Teixeira u 42. godini života došao do pojasa prvaka. Gustafsson se čak tri puta borio za titulu u UFC-ovoj poluteškoj kategoriji, ali Jon Jones i Daniel Cormier bili su nepremostive prepreke. ''Mauler'' je prije ugovaranja borbe protiv Krylova, imao zakazan okršaj s Benom Rothwellom, a taj meč trebao se održati za devet dana. Rothwell je ipak napustio UFC i meč je otkazan, a čini se kako Gustafsson planira krenuti u još jedan pohod ka tituli u poluteškoj kategoriji. Koliko nekoć odlični Gustafsson ima vatre u sebi, saznat ćemo krajem sedmog mjeseca.

Linker
05. svibanj 2024 18:24