Regija

Pet razloga zašto je meč protiv Zhanga Zhileija trenutno savršen za Filipa Hrgovića

Filip Hrgović

 Steve Marcus/Getty images/Profimedia
Za sada sve vodi tome da će srebrni olimpijac iz Pekinga biti idući Filipov protivnik

Hoćemo li napokon dočekati ozbiljan veliki meč za Filipa Hrgovića? Ono što se očekivalo već početkom 2020. godine, nakon što je savladao Erica Molinu, odnosno nakon što je do tog trenutka njegova karijera išla u potpuno pravom smjeru. I onda je jednostavno stala. Više je faktora dovelo do toga, no ništa nije prolazilo kao isprika. Hrgović je došao do toga da sportski fanovi u domovini ismijavaju njegov izbor protivnika, dok je na globalnoj sceni jednostavno pao u drugi plan.

Ipak, sad se čini kako se otvara prilika za pravi ispit, pravi meč protiv borca statusa sličnog njegovom. Ako njegovi promotori odrade posao na pravi način, to bi mogao biti 38-godišnji kineski teškaš, srebrni olimpijac iz Pekinga 2008. godine, Zhang Zhilei. Neporaženi je to boksač velikog imena i značajnih rezultata, svakako nekoliko razina iznad svega s čim se Hrgović susreo u posljednje dvije godine.

Neki su ipak izrazili nezadovoljstvo čak i ovim protivnikom. Vidjeli smo već puno kritika na račun Kineza. Od komentara kako je već star i na zalasku karijere, preko onih da nema kvalitetu te da je svoj omjer izgradio protiv još lošijih protivnika nego što je imao "El Animal". No, mi vam možemo sa sigurnošću tvrditi kako je upravo to savršena borba za Hrgovića u ovoj fazi karijere.

Odlučili smo to objasniti kroz pet točaka.

To je prava eliminacijska borba

Hrgović i Zhilei su boksači istog statusa. Olimpijci bez poraza, koji gledaju prema samom svjetskom vrhu. Takvih je trenutno možda čak i desetak u teškoj kategoriji te je potrebno na neki se način uzdići ispred ostalih. To je najlakše putem eliminacije kroz međusobne mečeve. Poraženi u ovom meču svakako bi na neko vrijeme ili čak na stalno (vjerojatnost u slučaju Zhileija) bio izbačen s te putanje i iz te priče. Time bi se pobjedniku ispunio dio cilja.

Sudar dva olimpijska medaljaša uvijek ima veliku vrijednost

Dovoljno dobar razlog za prodati meč, odnosno za njegovu promociju. Osim toga, Hrgović vrlo često voli spominjati svoju olimpijsku broncu kad se uspoređuje s drugim boksačima. Ovog puta imao bi protiv sebe čovjeka koji je u tom smislu ostvario još i više od njega. To apsolutno nije loše niti za motivaciju.

Zhilei je stilski protivnik kakav je potreban u ovoj fazi karijere

Kinez je čovjek koji zna jako dobro udariti, ali isto tako čovjek koji može primiti. Većinu protivnika Hrgović je završavao putem nekoliko pravih udaraca. Ako bi jednako tako uspio proći kroz obranu, a onda i bradu Zhanga Zhileija, njegova snaga bi dobila veliki respekt na svjetskoj boksačkoj karti. Zhilei je ponešto sporiji boksač, no upravo ta durabilnost, izdržljivost te sposobnost završavati borbe su ga doveli tu gdje je. Naravno da bi na račun toga i Filipova brada mogla biti testirana, a to je također nešto što mnogi žele vidjeti.

Pobjeda u Kini protiv domaćeg boksača bi naveliko odjeknula

Pregovori još nisu službeno krenuli, ali lako je zaključiti kako će Zhang tražiti ogled na svom domaćem terenu. Hrgović je već otkrio kako mu ta opcija odgovara, a vjerojatno ništa protiv iste nema niti Eddie Hearn, promotor kineskog te ko-promotor hrvatskog boksača koji bi mogao na taj način iskoračiti s priredbama na kinesko tržište. Kad bi Hrgović onda usred najmnogoljudnije države svijeta savladao njihovog najvećeg teškaša, to bi jednostavno odjeknulo i postao bi nikad relevantniji. A onda tek slijede prave stvari.

Filip Hrgović bolji je boksač od Kineza

Da, upravo to. Tehnički je Hrgović kvalitetniji borac od svog potencijalnog protivnika. Također je brži i pokretniji. Ono što ne znamo je tko jače udara te tko bolje prima udarce protivnika, ali to se možda, ako bi u prvi plan došle prve dvije karakteristike, u ovoj borbi ne bi moralo niti uspoređivati. Svakom boksaču savršen izbor protivnika je netko tko je dobrog statusa u svijetu boksa, a da mu stilski odgovara te da on u startu ima velike šanse za pobjedu. Zhilei je odličan boksač, no ako je Hrgović onakav kakvim sam sebe smatra te ako bi nastavio nadograđivati na ono što je do sada pokazivao, ovo bi za njega trebao biti meč u kojem će doći do uvjerljive pobjede.

Linker
17. travanj 2024 14:59