Regija

Luka Pratljačić i Gabrijel Veočić uskoro nastupaju na jakom turniru u Maroku: Važna godina je pred njima

Luka Pratljačić i Gabrijel Veočić

 Instagram
Dvojica sjajnih hrvatskih amaterskih boksača provjerit će formu u jakoj konkurenciji

Luka Pratljačić i Gabrijel Veočić u ovom trenutku su ponajbolji hrvatski amaterski boksači, a novu sezonu velikih amaterskih natjecanja otvorit će nastupom na IBA-inom turniru Golden Belt. Radi se o turniru svjetske serije, a Marakeš (Maroko) bit će grad domaćin.

Gabrijel Veočić (BK Brod) nastupit će u poluteškoj kategoriji, dok će Pratljačić (BK Osijek) tražiti najsjajnije odličje u superteškoj kategoriji (+92 kg). Turnir je na rasporedu od 2. do 10. veljače (2. mjesec), a u sklopu turnira nastupit će najbolji boksači iz čak 50 država svijeta.

Novost je da će na turniru nastupiti i 25 boksača iz Rusije, a čini se da je inicijativa predsjednika IBA-e Umara Kremljeva urodila plodom i ruskim boksačima ponovno će biti omogućeni nastupi, čak i na kvalifikacijama za OI u Parizu 2024. godine.

Što se Gabrijela Veočića tiče, supertalentirani boksač iz Slavonskog Broda odnedavno se odlučio za prelazak u polutešku kategoriju (-80 kg), jer njegova prijašnja kategorija (-75 kg) nije dio olimpijskog programa. Veočić se nada izboriti nastup na Olimpijskim igrama i nema smisla da nastupa u kategoriji koja uopće nije u sklopu Igara.

Veočić se u 2022. godini okitio zlatnom medaljom na Europskom prvenstvu za boksače do 22 godine, a seniorsko EP propustio je zbog ozljede. Brođaninu rođenom 2001. godine predviđaju se najveći uspjesi u budućnosti, a posvećenost boksu prezentirao je odlaskom na Kubu u 10. mjesecu prošle godine.

On i njegov otac Pero Veočić koji ga ujedno i trenira zaputili su se u državu koja je institucija u amaterskom boksu, a tamo su živjeli i trenirali u ‘‘spartanskim uvjetima‘‘. Više o tome možete pročitati u Veočićevom intervjuu za Sportske Novosti koji se nalazi ispod ovog odlomka (klikom na fotografiju).

Gabrijel je 2022. godinu zatvorio nastupom na Silver Belt turniru u Mariboru koji se održao u 11. mjesecu 2022. Veočić je upisao tri dominantne pobjede i osvojio je zlatnu medalju. Na putu do zlata nokautirao je Meksikanca Vargasa, a na bodove je slavio protiv Nizozemca Krausea (U-22 europski doprvak) i protiv Španjolca ruskih korijena, Jalidova (olimpijac i prvak Mediterana). Nakon toga, Veočić je osvojio i Grand Prix u Zagrebu. U studenom (11. mjesec) ove godine, Veočić bi trebao braniti i titulu europskog U-22 prvaka. Trenutno je u seriji od 24 uzastopne pobjede, a posljednji poraz upisao je u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva održanog 2021. godine u Beogradu. Tamo je izgubio od kasnijeg pobjednika, Kubanca Yoenlisa Hernandeza.

Luka Pratljačić dosta dugo mučio se s ozljedama, ali Osječanin je u drugom dijelu 2022. godine upisao nekoliko vrlo zapaženih rezultata. Na Silver Belt turniru u Mariboru osvojio je srebrnu medaljju. Na putu do finala, Pratljačić je bacao u nokdaune i pritom pobijedio Hernandeza Moreyona (Kubanac koji nastupa pod bugarskom zastavom) i svjetskog doprvaka, Armenca Davita Chaloyana. U finalu ga je čekao europski U-22 prvak, Ahmed Hagag. Nakon samo dvije minute borbe, došlo je do sudara glavama, Pratljačić je zadobio veliku posjekotinu i sudac je prekinuo meč, a Luka je završio sa srebrom.

Kao i Veočić, Luka Pratljačić osvojio je Grand Prix u Zagrebu, upisao je nekolicinu pobjeda u Regionalnoj boksačkoj ligi, a okitio se i broncom na Svjetskim studentskim igrama u Turskoj. Pratljačić će 2022. godinu ipak najviše pamtiti po nezaboravnom iskustvu u SAD-u.

Filip Hrgović pozvao je Pratljačića da mu bude sparing partner u pripremama za meč protiv Zhilei Zhanga, a Pratljačić mu je bio adekvatan partner jer je ljevak koji boksa iz kontragarda, baš kao i Zhang. Hrgović je upisao veliku pobjedu protiv Zhanga, a Pratljačić je skupio puno iskustva sparirajući s ponajboljim teškašem na svijetu.

Luka i Gabrijel u Marakešu će imati dobru provjeru uoči najvažnijeg dijela sezone koji slijedi u petom i šestom mjesecu. Svjetsko prvenstvo u Uzbekistanu zakazano je za svibanj (5. mjesec), a olimpijske kvalifikacije održavaju se na Europskim igrama u lipnju (6. mjesec). Poljska će ugostiti tu smotru.

Luku Pratljačić i Gabrijel Veočić u Maroko putuju početkom 2. mjeseca, a s njima će otputovati njihovi treneri Matej Matković (Pratljačićev trener) i Pero Veočić.

Puno sreće i pobjeda želimo našim sjajnim amaterskim boksačima, a zahvaljujemo Hrvatskom boksačkom savezom s čijih smo stranica preuzeli dobar dio informacija. Njihovu najavu možete pročitati OVDJE.

Linker
15. travanj 2024 16:44