Regija

U beogradski ring danas ulaze Damir Plantić i debitant Diego Mamić

Diego Mamić
 Vladimir Dugandzic/CROPIX
Dva hrvatska boksača danas će pokušati nastaviti sjajan jučerašnji niz od tri pobjede

Drugi dan Svjetskog boksačkog prvenstva u Beogradu ujedno je bio prvi dan za hrvatske boksača, a taj utorak 26. listopada ostat će nam u jako dobrom sjećanju. Tri hrvatska boksača ušla su u ring i upisane su tri pobjede, što svakako budi optimizam, posebno nakon jako lošeg rezultata na prošloj svjetskog smotri. Naime, 2019. godine u Jekaterinburg otputovalo je šest hrvatskih boksača, a njih petorica eliminirani su u prvom kolu. Tek je jednu pobjedu ostvario Marko Milun, no i njegova tadašnja eliminacija u drugom kolu bila je razočaranje. U Beogradu već sad sve izgleda puno bolje.

Danas će se Matteu Komadini, Luki Plantiću i Gabrijelu Veočiću pokušati pridružiti još dva boksača. To su Diego Mamić, koji nastupa u kategoriji do 60 kilograma te Damir Plantić, povratnik na međunarodnu scenu, koji na ovom prvenstvu nastupa u kategoriji do 86 kilograma.

Prvi u ring će Plantić, osvajač europske bronce 2017. godine. Jedan od najboljih hrvatskih amatera još od samostalnosti u prvom kolu ima ispit koji će mu pružiti Artyom Yordanyan iz Gruzije. Damir se nalazi u kategoriji pravilno raspoređenoj između 32 boksača, u konkurenciji gdje su tri pobjede potrebne za medalju. Upiše li pobjedu u meču koji je danas osmi na rasporedu u ringu A (nešto iza 14 sati i 30 minuta), u drugom kolu bi ga čekao pobjednik meča između Uzbekistanca Shokhjakhona Abdullaeva i Belgijanca Victora Schelstraetea. Uzbekistanac se inače čini najtežim protivnikom u ovoj četvrtini ždrijeba, ali Damir će svakako ići korak po korak. Gruzijac poziva na oprez, no činjenica je kako je sjajni hrvatski tehničar ovakve boksače navikao pobjeđivati.

“Ta među-kategorija je dobrodošla jer je premostila prije veliku težinsku razliku od deset kilograma zmeđu poluteške i teške kategorije. Konkurencija će biti vrlo jaka, premda će biti nešto manje boksača nego u ostalim kategorijama, a ja se vraćam u ring potpuno spreman za najteže izazove. Prije dvogodišnje stanke osvojio sam europsku medalju i vjerujem da sada mogu osvojiti svjetsku", izjavio je Damir tik pred odlazak u Beograd.

Mladi Mamić, 20-godišnjak iz Pule kojem je ovo prvi nastup na velikom natjecanju, nastupit će u večernjem programu. Njegov ulazak u ring očekuje se nešto iza 19 sati, a protivnik mu je Duvan Zuleta Moreno iz Kolumbije. Diego nastupa u kategoriji za koju je prijavljen čak 51 boksač. Njemu je svakako cilj ići meč po meč, budući da je na prvenstvo doputovao bez ikakvih imperativa. Ipak, prva dva kola uspio je ždrijebom izbjeći predstavnike iz tradicionalno najjačih boksačkih nacija pa će, ukoliko savlada Kolumbijca, u drugom kolu za protivnika imati Chia Ching Hunga s Tajvana. No, o tome tek nakon današnjeg meča, ako Diego ostvari uspjeh jednak onome što su jučer napravili njegovi reprezentativni kolege.

Linker
18. travanj 2024 12:27