Regija

Marko Milun eliminiran sa Svjetskog prvenstva porazom od predstavnika Turske

Marko Milun
 Ranko Suvar/CROPIX
Berat Acar savladao je najboljeg hrvatskog superteškaša nakon devet minuta žestoke akcije u ringu

Nažalost, nakon što su hrvatski boksači otvorili Svjetsko prvenstvo s četiri pobjede u nizu, sad se niz poraza podigao na tri. No, ovaj poraz bio je nekako neočekivan, posebno u ovako ranoj fazi natjecanja. Vjerovalo se da bi ovo moglo biti pravo natjecanje za Marka Miluna. Konkurencija na svjetskoj smotri ponešto je slabija nego se očekivalo, a Milun je iza sebe imao dva vrhunska kampa i došao je prepun samopouzdanja. Ipak, zaustavljen je već na prvoj stepenici od Berata Acara iz Turske.

Već od samog otvaranja meča vidjelo se da će ovo biti okršaj prepun akcije. Milun je bio borac dužih ruku i očekivalo se da bi direktom mogao kontrolirati meč, no vrlo brzo se upustio u otvorene razmjene kakve su se činile da više odgovaraju njegovom protivniku. Djelovao je Milun konkretniji po broju udaraca i napada, no Acar je imao vrlo jako oružje u svojim krošeima, posebno na izlasku iz klinča. Runda je bila pretrpana akcijom i bilo je samo pitanje hoće li se bodovati Milunova inicijativa i rad ili tih nekoliko uistinu efektnih udaraca njegovog protivnika. Na kraju su se podijelili tako da su Argentinac i Šveđanin bodovali za boksača iz Hrvatske, a suci iz Irske, Južne Koreje i Maroka za njegovog protivnika.

Druga runda otvorena je na isti način, akcijom, ali već nakon samo desetak sekundi pogodio je Acar udarac nakon kojeg je Milun sjeo na pod i tu dolazi do prvog brojanja. Nažalost, nije završila niti prva minuta, a Milunu se još jednom brojalo. Izvukao se ipak hrvatski boksač, oporavio do polovice runde te u potpunosti preuzeo inicijativu. Sad je Turčin bio u velikim problemima i možemo reći kako ga je brojanje pred kraj runde možda spasilo i veće štete. Dovoljno mu je to bilo za oporaviti se te da prođe vrijeme, ali nikako ne dovoljno Marku da na račun toga uzme rundu. Zapravo, dva su suca ovo čak bodovala 10:8 u korist Acara.

Ušao je Milun u posljednje tri minute s velikim deficitom i nije to loše izgledalo. Vidjela se želja, tražio je jake udarce, no ostao je dojam kao da je neku kombinaciju mogao bolje pripremiti. Neku kojom bi svog protivnika ozbiljnije ugrozio te odveo meč prema prekidu ili 10:8 rundi u svoju korist. To nije pronašao, ali je zato Turčin pronašao dobru defenzivnu strategiju. Na ulaske Miluna odgovarao je zatvaranjem klinča te bi na izlasku iz istog ponovno koristio svoje odlične krošee. Milun je dobro zatvorio meč i vjerovali smo kako je uzeo posljednju rundu. Iako mu ona niti uz bodovanje svih pet sudaca na kraju ne bi bila dovoljna za pobjedu, ovog puta je svih pet sudaca više vrednovalo ono što je iz svog defenzivnog pristupa napravio Acar. Tako njegova pobjeda nakon tri runde opakog okršaja na papiru izgleda podosta uvjerljivije nego što je ona to zaista bila.

Hrvatska je u ovom meču, kao što je navedeno, nažalost ostala bez jednog vrlo jakog aduta na ovogodišnjem prvenstvu.

Linker
18. travanj 2024 09:20