Regija

Marko Milun opisao iskustvo treniranja s Joshuom: ‘AJ me jako iznenadio, ovo je ispunjenje snova‘

Anthony Joshua i Marko Milun
 Marko Milun (privatna Arhiva)
24-godišnji Splićanin dobio je priliku sudjelovati u trening kampu Anthonyja Joshue

Sve smo bliže suboti i novom meču Anthonyja Joshue (24-1-0, 22 KO). Britanski boksač jedan je od najboljih teškaša na svijetu, a taj epitet potvrđuje podatkom kako je trenutno vlasnik četiri pojasa u teškoj kategoriji (WBA, IBF, WBO, IBO). 31-godišnjeg AJ-a na Tottenhamovom stadionu u Londonu čeka izuzetno težak protivnik u vidu neporaženog Oleksandra Usyka (18-0-0, 13 KO).

34-godišnji Ukrajinac godinama je bio kralj cruiser kategorije u kojoj je ujedinio sve pojaseve. Ukrajinac je nakon čišćenja te kategorije odlučio kako mu je potreban novi izazov te je prešao u tešku kategoriju. Tamo je upisao dvije pobjede i sada je spreman za jedno od najvećih iskušenja u svojoj karijeri. Ukrajinac je tehnički jako kvalitetan borac, a njegov nadimak ''Mačka (The Cat)'' dodatno govori o njegovom stilu borbe. Brzina, fluidnost, agilnost neke su od njegovih brojnih odlika. Dodamo li svemu tome da se Usyk bori iz kontragarda, jasno je kako se radi o izuzetno nezgodnom protivniku za bilo kojeg boksača na svijetu.

Anthony Joshua zanimljiv je pristup imao u pripremi za taj meč. Naime, njegov trening kamp obilovao je amaterskim boksačima kod kojih Joshua vidi sličan stil Usykovom, a jedan od boraca koji se našao u Joshuinom kampu jeste i hrvatski amaterski boksač Marko Milun. 24-godišnji Splićanin (zapravo, iz Dicma) iz Leonardo Gyma najbolji je hrvatski superteškaš u amaterskoj konkurenciji. Milun kao i Usyk, boksa iz kontragarda i AJ je procijenio kako mu hrvatski boksač može biti od velike pomoći.

''Mislim da je odabrao mene i ostale amatere za sparing partnere zato što je trebao nekog sličnog Usyku. On (Usyk) se bori više u stilu amaterskih boksača nego onih profesionalnih i možda je upravo to razlog zašto je htio mene, Viktora Jurka i ostale amatere. Jedini profesionalac među sparing partnerima u cijelom kampu bio je Shokran Parwani, barem dok sam ja bio tamo.'', rekao je Marko Milun u razgovoru za Betway Insider Blog, a zatim je dao svoju analizu nadolazećeg meča između Joshue i Usyka.

''U kampu sam vidio da je AJ jako pametan i radi prave stvari. Mislim da će pobijediti u ovoj borbi. Usyk je također pametan, ali mislim da AJ ima više kvaliteta. Veći je, snažniji i može udarati jače. Naporno je radio za ovo i mislim da će ga pobijediti. AJ će biti kod kuće, publika stoji iza njega i moje predviđanje je da će AJ glatko pobijediti. Međutim, reći ću vam kako će ovo biti pametna borba, a ne rat.''

Poziv boksača kao što je Joshua predstavljao bi veliku čast i daleko iskusnijim boksačima od našeg Marka Miluna. Teško je zamisliti ponos mladog boksača koji tokom amaterske karijere dobije takav poziv, a Milun je sve to i potvrdio u spomenutom razgovoru.

''Bilo je ispunjenje snova sudjelovati u Joshuinom trening kampu. Gledao sam ga na TV-u i onda mi je stigla poruka na Instagramu u kojoj sam dobio upit da dođem sparirati s njime (Joshuom). Naravno da sam prihvatio. AJ me jako iznenadio, jako je skroman i prizemljen. On je bio poput tipa iz lokalnog kluba, a radi se o teškaškom prvaku svijeta. Pričao je s nama poput normalne osobe. To me iznenadilo", zaključio je ovo kratko viđenje svog iskustva naš boksač, koji je već ranije otkrio kako je za ovu priliku zahvalan Petru Milasu. Sjajno je vidjeti kako si naši boksači međusobno pomažu.

Linker
29. travanj 2024 01:55