Regija

Hrvatski boksači saznali imena protivnika na Bocskai memorijalu: Miluna čeka nova uzdanica britanskog boksa

Anthony Joshua i Marko Milun

 Instagram (marko Milun)
Održan je ždrijeb jakog međunarodnog boksačkog turnira koji će se ovog tjedna održavati u Debrecenu

Sedmero hrvatskih predstavnik nastupit će na jakom i uglednom turniru Bocskai memorijal, koji će se održati od 07. do 13. veljače. Radi se o prvom turniru u novom formatu World Boxing Toura pod okriljem Svjetske boksačke federacije IBA-e. Nagradni fond iznosi 100 tisuća dolara.

Turnir će se održati u 12 ženskih i 13 muških kategorija, a Hrvatski boksački savez navodi da će na turniru nastupiti 200 boksača i boksačica iz 20 država. Marko Milun kao najzvučniji hrvatski predstavnik, nastupat će u superteškoj kategoriji +92 kg. Njegov protivnik bit će engleski boksač Delicious Orie. 23-godišnji Britanac, vuče ruske i nigerijske korijene, no nastupa pod britanskom zastavom. Engleski mediji ponekad ga nazivaju ''novim Joshuom''. Sve do sedme godine, Orie je odrastao u Rusiji, a zatim se njegova obitelj preselila na Otok. Radi se o boksaču visokom dva metra te britanskom prvakom. Na prošlom Svjetskom prvenstvu koje se održalo u Beogradu protekle godine, Orie je ispao u trećem kolu.

Izuzev Miluna, u muškoj konkurenciji nastupat će još trojica hrvatskih boksača. Noa Ježek u kategoriji do 71 kilogram boksat će protiv Wandersona de Oliveire. Brazilac je prvi favorit u toj kategoriji, a protekle godine plasirao se u četvrtfinale na Olimpijskim igrama, ali i na Svjetskom prvenstvu.

Riječanin Petar Cetinić, u istoj kategoriji borit će se protiv domaćeg predstavnika, LasZla Kozaka. U kategoriji do 80 kilograma, Leo Cvetković obračunat će se s Ukrajincem Matviijem Razhbom. Razhba je bivši juniorski prvak Europe te trostruki prvak Ukrajine.

U ženskom dijelu ždrijeba, tri su hrvatske predstavnice. Trenutno najbolja hrvatska boksačica i olimpijka iz Tokija, Nikolina Ćaćić, borit će se u kategoriji do 52 kilograma. Protivnica će joj biti Tori-Ellis Willets, engleska prvakinja. Inače, Nikolina je nakon Igara u Tokiju prešla u nižu kategoriju. Prije je nastupala u kategoriji do 57 kilograma i ovo će joj biti prva jaka provjera u novoj kategoriji.

Dea Bolanča u kategoriji do 57 kilograma borit će se protiv Poljakinje Julije Szeremete, dok će Ana Stojanović u kategoriji do 66 kilograma, rukavice ukrstiti sa srpskom predstavnicom Nikolinom Gajić-.

Franjo Kristić, Ante Matas i Leonardo Pijetraj obavljat će trenersku ulogu našim boksačima. Prvi dan borbi, na rasporedu je danas.

Linker
16. travanj 2024 00:01