Regija

Završeno je Prvenstvo Hrvatske u boksu: Veočić ne prestaje dominirati, Milun teškom mukom do zlata

Gabrijel Veočić i Damir Plantić (desno)

 Hrvatski Boksački Savez
Sjajne mečeve gledali smo u finalu državnog prvenstva za seniore i seniorke

Dok su u Saudijskoj Arabiji pažnju svjetske boksačke javnosti privlačili ispodprosječni boksači poput Jakea Paula i Tommyja Furyja, jučer su u Boksačkom centru na Velesajmu u Zagrebu hrvatski amaterski boksači odrađivali finalne mečeve ovogodišnjeg Prvenstva Hrvatske.

Dobili smo deset novih prvaka i dvije prvakinje (u subotu smo dobili još četiri prvakinje države). Gotovo svako održano finale ponudilo je fantastičan i jako uzbudljiv meč, a posebno dobre mečeve gledali smo u finalu teške i superteške kategorije.

Marko Milun opet je došao do naslova prvaka, ali Marijan Brnić pružio je fantastičan otpor

Marko Milun iz BK Leonardo i Marijan Brnić pružili su fantastične tri runde u finalu superteške kategorije. Odmah od početka meča nisu se ustručavali otvorenih razmjena, a Brnić je taj kojemu se brojalo u prvoj rundi.

Splićanin iz BK Grom nije klonuo duhom i u drugu rundu ušao je nevjerojatno agresivno i eksplozivno. Dvaput je poslao Miluna na pod svojim razornim udarcima, a u nekoliko navrata bio je jako blizu da to napravi i po treći put. Time bi došao do titule prvaka, ali Milun se hrabro borio i nije se dao rušiti u novi nokdaun. Brnić je u trećoj rundi vidno kondicijski opao i Milun ga je nadboksao za svoju osmu titulu državnog prvaka.

Prava je šteta što se Luka Pratljačić nije pojavio na ovom prvenstvu. Osječki superteškaš ozlijedio je lunarnu kost i morao je ponovo preskočiti PH. Marko Milun u izjavi nakon meča dotaknuo se Pratljačićevog izostanka s turnira.

‘‘Mislio sam da ću se konačno boriti s Lukom Pratljačićem, ali on je več četvrto prvenstvo ozlijeđen. Ozljeda mu se dogodila baš sada, u ovo doba kad je Prvenstvo Hrvatske. Nadam se da će se oporaviti i biti spreman u budućnosti.‘‘, rekao je Milun.

Pratljačić je krajem prvog i početkom drugog mjeseca nastupio na vrlo jakom Golden Belt turniru u Maroku gdje je osvojio srebrnu medalju.

Medalju za BK Osijek zato je osvojio Marko Pratljačić, stariji brat Luke Pratljačića. Marko je branio titulu prvaka koju je osvojio prošle godine, ali ove godine morat će se zadovoljiti srebrnom medaljom. Super iskusni Marko Čalić vratio se amaterskoj sceni i nakon sedam godina opet je postao prvakom Hrvatske. 36-godišnji Čalić inače je i profesionalni boksač s omjerom 14-1.

Bila je to sjajna izvedba Čalića. Svojom brzinom i preciznošću pokazao se nepremostivom preprekom za ipak osjetno manje iskusnog Marka Pratljačića. Dvaput se brojalo Osječaninu, ali Marko je prezentirao nevjerojatnu čvrstoću i ‘‘granitnu‘‘ bradu. Čalić je višestruko puta čisto pogađao, ali Marko se konstantno kretao prema naprijed i bilo ga je nemoguće završiti. Svaka čast obojici na odličnoj borbi.

Gabrijel Veočić ne prestaje dominirati i potvrdio je status najboljeg hrvatskog amaterskog boksača

Gabrijel Veočić kao najbolji hrvatski amaterski boksač u ovom trenutku opravdao je svoj status. Vrlo talentirani boksač iz Slavonskog Broda prošle godine slavio je u kategoriji do 75 kilograma, a ove godine okušao se u kategoriji do 80 kilograma. U finalu ga je dočekao daleko iskusniji Damir Plantić, ali Gabrijel Veočić pokazao je da on nije budućnost, nego sadašnjost našeg amaterskog boksa.

Veočić je apsolutno nadboksao Plantića, dvaput se brojalo Damiru, a ono drugo u trećoj rundi bilo je ujedno i posljednje. Veočić je aperkatom u tijelo onesposobio Plantića za nastavak meča. Još jedna vrhunska izvedba 21-godišnjeg Brođanina koji boksa na svjetskoj razini. Veočić je proglašen najboljim boksačem ovogodišnjeg Prvenstva Hrvatske.

Noa Ježek nakon sjajnog polufinalnog meča protiv Mladena Sobjeslavskog, do pobjede je došao i u finalu kategorije do 75 kilograma. Predstavnik Titan Gyma porazio je u finalu Gabrijela Debanića (BK Leona) jednoglasnom odlukom sudaca.

Marko Zeljko obranio je prošlogodišnju titulu u kategoriji do 67 kilograma. Boksač iz BK Memento ori Zelina porazio je mladog Fabijana Tomkića (BK Nokaut) u finalu. Zeljku je ovo trinaesta titula prvaka Hrvatske, a nakon osvajanja zlata poručio je da se oprašta od državnog prvenstva. Zeljko je prošle godine preživio tešku prometnu nesreću nakon koje su mu liječnici savjetovali povlačenje iz boksa. Nije ih Zeljko poslušao, uspješno se vratio boksu, a osim zlatne medalje, Zeljko je nagrađen i epitetom najboljeg tehničara na cijelom prvenstvu.

Boksačice splitskog Pit Bulla pokorile su konkurenciju

U ženskoj konkurenciji dominirale su boksačice iz splitskog Pit Bulla, osvojivši čak četiri zlatne medalje. Dea Bolanča iz Pit Bulla proglašena je najboljom boksačicom prvenstva, dok je Sara Beram (BK Petar Zrinski) kao prvakinja kategorije do 63 kg proglašena najboljom tehničarkom prvenstva.

Karmela Makelja (Pit Bull) osvojila je zlato u kategoriji do 66 kilograma, a u polufinalu je porazila poznatu hrvatsku MMA borkinju Saru Luzar Smajić. Makelja je u finalu porazila Ivanu Galić iz BK Marjan Split.

Sve u svemu, pregršt sjajnih nastupa viđeno je na ovogodišnjem državnom prvenstvu. Rezultate svih finalnih mečeva po kategorijama možete pogledati u nastavku teksta, a mi ovom prigodom čestitamo svim sudionicima, ali i organizatorima Prvenstva Hrvatske.

Rezultati finalnih mečeva seniorskog Prvenstva Hrvatske u boksu:

ŽENE:

Do 52 kg: Silvija Pavičić (Torcida Split) - Leona Čevra (Leona Zagreb) 0:5

Do 57 kg: Lidija Tišljar (Stršljen Samobor) - Dea Bolanča (Pit Bull Split) 0-5

Do 63 kg: Sara Beram (Petar Zrinski Zagreb) - Marija Tepeš (Sesvete) 5-0

Do 66 kg: Karmela Makelja (Pit Bull Split) - Ivana Galić (BK Marjan Split) 5-0

Do 70 kg: Antonija Zec (Pit Bull Split) - Marija Milić (Pit Bull Split) - Zec pobijedila prekidom (zbog ozljede) u drugoj rundi

Do 80 kg: Lucija Bilobrk (Pit Bull Split) - Lucija Ščrbec (Titan Gym) - 5:0

MUŠKARCI:

Do 57 kg: Ilir Merdža (Agram Zagreb) - Nikola Horvat (Leonardo Zagreb) 2-3

Do 60 kg: Luka Hrustić (Leonardo Zagreb) - Patrik Licul (Pula) 2-3

Do 63.5 kg: Matteo Komadina (Rijeka) - Filip Poturović (Nova Gradiška) 5-0

Do 67 kg: Marko Zeljko (Memento Mori Dugo Selo) - Fabijan Tomkić (Nokaut Zagreb) 4-1

Do 71 kg: Petar Krešimir Knežević (Sv. Donat Zadar) - Marijan Vujević (Grom Split) 5-0

Do 75 kg: Noa Ježek (Titan Gym Zagreb) - Gabrijel Debanić (Leona Zagreb) 5-0

Do 80 kg: Gabrijel Veočić (Brod) - Damir Plantić (Salona) - KO Veočić

Do 86 kg: Matej Uremović (Rijeka) - bez borbe; Nikica Radonić (Split) predao zbog bolesti

Do 82 kg: Marko Pratljačić (Osijek) - Marko Čalić (Pula) 0-5

Iznad 92 kg: Marko Milun (Leonardo Zagreb) - Marijan Brnčić (Grom Split) 5-0

Linker
16. travanj 2024 02:09