Regija

Hrvatski teškaš pomaže Dillianu Whyteu u pripremama za borbu protiv Tysona Furyja

Dillian Whyte

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Pripreme za borbu odrađuju se punom parom

Još nešto više od 2 tjedna ostalo je do priredbe u kojoj WBC prvak teške kategorije Tyson Fury brani titulu prvaka svijeta u teškoj kategoriji protiv svog sunarodnjaka Dilliana Whytea. Fury je titulu WBC federacije osvojio u revanšu protiv Deontaya Wildera 2020. godine prekidom u sedmoj rundi. Iako je ta pobjeda bila i više nego uvjerljiva, zbog klauzule morali su održati i treću borbu u kojoj je Fury ponovno potvrdio da je bolji boksač, ovoga puta nokautiravši Wildera u 11. rundi u jednoj od najboljih teškaških borbi proteklog desetljeća.

Iako se prvotno trebao boriti s Joshuom, taj meč se ipak neće održati jer je Joshua izgubio svoj pojas u borbi protiv Usyka, a uskoro će odraditi revanš. Spominjala se i potencijalna borba Furyja i Usyka za neospornog prvaka svijeta koji bi u slučaju pobjede ujedinio titule svih federacija, što je posljednje uspjelo Lennox Lewisu 1999. godine pobjedom protiv Evandera Holyfielda, alii ta borba će još morati pričekati.

image

Tyson Fury

Daily Mail/dmg media/Profimedia

U međuvremenu pojas prvaka teške kategorije napada Dillian Whyte, boksač koji je već nebrojeno puta dokazao svoju kvalitetu. Dillian je u karijeri pobjeđivao vrhunska imena kao što su Derek Chisora (2 puta), Robert Helenius, Joseph Parker, Oscar Rivas, Mariusz Wach, te na posljetku Alexander Povetkin. Ovo će Dillianu biti drugi napad na pojas; prvi puta je to pokušao 2015. godine protiv Anthonyja Joshue kada je izgubio prekidom u 7. rundi. Od tada je zaredao 12 pobjeda i 1 poraz, a trenutno se priprema punom parom ne bi li ovaj put konačno uzeo pojas.

U pripremama mu pomaže ni manje ni više nego hrvatski teškaš Agron Smakići, čovjek koji je u svojoj posljednjoj borbi 26. ožujka (3. mjesec) nokautirao Lenroya Thomasa i time pokucao na vrata top 50 boraca svijeta. Agron se trenutno nalazi na 53. mjestu na Boxrec ljestvici i najbolje od njega nam tek predstoji za vidjeti. Dilian Whyte je obično zvao Alena Babića u svoj kamp na pripreme, ali ovog puta to nije imalo smisla budući da mu je protivnik visine 206 centimetara, a tu mu definitivno više odgovara Agron. Vjerujemo da će i Agron iz ovog kampa izaći bogatiji za još jedno vrijedno iskustvo.

image

Agron Smakići

Screenshot (instagram, Agron Smakići)

Agron Smakići profesionalnu karijeru je započeo 2011. godine, odradio 19 borbi te upisao 18 pobjeda i samo 1 poraz. Svojevremeno je pobijedio Ismaila Abdoula, čovjeka koji je tada slovio za iznimno opasnog boksača. Jedini poraz u karijeri priuštio mu je Zhan Kossobutskiy, boksač sa sjajnim amaterskim pedigreom koji trenutno zauzima 28. mjesto na ljestvici i ima kvalitete da postane budući svjetski prvak. Svakako nas veseli vidjeti koji će biti Agijev sljedeći izazov.

Linker
27. travanj 2024 03:42