Regija

Nikola Joksović zrelim nastupom slavio protiv Carla Pratera: Gomes i Veselinović pružili su borbu večeri

Nikola Joksović

 Screenshot (youtube, Megdan)
Srpski velteraš upisao je najveću pobjedu u svojoj dosadašnjoj karijeri

Nakon što smo pogledali sedam mečeva u sklopu polufinala ovosezonskog FNC Armagedona (više o tome možete pročitati OVDJE), uslijedila su dva ‘‘superfighta‘‘ u sklopu FNC-ova eventa u Zaboku. Prvi od dva ‘‘superfighta‘‘ nadišao je sva očekivanja i gledali smo gotovo sigurno najbolju borbu večeri.

Stefan Veselinović (0-0, 8-0 amaterski MMA) i Leandro Gomes akteri su prvog od ukupno dva takozvana ‘‘superfighta‘‘ na večerašnjem FNC-ovom eventu u Zaboku. Veselinović je srpski borac iz dvorane Car Dušan Silni, a 20-godišnji borac bantam kategorije veliki je talent.

Na suprotnoj strani kaveza našao se portugalski borac Leandro Gomes (1-1-0) iza kojeg su dva profesionalna nastupa. Radi se o borcu koji predstavlja portugalski RS Team, a u 11. mjesecu napunit će 20 godina.

Gomes je na samom početku borbe završio na leđima nakon neuspješnog pokušaja ‘‘high kicka‘‘. Vižljasti i nezgodni Portugalac bio je opasan s ‘‘upkickovima‘‘, ali Veselinović je na koncu došao do gornje pozicije u zatvorenom gardu Leandra Gomesa. Veselinović je djelovao fizički dominantnije i dobro je kontrolirao Gomesa u gornjoj poziciji, no kad god bi Portugalac dobio priliku za ‘‘upkickove‘‘, bile bi to vrlo opasne situacije za srpskog borca. Polovicom runde Gomes se uspio pridići i borba je nastavljena u stojci. Pedesetak sekundi prije kraja runde, Gomes je pogodio Veselinovića s nekoliko dobrih udaraca, srpski borac tražio je rušenje, ali je završio u ‘‘giljotini‘‘ Portugalca. Uspio se Dušan izvući, ali puno problema napravio mu je jako nezgodni Gomes.

Ovdje se radilo o zanimljivom sukobu stilova. Veselinović je čvršći, fizički moćniji borac, dok je Leandro Gomes brži i raznovrsniji borac, a takvi borci uvijek predstavljaju nezgodan izazov. Izrazito nezgodan Gomes je bio konstantnim i brzim ‘‘high kickovima‘‘, no Veselinović ih je dobro blokirao i eskivirao. Veselinović je sredinom runde došao do novog rušenja i gornje pozicije u gardu. Nikola Čuljat ubrzo je vratio borbu u stojku zbog premalo aktivnosti u parteru, a Gomes je dobro ispogađao Veselinovića u stojci. Srpski borac shvatio je koliko je Portugalac brz i opasan u stojci te ga je ponovno primirio ‘‘double leg‘‘ rušenjem. Iako je Veselinović imao gornju poziciju, Gomes je zaključao ‘‘trokut gušenje‘‘, ali nije napravio sve što je potrebno da bi završio srpskog borca koji se uspio izvući iz tog zahvata.

Već nakon dvije runde, može se reći kako smo gledali najbolju borbu večeri, iako u tom trenutku još nisu nastupili Nikola Joksović i Carlo ‘‘Neo‘‘ Prater. Veselinović je u treću rundu ušao nešto umorniji od Gomesa koji je lijepo kombinirao boksačke kombinacije s koljenima u tijelo i uspio je nakon toga i srušiti Veselinovića. Završio je portugalski borac u kontroli iz bočne pozicije, a bio je jako blizu ‘‘arm triangle‘‘ gušenja. Međutim, dojam je kao da Gomes u pojedinim trenucima zaboravlja na ključne detalje za dovršiti pokušaj ‘‘submissiona‘‘ i ponovno je izgubio dobru poziciju zbog takve pogreške. Veselinović je završio u gornjoj poziciji, ali sudac ih je ubrzo ponovno vratio u stojku gdje je Gomes bio puno konkretniji. Serijom udaraca ozbiljno je uzdrmao Veselinovića koji je ostao bez gume za zube. Ponovno je Portugalac zauzeo i gornju poziciju u parteru nakon što je Veselinović završio na tlu nakon serije primljenih udaraca. Dominirao je ovaj portugalski borac trećom rundom i mora se priznati kako je Leandro Gomes uistinu ugodno iznenadio svojim jako dobrim nastupom. Ovaj Portugalac mogao bi biti jako zanimljiva akvizicija za FNC ukoliko ga budemo gledali i na sljedećim eventima.

Meč je na koncu otišao na sudačku odluku, a jednoglasnom sudačkom odlukom pobijedio je Leandro Gomes kojem je ovo druga profesionalna pobjeda u trećem nastupu. Treba čestitati obojici boraca, jer ovo je bio jako dobar i uzbudljiv meč. Gomes je izjavio kako se nada da ćemo ga gledati i u rujnu, a ovakvim nastupom zaslužio je boriti se na FNC-ovom eventu u Puli.

Portugalski borac u izjavi nakon borbe pohvalio je Veselinovića istaknuvši da se radi o pravom ratniku sa srcem šampiona i da je to dokazao odradivši ovakav nastup u prvoj profesionalnoj borbi. Simpatični 19-godišnjak i veliki ljubitelj Cristiana Ronalda izjavio je kako će postati FNC-ovim prvakom.

Završna borba večeri nudila je obračun dvojice uvjerljivo najzvučnijih imena na cijelom ‘‘cardu‘‘. Nikola Joksović (7-1-0) tražio je povratak pobjedama nakon poraza u trećem mjesecu pod okriljem Ares FC priredbe. 27-godišnji srpski velteraš prije toga bio je u nizu od sedam uzastopni pobjeda, a većinu je ostvario unutar Megdan promocije. Radi se o borcu iz dvorane Car Dušan Silni, a svih sedam dosadašnjih pobjeda upisao je prekidima (3 KO/TKO, 4 SUB).

Joksović je na suprotnoj strani imao borca koji je uistinu zvučno ime ovog sporta. Carlo ‘‘Neo‘‘ Prater (35-22-1) brazilski je borac iza kojeg je čak 58 profesionalnih nastupa. Prater se borio pod okriljem UFC-a (1-2 omjer), WEC-a, Strikeforcea, WSOF-a, Oktagona, a nastupao je i u SBC-u. Samo dvaput u karijeri ovaj borac je nokautiran, a poraze nokautom nanijeli su mu Bojan Veličković i Brock Larson (2008. godine).

‘‘Neo‘‘ se u svojoj karijeri borio s borcima kao što su Carlos Condit, Reza Madadi itd., a pobjede je upisivao protiv poznatih imena među kojima se ističu Melvin Guillard, Erick Silva, Pat Healy...

41-godišnji Brazilac je crni BJJ i Luta Livre pojas, a čak 19 pobjeda upisao je ‘‘submissionom‘‘. Teško je navesti sve što je ovaj borac prošao u svojoj karijeri i prava je čast za FNC i Zabok što su imali priliku gledati ovakvog borca.

Oprezno su oba borca otvorila ovaj meč, a bilo je to nešto drukčije od onog što smo gledali kroz ostale mečeve na ovoj priredbi. Prater je tražio rušenje sredinom runde, Joksović je inicijalno dobro obranio taj pokušaj, ali Prater je uspio upisati prvo rušenje iz klinča. Srpski borac ekspresno se ipak pridigao i zauzeo je dominantan položaj u klinču uz ogradu kaveza. Borci su ubrzo razdvojeni od strane suca zbog inaktivnosti, ali nije dugo trebalo da ponovno završe u istoj poziciji. Joksović je djelovao nešto dominantnije kad se nađu u klinču uz ogradu kaveza. Nije ovo bila runda prožeta konkretnijom akcijom i teško je odlučiti tko je bio bolji u prvoj rundi.

Druga runda započela je kroz razmjene ‘‘low kickovima‘‘, a Joksović je sve više pritiskao iskusnog Brazilca. Dobro je srpski borac kombinirao boksačke kombinacije s kickovima i Prater je morao tražiti rušenje, jer bio je osjetno lošiji u stojci. Joksović je lakoćom obranio pokušaj ‘‘single leg‘‘ rušenja i ponovno je pritisnuo Pratera uz ogradu kaveza. Nisu dugo borci ostali u klinču te su se ponovno upustili u razmjene s distance. Joksović je opet dominirao u tom segmentu i Brazilac nije imao rješenja. Pokušao je ‘‘Neo‘‘ opet s pokušajem rušenja, ali bili su to mlaki pokušaji koje je Nikola lakoćom neutralizirao. Tridesetak sekundi prije kraja Joksović je lijepo pogodio desnicom i nastavio je postepeno ‘‘rastavljati‘‘ svog protivnika. Jako dobru drugu rundu odradio je Joksović i bila je to izvedba na uistinu visokoj razini.

Joksović je na isti način otvorio i treću rundu, a Prater je previše silio pokušaje ‘‘single leg‘‘ rušenja koje je Joksović bez ikakvih problema branio. Nakon otprilike dvije minute treće runde, oba borca bacila su lijevi kroše u isto vrijeme, ali Prater je jače pogodio i blago uzdrmao srpskog borca. Krenuo je Prater u napad, ali Joksović je pokazao zrelost i ponovno je pritisnuo Pratera uz ogradu kaveza. Nikola Joksović u puno situacija pokazivao je kako posjeduje visoku borilačku inteligenciju, naročito protiv ovako iskusnog borca. Prater je ipak i krajem runde pogodio još jedan dobar lijevi kroše, a nadovezao se dobrim desnim aperkatom. Iskusni Prater dobro je odradio treću rundu nakon što je Joksović dominirao u drugoj rundi. Jednoglasnom odlukom sudaca slavio je Nikola Joksović, a iako je Prater bio pomalo nezadovoljan, Joksović je zasluženo došao do najveće pobjede u svojoj karijeri. Nikola je nakon meča pojasnio kako nije tražio nokaut, nego je htio odraditi meč na tri runde kako bi sakupio što više iskustva. Nakon pobjede, Joksović je od strane svog trenera promoviran u smeđi BJJ pojas. Nakon toga istaknuo je kako nije navikao na nešto rezerviranije nastupe, ali trebao mu je povratak pobjedama. U slučaju da ga FNC opet pozove, Joksović je obećao kako će pružiti pobjedu prekidom, no niti ovaj puta nije nas za ništa uskratio.

Bio je ovo meč na podosta visokoj razini i nakon uzbudljivosti koje su pružili amaterski borac te Gomes i Veselinović, publika je mogla uživati i u pravom profesionalnom meču od strane dvojice boraca na visokoj razini.

Linker
14. svibanj 2024 07:10