Regija

Hrvatske judašice ispisale povijest! Barbara Matić ponovno je svjetska prvakinja, Lara Cvjetko srebrna

Barbara Matić

 Attila KISBENEDEK/AFP/Profimedia
Hrvatske judašice u kategoriji do 70 kilograma napravile su nevjerojatan rezultat na SP-u

Sjajne vijesti dolaze iz Uzbekistana, točnije iz Taškenta. U glavnom gradu Uzbekistana trenutno se održava Svjetsko prvenstvo u judu, a najveća hrvatska uzdanica Barbara Matić ranije danas izborila je finale. Međutim, da vijesti budu još bolje, isto je napravila i Lara Cvjetko, pa je tako finale u kategoriji do 70 kilograma bio obračun dvije hrvatske reprezentativke.

Lara i Barbara zapravo su spriječile japansko finale. Shiho Tanaka izgubila je od Barbare Matić u polufinalu, a Saki Nizoe nije mogla preko Lare Cvjetko. Barbara je na putu do finala osim navedene Japanke pobjeđivala Hilde Jager, Aleksandru Samardžić (BiH) i Gulnozu Matniyazovu.

Lara Cvjetko na putu do finala bila je bolja od Margaux Pinot, Martine Espoito, Sanne Van Dijke i spomenute Nizoe. Od 14:00h uslijedilo je finale koje će debelim slovima ostati upisano u hrvatskom sportu.

Na kraju je slavila Barbara Matić i tako je drugi put u karijeri postala svjetskom prvakinjom. Vrlo brzo je Barbara došla do rušenja, a meč je završila ‘‘ipponom‘‘. Izvela je Barbara polugu na ruci svoje kolegice iz reprezentacije i Lara Cvjetko morala je tapkati. Svjetska prvakinja ostala je svjetskom prvakinjom!

27-godišnja Splićanka prvo zlato osvojila je prošle godine na SP-u u Budimpešti, a kroz proteklih nekoliko godina, konstantno je pri samom vrhu. Na službenoj rang ljestvici Svjetskog judaškog saveza, Barbara je prvoplasirana judašica u kategoriji do 70 kilograma.

Splićanka je donekle kiksala prošle godine na Olimpijskim igrama gdje je ostala bez medalje nakon što je u meču za broncu izgubila od Madine Taimazove. Lijepo je vidjeti da se Barbara uspješno vratila osvajanju najsjajnijih odličja.

Što se Lare Cvjetko tiče, radi se o judašici rođenoj 2001. godine, a 2020. godine osvojila je zlato na EP-u za mlađe seniore (do 23 godine). U sedmom mjesecu ove godine Lara je osvojila brončanu medalju na Grand Prix turniru u Zagrebu. A znate tko je tada osvojio zlato? Tko drugi, nego Barbara Matić.

image

Barbara Matić i Lara Cvjetko na Judo Grand Prix Zagreb 2022.

Foto: Davor Pongracic/CROPIX

Sve u svemu, Barbara i Lara napravile su ogroman rezultat i ne sumnjamo kako ćemo obje gledati u finalima velikih natjecanja i narednih godina.

Linker
29. svibanj 2024 05:08